Himahella

Georgian House avasi Helsingin Kurvissa

Georgia House alkupalat
© Tiina Rantanen

Maaliskuussa Helsingin Kurviin avattiin Suomen tai ainakin Helsingin ensimmäinen georgialainen ravintola, Georgian House. Viiskulmassa on kyllä Pikku Georgia, mutta se on ennemminkin kahvila.

Pistäydyin pääsiäisviikolla Georgia Housessa ystävieni kanssa georgialaisella makumatkalla. Tiensä sinne on löytänyt moni muukin utelias, sillä poistuessamme ravintolan jokainen jakkara oli miehitetty. Georgia taitaa nyt olla in, sillä Ville Haapasalokin on julkisuudessa kertonut avaavansa georgialaisen ravintolan Helsinkiin. Ajankohtaa tai paikkaa ei ole vielä ilmoitettu.

Suomessa Georgia tunnettiin pitkään Gruusiana. Kun maa itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991, alettiin valtiota kutsua meillä Georgiaksi länsimaisen perinteen mukaan. Eli gruusialainen ravintola on nykysuomeksi georgialainen ravintola.

Georgia House
© Tiina Rantanen

Georgia tuli Kurviin

Georgian Housen takana ovat georgialaislähtöiset Mana ja Nino Tatter, äiti ja tytär. Georgian Abhasiassa ravintolaa pitäneet Tatterit muuttivat 1992-1993 käydyn sodan takia Viroon, sillä perheen isä oli puoliksi virolainen. Isän kuoltua ravintolan perustaminen jäi Suomeen muuttaneiden äidin ja tyttären tehtäväksi.

Georgian Housessa tarjotaan georgialaisia ruokia, jotka valmistetaan perinteisesti hiiliuunissa ja tuoreista raaka-aineista. Aloitimme makumatkan georgialaisiin pöydän iloihin Mana Tatterin opastuksella. Tilasimme pöydän täydeltä erilaisia alkupaloja, kylmiä ja lämpimiä. Halusimmehan maistaa niin paljon erilaisia ruokia kuin neljään naiseen mahtui.

Georgian House munakoisorullat
© Tiina Rantanen

Kylmistä alkuruoista pöytään kannettiin phkalia, 7,00 e, jotka olivat pavuista ja saksanpähkinöistä tehtyjä palleroita. Valitettavasti ne olivat jääkaappikylmiä ja hieman vetisiä, joten maku ei päässyt täysiin oikeuksiinsa. Badrizany, 8,00 e, taas paljastui pähkinöillä ja yrteillä maustetuiksi munakoisorulliksi. Herkulliset rullat olivatkin makumatkan parasta antia koko testiryhmämme mielestä.

Georgian House vihanneshöystö
© Tiina Rantanen

 

Lämmin alkuruoka, Azham-Sandal,8,00 e, oli selkeästi georgialainen ratatouille. Herkullinen kasvishöystö kuului sekin illan parhaisiin makunautintoihin. Keraamisissa astioissa kypsytetyt kasvisruoat ovatkin tyypillisiä paikalliselle keittiölle.

 

Georgian House hatsapuri-leipä
© Tiina Rantanen

Hatsapuri on georgialainen pizza

Hatsapuri, khatchapuri, rakkaalla lapsella on monta nimeä ja mallia. Tämä juustoleipä  on tärkeä osa georgialaista keittiötä ja elämäntapaa. Wikipedia paljasti että 88 % georgialaisista valitsee mielluimmin mieluimmin perinteisen hatsapurin kuin italialaistyyppisen pizzan. Hatsapurin pääraaka-aineena on yleensä yksinkertainen taikinapohja ja suolainen juusto. Pakkohan se oli testata. Tilasimme neljälle ison Megruli hatsapurin, 14,00 e, joka olikin tuorejuustolla täytetty ja päällystetty, pizzaa muistuttava juustoleipä. Maistui aivan erinomaiselta tilaamamme gruusialaisen valkoviinin, Tbilvino Rkatsiteli 2014, kanssa.

Georgian House taikinanyytit
© Tiina Rantanen

Georgialaiset taikinanyytit ovat isoja pelmenejä

Khinkali on sekin georgialainen perinneruoka. Ne ovat taikinanyyttejä, joiden täytteenä on tyypillisesti voimakkaasti maustettua lihaa. Myös muita täytteitä, esimerkiksi juustoa ja vihanneksia käytetään näiden paikallisten, isojen pelmenien täytteenä. Tällä kertaa keittiöstä löytyi ainoastaan naudan- ja sianlihalla täytettyjä nyyttejä, 15,50 e, jotka tarjottiin sellaisenaan, vain maukkaalla liemellä kostutettuna.

Taikinanyytit olivat maultaan nekin illallisen parhaimmistoa, mutta emme ymmärtäneet miksi Mana Trutter ei olisi halunnut myydä niitä meille. Se jäi illan arvoitukseksi. Jouduimme toistamaan kolmeen kertaan, että me todellakin haluamme tilata niitä!

Georgian House saslikit
© Tiina Rantanen

Saslik saa makunsa hiiliuunissa

Saslikki on alunperin Krimin tataarien käyttämä lihanvalmistusmenetelmä, jonka kasakat levittivät niin Keski-Aasiaan, Turkkiin kuin myöhemmin neuvostotasavaltoihinkin.

Georgia House tarjoaa  luonnollisesti myös näitä keittiölle tyypillisiä liharuokia. Listalta ne löytyvät nimellä mtsvadi, 17-21 e, ja lihavaihtoehtoina on nauta, possu ja broileri. Ehkä tämä ruokalaji oli illallisen heikoin lenkki. Grillattu liha on grillattua lihaa, eikä annosta pelastanut mitäänsanomaton kastike eikä 70-lukulainen stailaus.

Jälkiruokalistalla olisi ollut tarjolla jäätelöä tai baklavaa. Jätimme ne tällä kertaa väliin.

 

Georgian House miljöö
© Tiina Rantanen

Summa summarum

On hienoa, että helsinkiläisiä hemmotellaan eri etnisten keittiöiden runsaudella. Siksi georgialaisella ravintolallakin on oma, tervetullut paikkansa ravintolakartalla. Uskon, että hipsterien asuttama Kallio on juuri oikea sijainti tämäntyyppiselle ravintolalle.

Ravintola on ollut auki vasta pari viikkoa ja se näkyy vielä monessa asiassa. Palvelu vaatii hiotumista, jotta se ei tuntuisi neuvostoaikaiselta. Vai tuoko se ravintolaan autenttisuuden tuntua? Leikki sikseen, kyseessä saattoi olla ihan kielimuuri, kun asiakas tarpeineen ei meinannut tulla ymmärretyksi.

Ruokien suhteen listalla on mielestäni helmiä ja huteja. Suosittelen lämpimästi paikallisia perinneruokia kuten hatsapuri-pizzaa, khinkali-nyyttejä ja niitä munakoisorullia georgialaisen viinin kanssa nautittavaksi. Vaihtoehtoja suppealla viinilistalla on neljä, ja ne kaikki löytyvät Alkon valikoimasta.

Georgian House
© Tiina Rantanen

Georgian House

Hämeentie 62

00500 Helsinki

www.georgianhouse.fi


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Georgian House avasi Helsingin Kurvissa

Didubeshvili

Kun Georgialaiset syövät Khinkaleita he syövät pelkästään Khinkaleita, niitä ei syödä alku tai pääruokana vaan läpi koko aterian pelkästään khinkaleita. Khinkalit ovat myös ainut ruoka jonka kanssa voi georgialaisten mielestä juoda olutta ruokajuomana. Georgialainen ruoka on tehty jaettavaksi, yleensä tilataan niin monta annosta ettei pöytää näy lautasten alta. Georgialainen illallinen, supra jatkuu tuntikausia syöden, juoden ja maljoja nostellen. Georgian ruoka ja juomakulttuuri on paljon muita maita vanhempaa, sieltä on löydetty 8000 vuotta vanhoja viiniastioita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *