Georgia House alkupalat

Maaliskuussa Helsingin Kurviin avattiin Suomen tai ainakin Helsingin ensimmäinen georgialainen ravintola, Georgian House. Viiskulmassa on kyllä Pikku Georgia, mutta se on ennemminkin kahvila.

Pistäydyin pääsiäisviikolla Georgia Housessa ystävieni kanssa georgialaisella makumatkalla. Tiensä sinne on löytänyt moni muukin utelias, sillä poistuessamme ravintolan jokainen jakkara oli miehitetty. Georgia taitaa nyt olla in, sillä Ville Haapasalokin on julkisuudessa kertonut avaavansa georgialaisen ravintolan Helsinkiin. Ajankohtaa tai paikkaa ei ole vielä ilmoitettu.

Suomessa Georgia tunnettiin pitkään Gruusiana. Kun maa itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991, alettiin valtiota kutsua meillä Georgiaksi länsimaisen perinteen mukaan. Eli gruusialainen ravintola on nykysuomeksi georgialainen ravintola.

Georgia House

Georgia tuli Kurviin

Georgian Housen takana ovat georgialaislähtöiset Mana ja Nino Tatter, äiti ja tytär. Georgian Abhasiassa ravintolaa pitäneet Tatterit muuttivat 1992-1993 käydyn sodan takia Viroon, sillä perheen isä oli puoliksi virolainen. Isän kuoltua ravintolan perustaminen jäi Suomeen muuttaneiden äidin ja tyttären tehtäväksi.

Georgian Housessa tarjotaan georgialaisia ruokia, jotka valmistetaan perinteisesti hiiliuunissa ja tuoreista raaka-aineista. Aloitimme makumatkan georgialaisiin pöydän iloihin Mana Tatterin opastuksella. Tilasimme pöydän täydeltä erilaisia alkupaloja, kylmiä ja lämpimiä. Halusimmehan maistaa niin paljon erilaisia ruokia kuin neljään naiseen mahtui.

Georgian House munakoisorullat

Kylmistä alkuruoista pöytään kannettiin phkalia, 7,00 e, jotka olivat pavuista ja saksanpähkinöistä tehtyjä palleroita. Valitettavasti ne olivat jääkaappikylmiä ja hieman vetisiä, joten maku ei päässyt täysiin oikeuksiinsa. Badrizany, 8,00 e, taas paljastui pähkinöillä ja yrteillä maustetuiksi munakoisorulliksi. Herkulliset rullat olivatkin makumatkan parasta antia koko testiryhmämme mielestä.

Georgian House vihanneshöystö

 

Lämmin alkuruoka, Azham-Sandal,8,00 e, oli selkeästi georgialainen ratatouille. Herkullinen kasvishöystö kuului sekin illan parhaisiin makunautintoihin. Keraamisissa astioissa kypsytetyt kasvisruoat ovatkin tyypillisiä paikalliselle keittiölle.

 

Georgian House hatsapuri-leipä

Hatsapuri on georgialainen pizza

Hatsapuri, khatchapuri, rakkaalla lapsella on monta nimeä ja mallia. Tämä juustoleipä  on tärkeä osa georgialaista keittiötä ja elämäntapaa. Wikipedia paljasti että 88 % georgialaisista valitsee mielluimmin mieluimmin perinteisen hatsapurin kuin italialaistyyppisen pizzan. Hatsapurin pääraaka-aineena on yleensä yksinkertainen taikinapohja ja suolainen juusto. Pakkohan se oli testata. Tilasimme neljälle ison Megruli hatsapurin, 14,00 e, joka olikin tuorejuustolla täytetty ja päällystetty, pizzaa muistuttava juustoleipä. Maistui aivan erinomaiselta tilaamamme gruusialaisen valkoviinin, Tbilvino Rkatsiteli 2014, kanssa.

Georgian House taikinanyytit

Georgialaiset taikinanyytit ovat isoja pelmenejä

Khinkali on sekin georgialainen perinneruoka. Ne ovat taikinanyyttejä, joiden täytteenä on tyypillisesti voimakkaasti maustettua lihaa. Myös muita täytteitä, esimerkiksi juustoa ja vihanneksia käytetään näiden paikallisten, isojen pelmenien täytteenä. Tällä kertaa keittiöstä löytyi ainoastaan naudan- ja sianlihalla täytettyjä nyyttejä, 15,50 e, jotka tarjottiin sellaisenaan, vain maukkaalla liemellä kostutettuna.

Taikinanyytit olivat maultaan nekin illallisen parhaimmistoa, mutta emme ymmärtäneet miksi Mana Trutter ei olisi halunnut myydä niitä meille. Se jäi illan arvoitukseksi. Jouduimme toistamaan kolmeen kertaan, että me todellakin haluamme tilata niitä!

 

Georgian House saslikit

Saslik saa makunsa hiiliuunissa

Saslikki on alunperin Krimin tataarien käyttämä lihanvalmistusmenetelmä, jonka kasakat levittivät niin Keski-Aasiaan, Turkkiin kuin myöhemmin neuvostotasavaltoihinkin.

Georgia House tarjoaa  luonnollisesti myös näitä keittiölle tyypillisiä liharuokia. Listalta ne löytyvät nimellä mtsvadi, 17-21 e, ja lihavaihtoehtoina on nauta, possu ja broileri. Ehkä tämä ruokalaji oli illallisen heikoin lenkki. Grillattu liha on grillattua lihaa, eikä annosta pelastanut mitäänsanomaton kastike eikä 70-lukulainen stailaus.

Jälkiruokalistalla olisi ollut tarjolla jäätelöä tai baklavaa. Jätimme ne tällä kertaa väliin.

 

Georgian House miljöö

Summa summarum

On hienoa, että helsinkiläisiä hemmotellaan eri etnisten keittiöiden runsaudella. Siksi georgialaisella ravintolallakin on oma, tervetullut paikkansa ravintolakartalla. Uskon, että hipsterien asuttama Kallio on juuri oikea sijainti tämäntyyppiselle ravintolalle.

Ravintola on ollut auki vasta pari viikkoa ja se näkyy vielä monessa asiassa. Palvelu vaatii hiotumista, jotta se ei tuntuisi neuvostoaikaiselta. Vai tuoko se ravintolaan autenttisuuden tuntua? Leikki sikseen, kyseessä saattoi olla ihan kielimuuri, kun asiakas tarpeineen ei meinannut tulla ymmärretyksi.

Ruokien suhteen listalla on mielestäni helmiä ja huteja. Suosittelen lämpimästi paikallisia perinneruokia kuten hatsapuri-pizzaa, khinkali-nyyttejä ja niitä munakoisorullia georgialaisen viinin kanssa nautittavaksi. Vaihtoehtoja suppealla viinilistalla on neljä, ja ne kaikki löytyvät Alkon valikoimasta.

Georgian House

Georgian House

Hämeentie 62

00500 Helsinki

www.georgianhouse.fi