Himahella

Gluteeniton, maidoton teehetki: Maa-artisokka-tattaririeskat

© Tiina Rantanen

Rieskalla tarkoitetaan yleensä ohutta, nostattamatonta leipää.  Sen sijaan  Kaakkois-Suomessa rieska on ohra- ja vehnäjauhosta, vedestä ja piimästä leivottu, paksu hiivaleipä. Aika kaukana siis siitä lättänä leivästä (flat bread) millaiseksi monet meistä rieskan mieltävät.  Rieskoihin saatetaan käyttää myös erilaisia juuressoseita. Tutuin lienee perunarieska, josta käytetään usein nimitystä leposka tai lepuska. Etelä-Karjalassa tunnetaan myös tattaririeska, jossa hapantaikinan jauhot ovat tattaria. 

Niinpä Blondikeittiössä syntyi lepuskan ja tattaririeskan fuusio, johon lisättiin vielä välimerellinen twisti. Lopputulos on moneen ruokavalioon sopiva, sillä maa-artisokkarieskat ovat gluteenittomia ja maidottomia. Vegaanille ne eivät sovi, sillä sidonta-aineena on käytetty munaa. Rieskataikinassa ei ole rasvaa,  mutta voihan taikinan joukkoon puoli desiä öljyäkin lorauttaa. Minä en sitä maun vuoksi kaivannut, mutta öljy vaikuttaa siihen, että rieska ruskistuu kauniimmin.

Minulla oli maa-artisokkasosetta jääkaapissani, mutta mikäli sitä ei ole saatavilla, korvaa sose peruna- ja/tai porkkanasoseella.

Maa-artisokka-tattaririeskat

400 g maa-artisokkasosetta

1 tl suolaa

2 kananmunaa

4 dl tattarijauhoja

Päälle:

tuoretta rosmariineja

viipaloituja, mustia oliiveja

sormisuolaa

  1. Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Sekoita maa-artisokkasoseeseen suola, kananmuna ja tattarijauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Jaa taikina kuuteen osaan leivinpaperin päälle uunipellille. Muotoile rieskat tattarijauhoitetuin käsin.
  4. Ripottele jokaiselle rieskalle hienonnettua, tuoretta rosmariinia, viipaloituja oliiveja ja muutama kide sormisuolaa.
  5. Paista rieskoja uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä.
  6. Tarjoa lämpiminä teen kanssa.

    Perunarieskat maistuvat kaikille

    Suussasulavat perunarieskat iltateelle tekaisee nekin kädenkäänteessä, kun neljään desiin perunasosetta sekoitttaa puoli desiä öljyä, kaksi munaa ja neljä desiä gluteenittomia kaurajauhoja (tai vehnäjauhoja, jos gluteeni ei ole ongelma).  Rieskat voi maustaa murskatulla valkosipulilla tai valkosipulijauheella. Taikinasta taputellaan 6-8 rieskaa uunipellille, pistellään ja paistetaan 250 asteessa noin 15 minuuttia.

© Tiina Rantanen

Helppoa kuin teenkeitto

1. Annostele tee 

Käytä yksi teelusikallinen kuppia kohden ja yksi tai kaksi ruokalusikallista teekannulle.

2.  Kiehauta vesi 

Teeveden haudutuslämpötila riippuu valitsemastasi teelaadusta. Vihreä ja valkoinen tee sekä oolong-tee ovat vähiten käsiteltyjä teelaatuja ja niiden haudutuksessa käytettävän veden lämpötila tulisi olla matalampi kuin mustan teen, rooiboksen tai hedelmähaudukkeiden kohdalla. Anna kiehautetun veden jäähtyä ennen hauduttamista.

3. Kaada vesi teelehdille.

Musta tee noin 90-100 °C

Vihreä tee noin 75-85 °C

Valkoinen tee noin 75-85 °C

Oolong tee noin 85 °C

Rooibos ja yrttiteet 85 °C

Hedelmähaudukkeet noin 90-100 ° C

4, Haudutusaika on makuasia

* Isolehtiset laadut (leaf tea) – 3 minuuttia.

* Darjeeling, Nepal ja rikottulehtiset (broken) laadut – 3 minuuttia.

* Pussiteet – 1-2 minuuttia.

* Vihrät ja valkoiset teet – 1-2 minuuttia

5. Poista  teelehdet astiasta.

Nauti teestäsi rieskojen kanssa.

Leivontaterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteeniton, maidoton teehetki: Maa-artisokka-tattaririeskat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *