Himahella

Hävikintorjunta lasagne eli koronalasse

© Tiina Rantanen

Koronalasse syntyi hävikintorjuntana. © Tiina Rantanen

Koronakaranteenin kolmas viikko on menossa. Pari viikkoa sitten tuli kaupasta hamstrattua ruokaa enemmän kuin sinkkutaloudessa kuluu, joten hankkimieni tuoretavaroiden päiväykset alkavat paukkua. Jälleen on aika ryhtyä kokkisotaan hävikkiä ja koronavirusta vastaan! Jauhelihan viimeisenä käyttöpäivänä syntyi koronalasse periaatteella otetaan mitä kaapista löytyy. Kuten aikaisemminkin olen kirjoittanut, älä noudata ohjetta kirjainmellisesti, käytä niitä aineksia, jotka omassa jääkaapissasi ovat elämänsä loppusuoralla. Kauppaan ei tarvitse mennä. Tässä kuitenkin reseptini, josta kehkeytyi aika herkku. Ihan vahingossa.

Lue myös:

Korona tuli keittiöön – Nyt eletään kokkisodan aikaa!

Klassikkoruoka: Bolognese-kastike eli ragú

© Tiina Rantanen

Lasagneen voi käyttää jääkaapista löytyvät juustojämät. © Tiina Rantanen

Koronalasse eli hävikintorjuntalasagne

6-8 annosta

Ragú eli jauhelihakastike 400 g nauta-sikajauhelihaa 3-4 valkosipulinkynttä 2 (puna)sipulia 2 porkkanaa 2 vartta lehtiselleriä 1 dl kuivattuja sieniä 2 rkl balsamiviinietikka 1 tl suolaa 1/4 tl mustapippuria ripaus chilihiutaleita 1 tlk (500 g) tomaattimurskaa 3 dl vettä 1/2 dl ketsuppia

Juustokastike 1 l täysmaitoa 1 dl vehnäjauhoja 1 rkl sinappia 1/2 tl suolaa ripaus mustapippuria 120 g kiekko Munster- tai sinihomejuustoa 1 ruukku silputtuja Provencen yrttejä tai basilikaa

Lisäksi 9-12 lasagnelevyä 200 g juustoraastetta (kirsikkatomaatteja, basilikaa)

  1. Aloita jauhelihakastikkeesta. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet, raasta porkkanat ja sellerinvarret. Ruskista jauheliha paistokasarissa omassa rasvassaan, mausta liha suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon sipulisilppu ja muutamaa minuuttia myöhemmin raastetut kasvikset. Kypsennä viitisen minuuttia. Kaada pannulle balsamico ja anna kiehahtaa. Lisää tomaattimurska, vesi, kuivatut sienet, chilihiutaleet ja ketsuppi. Anna kastikkeen kiehahtaa ja pienennä levy ykköselle tai kakkoselle. Anna kastikkeen hautua 1-3 tuntia. Tarkista maku. (Tämän voit tehdä jo edellisenä päivänä!)
  2. Tee juustokastike. Murentele juusto. Pane teflonkattilaan maito, vehnäjauhot, sinappi, juustot ja mausteet. Kuumenna sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Silppua yrtit ja lisää ne valkokastikkeen joukkoon.
  3. Kokoa lasagne kerroksittain: lasagnelevyjä, jauhelihakastiketta, juustokastiketta, juustoraastetta. Toista niin kauan kuin aineksia riittää. Minun lassessani ole kolme kerrosta.
  4. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja muutamia halkaistuja kirsikkatomaatteja. Kypsennä lasgnea 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
© Tiina Rantanen

Lasagne viihtyy 200 asteisessa uunissa noin puolisen tuntia. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

© Alko

© Alko

Lasagnen kaveriksi sopii luonnollisesti italialainen, keskitäyteläinen chianti-viini, esimerkiksi Ruffino Chianti Organic 2018, 11, 98 e

Hyvä ruoka tekee karanteeninkin helpommaksi kestää!

Lasseterveisin Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hävikintorjunta lasagne eli koronalasse

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *