
Hedelmäisiä herkkuja pikkujouluihin

Tämän postauksen julkaisupäivänä on tasan kuukausi jouluun. Lämmin syksy on pikemminkin houkutellut vielä sienimetsään kuin joulutorttujen leivontaan. Mutta niin ensilumi kuin omenoita ja päärynöitä sisältävä hedelmäkulhoni sai minut viikonloppuna inspiroitumaan pikkujoulusesonkiin sopivista hedelmäisistä mauista.
Joulu maistuu omenalta
Virallisestihan glögikausi alkaa pikkujouluista. Mutta omenamehusta keitetty vaalea ja alkoholiton glögi sopii ihan arki-illankin lämmikkeeksi. Kokeilin omenatuoremehun maustamista kotimaisella Modo Gingerbread -makusiirapilla. Se tuo helposti jouluisen maun niin kuumiin juomiin kuin jälkiruokiinkin. Mutta voi sen omenamehun maustaa ihan perinteisillä glögimausteillakin. Vaikka näin:
Omenaglögi
1 l omenamehua
1 kanelitanko tai 1/2 vaniljatanko
1 tähtianis
5 kokonaista mausteneilikkaa
1 tl sitruunan kuoriraastetta
hunajaa tai ruokosokeria maun mukaan
Laita kattilaan mehu, kanelitanko, tähtianis, mausteneilikat ja sitruunan kuoriraaste. Keitä hiljalleen kymmenisen minuuttia. Mausta hunajalla tai ruokokidesokerilla. Kuumenna.
Glögin seuraksi pyöräytin pienet omenapiiraat valmiista murotaikinasta ja muffinipeltiä apunani käyttäen. Jääkaapistani löytynyt vuohentuorejuusto ja timjami antoivat piiraille jännän, hieman ranskalaisen vivahteen. Olen tehnyt samankaltaisia piiraita aiemmin säilötyistä hapankirsikoista, joten vuohenjuusto ei ollut mikään aivan uusi innovaatio leivonnassani. Mutta hyviä näistä tuli ja en oikein osannut päättää, ovatko ne parhaimmillaan haaleina vai kylminä. Mutta mitään ekstraa ne eivät tomusokerilla puuteroinnin lisäksi kaipaa.
Makeat omena-vuohenjuustopiiraat
12 kappaletta
400 g valmista murotaikinaa
Täyte
2-3 omenaa
150 g vuohentuorejuustoa (Chavroux)
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl silputtua tuoretta timjamia
1 muna
Jaa murotaikina 12 osaan, pyörittele palloiksi ja painele taikina muffinipellin koloihin ja reunoille.
Kuori ja kuutioi omenat, silppuja timjami. Sekoita omenakuutiot ja timjami keskenään. Jaa omenakuutiot taikinakuppeihin.
Notkista tuorejuustoa ja sekoita siihen sokeri, vaniljasokeri ja muna. Jaa juustoseos omenapiiraille.
Paista piiraita 225 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Puuteroi hieman jäähtyneet piiraat tomusokerilla.
Kiinalaiset ovat jouluromantikkoja
Kun googlailin tietoa ompuista jouluhedelminä, törmäsin hauskaan juttuun kiinalaisista joulutavoista. Kiinalaisilla on nimittäin tapana lahjoittaa joulun alla toisilleen sellofaaniin käärittyjä omenoita. Kommunismin aikana joulu on säilynyt Kiinassa kansanjuhlana, jota vietetään uskontoon katsomatta. Se on muuttunut romanttiseksi juhlaksi, jonka aikana voi osoittaa kiintymystään kuten Valentinen päivänä ikään. Omenaperinteen alkuperä on hämärän peitossa, mutta se saattaa liittyä jouluaaton kiinankieliseen nimeen ’ping an ye’. Omena puolestaan on ’ping guo’, ja monien mielestä kielellinen samankaltaisuus yhdistää joulun juuri omenoihin. Niinpä Kiinassa myydään valmiiksi paketoituja omenoita, joita lahjoitellaan kiintymyksen kohteelle kuin suklaasydämiä ystävänpäivänä.
Päärynä on hedelmien hienohelma
Päärynää voisi kutsua hedelmien hienohelmaksi, sillä se ottaa nokkiinsa pienistäkin kolhuista. Käisittele sitä siis nätisti.
Päärynää viljeltiin ahkerasti Versaillesin puutarhoissa, sillä päärynä oli Aurinkokuningas Ludvig XIV:n ja hänen hovinsa suosikkihedelmä. Italia on kuitenkin Euroopan suurin päärynäntuottajamaa. Siksi teinkin lämpimän päärynäsalaatin italialaisella twistillä. Tätä salaattia olemme syöneet perheessäni useampana vuonna jouluaterian alkupalana. Tällä kertaa tuunasin salaattia vähän uuteen uskoon lisäämällä sen joukkoon hapokkaita granaattiomenan siemeniä. Granaattiomena onkin nyt sesongissa.
Lämmin päärynäsalaatti
2 kypsää päärynää
100 g parmankinkkua tai pancettaa
1 rasia salaattisekoitusta (esim. Oriental)
100 g sinihomejuustoa (esim. Gorgonzola)
1 granaattiomena
Kastike
2 rkl neitsytöljyä
1 rkl pähkinäöljyä
1 rkl balsamicoa
ripaus sormisuolaa
1/4 tl mustapippurirouhetta
Lohko päärynät pitkittäin kuuteen osaan. Kääri jokaisen päärynälohkon ympärille kinkkusuikale. Grillaa hedelmälohkoja 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes kinkku on rapeaa
Sekoita kastikkeen ainekset isossa kulhossa. Lisää salaattisekoitus ja pyöräytä. Nostele salaatti annoslautasille. Puolita granaattiomena ja irrottele siemenet puukauhalla tai lusikalla kuoreen kopautellen.
Asettele salaatin päälle päärynälohkoja ja murenneltua sinihomejuustoa. Viimeistele granaattiomenan siemenillä.
Tarjoa heti.
Hedelmäistä joulunaikaa toivottaa,
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hedelmäisiä herkkuja pikkujouluihin