Himahella

Helppo Charlotte Russe syntyy ilman uunia

© Tiina Rantanen

Naistenviikolla vietetään yli puolen miljoonan suomalaisnaisen nimppareita. Olisikohan paikallaan tarjota nimpparikahvit? Tässä helppo Charlotte Russe -ohje, joka syntyy uunittomissakin olosuhteissa!

Suomalaisessa almanakassa on heinäkuussa ns. naistenviikko 18 –24.7. Silloin kalenterissa on pelkästään naisten nimipäiviä. Viikko tunnetaan myös akkainviikkona tai ämmäviikkona – jopa akkain kusiviikkona. Puolella miljoonalla suomalaisnaisella on ainakin jonkun nimensä nimpparit naistenviikolla.

Vanhan kansan mukaan naistenviikolla sataa aina, sillä naiset ovat kovia itkemään. ”Jos on poudat, niin varokaa ämmäviikkoa; kyllä ämmät kastelevat”, sanottiin esimerkiksi Viljakkalassa. Koska naistenviikko sijoittuu heinätöiden aikaan, sen säätä on seurattu erityisen tarkasti.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan täysin poutaisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran 10 vuodessa ja saman verran on naistenviikkoja, jolloin sataa kuutena tai kaikkina seitsemänä päivänä. Tyypillisintä on, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä.

Eli jos tilastot pitävät paikkansa, niin naistenviikolla helteen pitäisi helpottaa.

Nimpparikahvit vai jäynä?

Vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä nimipäivien vietto oli tärkeä asia. Syntymäpäiviä ei juhlittu välttämättä joka vuosi, mutta nimipäivä oli juhlan aihe. Nimpparisankari oli velvollinen järjestämään jonkinlaista kestitystä. Nimipäiväkahvit olivat tärkeässä roolissa. Jos juhlia ei järjestänyt, ystävät saattoivat järjestää jotain jäynää nimipäiväsankarille. Vähän niinkuin Karkki vai kepponen? -mentaliteetilla.

Koska itsekin kuulun naistenviikolla nimipäiviään viettävään joukkoon, päätin kehittää nimpparitarjottavan, joka on paitsi helppo, myös herkullinen. Charlotte Russe on jälkiruokaklassikko, mutta valmiista kääretortusta tehtynä se syntyy uunittomissakin olosuhteissa. Kermahyytelön voi maustaa joko sesongin marjoilla tai hillolla, mutta silloin pitää säätää sokerimäärän kanssa. Maista siis ensin!

Jos et halua oikaista onneen, vaan tehdä kääretortunkin, sen ohje löytyy täältä. 

Kun Charlotten tekee kannelliseen muovikulhoon, kakun voi helposti napata mukaansa ja tarjota kahvit vaikka laiturin nokassa. Tästä kulhosta kakku irtosi kuin unelma, mutta jos epäilet asiaa, vuoraa kulho tuorekelmulla irrottamisen helpottamiseksi.

Helppo Charlotte Russe

1 (noin 400 g) valmis kääretorttu

Täyte:

1/2 l kuohukermaa

250 g mascarpone-juustoa (tai rahkaa)

3 dl soseutettuja mansikoita tai vadelmia tai 2 dl vadelmahilloa

1/2 dl sokeria

8 liivatelehteä

2 rkl sitruunamehua

1/2 l tuoreita marjoja

  1. Aloita täytteestä. Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone/rahka ja marjasose tai hillo. Lisää kuumennettuun sitruunamehuun liuotetut liivatteet kermaseokseen ohuena nauhana, kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi täytteen joukkoon tuoreet marjat. Tarkista makeus ja lisää tarvittaessa sokeria.
  2. Leikkaa kääretorttu 20 ohueksi viipaleeksi. Ota pyöreä n. 3 litran muovikulho tms. ja vuoraa se tiiviisti kääretorttuviipaleilla. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle.
  3. Peitä Charlotte muovikelmulla ja anna sen hyytyä jääkaapissa mieluimmin seuraavaan päivään.
  4. Kumoa kakku kulhosta tarjottimelle. Koristele halutessasi kermapursotuksin ja tuoreilla marjoilla.

 

 

Hyvää naistenviikkoa toivottaa

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo Charlotte Russe syntyy ilman uunia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *