Helppo ja mehevä raparperikakku – tie raparperitaivaaseen

 

Helppo raparperikakku on mehevä ja vaniljainen. © Tiina Rantanen

Maasta valtoimenaan puskeva raparperi lehtiröyhyineen kuuluu alkukesään kuin suvivirsi. Raparperi tuo monille mieleen lapsuuden lempeät kesäpäivät, jolloin koko perhe kerääntyi ulos pöydän ääreen nauttimaan raparperitaivaan herkuista.

Raparperi on viljelykasviksi suhteellisen nuori, mutta siitä on nopeasti tullut yksi suosituimmista itse viljeltävistä vihanneksista. Raparperia alettiin viljellä lääkekasvina 1600-luvulla, mutta ruoanlaittoon se kelpuutettiin vasta 1700- ja 1800-luvuilta lähtien, kun sokeri halpeni ja sen käyttö yleistyi.

Jos raparperikakun raaka-ainemäärän tuplaa, sen voi kypsentää uunipannussa. © Tiina Rantanen

Helppo raparperitaivaan kakku

2 l vetoinen kakku-tai uunivuoka

Pohja

4 kananmunaa

3 dl sokeria

200 g voita tai margariinia

5 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl soodaa

1 rkl vaniljasokeria tai 2 tl vaniljauutetta

2 dl maustamatonta (tai mansikka) jogurttia

Pinnalle

3/4-1 l raparperipaloja

Koristeeksi

tomusokeria

  1. Kuori ja viipaloi raparperinvarret.
  2. Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
  3. Kaada rasva sekoittaen muna-sokerivaahtoon. Lisää kuivat ainekset ja jogurtti vuorotellen taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen kakkuvuokaan.  Voit käyttää myös 24 senttiä halkaisijaltaan olevaa irtopohjavuokaa. 
  4. Ripottele raparperipalat taikinan päälle ja ripsauta paloille halutessasi hieman sokeria. 
  5. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä cocktailtikulla. Mikäli taikina ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
  6. Tarjoa kakku haaleana tai jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. 

Viinivinkki

© Alko

Raparperikakun kaverina maistuu tietysti kahvi tai vaikka lasi maitoa, mutta juhlavammassa hetkessä sen kanssa voi tarjota suomalaisten kesäsuosikkia, makeaa ja mansikkaista chileläistä Fresitaa, 10,69 e. Matala-alkoholinen Fresita-versio löytyy myös ruokakaupan hyllyltä!

Voit kypsentää raparperikakun myös uunivuoassa. Leivinpaperi helpottaa kakun nostamista pois vuoasta. © Tiina Rantanen

Raparperitaivas on nyt avoinna!

Ihanaa kesää toivottaa Blonditiina

Raparperi ja omenankukat kuuluvat Blondin kevääseen! © Jaana Leinonen

Kommentit (5)

Miten onnistuu gluteenittomana.

Gluteenittomilla jauhoilla.

Olisi mukava saada ohjeet tulostettua!

Säilyyko huoneenlämmössä?

Säilyy!

Kommentoi juttua: Helppo ja mehevä raparperikakku – tie raparperitaivaaseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X