Himahella

Helppo uppomuna ja pikahollandaise - Muna á la Benedict

 

© Tiina Rantanen

Tuntuuko Muna á la Benedict -brunssiannoksena liian hankalalta kotona valmistettavaksi? Miten tehdä uppomuna tai hollandaisekastike? Tässä postauksessa helpot vinkit tehdä annos, joka on brunssiruokien klassikko!

Uppomuna on hyvin trendikäs komponentti erilaisissa brunssiannoksissa. Tänä talvena olen syönyt jopa blinejä, jotka tarjotaan uppomunan kanssa.

Omasta kaapistani löytyy toki aina munia, mutta aina en ole varma koska ne olen sinne hankkinut. Sillä jos munat eivät ole aivan tuoreita, niistä on hankala tehdä uppomunia. Niinpä silloin kannattaa turvautua kelmukikkaan, jonka avulla syntyy helposti uppomunia myös vähän vanhemmista munista. Ja saat takuuvarmasti kauniin lopputuloksen. Tässä munassa ei ole rispaantuneita valkuaishelmoja.

© Tiina Rantanen
  1. Vuoraa kahvikupin sisus kelmulla jättäen keskelle kuoppa, ja nosta kelmun reunat ylös. Riko kuoppaan muna ja nostele kelmut reunat kiinni tiiviisti.
  2. Keitä kattilassa vettä ja upota kelmupussi kattilaan jättäen reunat kannen alle. Näin pussi pysyy paikallaan.
  3. Anna kiehua noin kolme minuuttia ja nosta pussukka pois kiehuvasta vedestä. Avaa pussukka ja nosta kelmupussissa kypsynyt muna tarjolle.

Kelmuvinkin hyviä puolia on se, että kelmuun voi laittaa jo valmiiksi musteita. Pohjalle voi pirskotella vähän maustettua öljyä tai sinne voi ripotella chilirouhetta tai yrttejä tai raastaa vähän juustoraastetta.

© Tiina Rantanen

Pörssinvälittäjän uppomuna – Egg Benedict

Egg Benedict eli Munat á la bénédictine on  on alkujaan amerikkalainen ruokalaji, jonka kerrotaan saaneen nimensä ja alkunsa pörssivälittäjä Lemuel Benedictin tilatessa tätä ruokalajia aamiaisekseen Waldorf-hotellissa New Yorkissa 1894. Annos sisältää halkaistun, paahdetun sämpylän, joka on täytetty paistetulla kinkulla tai pekonilla ja uppomunalla ja aateloitu  hollandaisekastikkeella. Herran kerrotaan tilanneen kyseiset aineet sisältävää aamiaista, koska ei löytänyt aamiaislistalta itseään miellyttävää annosta.

Parin minuutin hollandaisekastike

100-125 g voita

2 keltuaista

1 rkl vettä

1 rkl sitruunan mehua

1/2-1 tl suolaa

  1. Sulata voi ja anna sen kiehahtaa. Voin määrä riippuu keltuaisten koosta.
  2. Laita keltuaiset, vesi ja sitruunan mehu kapeaan korkeaan astiaan, johon sauvasekoitin mahtuu tiiviisti.
  3. Käynnistä sauvasekoitin ja kaada kuuma voisula ohuena nauhana keltuaisten sekaan. Kuuma voisula ja keltuaiset muodostavat emulsion ja sinulla on kulhollinen kotitekoista hollandaisekastiketta.
  4. Lisää suolaa ja sitruunan mehua makusi mukaan. (Kuvan kastikkeeseen on laitettu väriksi hieman tomaattisosetta makua antamaan, siitä punertava väri.)

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo uppomuna ja pikahollandaise - Muna á la Benedict

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *