MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Helppo uuniparsa juustohunnulla - tästä ei parsaherkku parane

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Helppo ja nopea uuniparsa valmistuu puolessa tunnissa. © Tiina Rantanen

Uuniparsa todistaa, että parsan ja  juuston liitto on  taivaassa solmittu.  Appenzeller Extra Spicy -juusto aateloi keväisen ja todella helpon parsaherkun, jota voi tarjota läpi koko parsasesongin.

Parsan suosituin sesonki alkaa varhain keväällä ja jatkuu juhannukseen asti, mutta varsinkin vihreää parsaa näyttää olevan myynnissä ympäri vuoden. Suurin osa kevään parsasta saapuu Suomeen Keski-Euroopasta, jossa sen viljelyllä on pitkät perinteet. Talvella ja alkukeväästä Suomessa nautittava parsa saapuu enimmäkseen Etelä-Amerikasta.

Toisin kuin valkoinen parsa, vihreä parsa kasvaa maan pinnalla. Vihreän parsan ravintoarvo on valkoista parsaa parempi. Se sisältää muun muassa A-, B- ja C-vitamiineja sekä rautaa. Valkoinen parsa kuoritaan aina, koska kuori on usein sitkeää. Myös vihreät parsat voi kuoria tarvittaessa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Italialaishenkinen uuniparsa aateloidaan sveitsiläisellä Appenzellerillä. © Tiina Rantanen

 Appenzeller on onnellinen juusto

Appenzelleriä voisi kai kutsua onnelliseksi juustoksi, sillä siitä huolehditaan kuin lapsesta konsanaan. Tahkoa käännellään säännöllisesti ja sitä harjataan yrttiliemellä, josta Appenzeller saa sille tyypillisen makunsa.

Yrttiliemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin. Sen sanotaan kuitenkin olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu ekstrakti. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä. Siitä lähtien yrttilientä on valmistettu Emil Ebneter & Co. -tislaamossa kaikkien juustoloiden käyttöön.

Uuniparsa kypsyy uunissa noin 20 minuutissa. © Tiina Rantanen

 

Helppo uuniparsa juustohunnulla

4-6 annosta

Valmistusaika: noin 30 minuuttia

kasvis, gluteeniton, laktoositon

2 nippua ( á 500 g ) vihreää parsaa

500 g kirsikkatomaatteja

1/2 dl oliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

rouhittua mustapippuria

100 g Appenzeller-juustoa raastettuna( Extra spicy tai Superior spicy)

Lisäksi

1 dl balsamiviinietikkaa

tuoretta basilikaa

  1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa parsojen kannoista pois puumainen osa. Vihreää parsaa ei välttämättä tarvitse kuoria. Halkaise kirsikkatomaatit.
  3. Pyöräytä parsat ja tomaatit suolalla ja pippurilla maustetussa öljyssä. Asettele ne uunivuokaan ja ripottele pinnalle raastettua Appenzeller-juustoa. Kypsennä parsoja uunissa noin 20 minuuttia.
  4. Kun parsat ovat uunissa, keitä balsamicoa kattilassa, kunnes se sakenee ja muuttuu siirapiksi. Se vie aikaa noin 5-10 minuuttia.
  5. Ota parsat uunista ja pirskottele balsamicosiirappi kasvisten päälle. Ripottele pinnalle myös tuoretta basilikaa.

Nauti uuniparsat sellaisenaan kasvisruokana tai tarjoa lisäkkeenä esim. broilerin tai lohen kanssa. Brunssilla parsojen kanssa maistuvat uppomunat.

 

Uuniparsa on sellaisenaan kasvisruoka tai liha- ja kalaruokien lisäke. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

© Alko

Italialaisia makuja sisältävän uuniparsan kaveriksi sopii kuiva ja kevyen mausteinen pinot grigio -valkoviini, esimerkiksi  Tommasi Le Rosse Pinot Grigio 2018, 12,98 e.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppo uuniparsa juustohunnulla - tästä ei parsaherkku parane

Sinun täytyy kommentoidaksesi.