Himahella

Herkkua puolessa tunnissa - Tiinan veriappelsiinilohi

 

Veriappelsiinit ja lohi ovat sesongissa tammikuussa! © Tiina Rantanen

Tämän sitrussesongin trendikkäimmät tyypit ovat veriappelsiini ja verigreippi. Niinpä Blondikeittiössä innostuttiin kokeilemaan miten veriappelsiini toimisi tarjouksessa olleen lohen kanssa. Ja jummi-jammi, herkkuhan siitä syntyi. Ja noin puolessa tunnissa. Otin siinä ajassa vielä tekovaihekuvatkin!

Veriappelsiinin sesonki lähestyy nyt huippuaan ja se kestää ainoastaan maaliskuun alkuun. Onpa veriappelsiinia kutsuttu sitrusperheen parsaksi. Veriappelsiini on yleisnimike kaikille punaisille, happamille appelsiinilajikkeille. sBlondikin luonnollisesti ymmärsi, että hedelmä on saanut nimensä sen verenpunaisesta väristä, eikä mistään sisältämästään verestä.

© Tiina Rantanen

Veriappelsiinit ovat kotoisin  Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä.  Mutta niitä viljelään  nykyisn myös  Espanjan viileillä alueilla, Marokossa sekä Kaliforniassa.

Appelsiinin “veren” määrään ja väriin vaikuttaa moni tekijä. Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, samassa kilon veriappelsiinipussissa oli hyvin erilaisia yksilöitä väritykseltään. Veriappelsiinit vaativat muista appelsiineista poiketen kylmät yöt ja viileän talven, jotta niille tyypillinen tumma väri kehittyy kuoreen, hedelmälihaan ja mehuun. Kaikkia värin kehittymiseen liittyviä salaisuuksia ja optimaalisia olosuhteita ei yrityksestä huolimatta ole kyetty  selvittämään.

© Tiina Rantanen

Nopea veriappelsiinilohi

700-800 g (kirjo)lohifileetä

2 valkosipulinkynttä

1 1/2 rkl ruokokide- tai fariinisokeria

1/2 limetin raastettu kuori ja mehu

1 tl sormisuolaa

1 -2 rkl oliiviöljyä

1 veriappelsiini

Ruskistettu korianterivoi

50 g voita

1/2 dl silputtua korianteria

ripaus sormisuolaa

  1. Pane uunin grillivastukset kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Pane lohifilee leivinpaperiarkin päälle uunipellille tai suoraan uunivuokaan, ja nypi fileestä mahdolliset ruodot pinseteillä tai kalapihdeillä.
  3. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Raasta hyvin pesty limetti. Sekoita keskenään valkosipuli, sokeri, limettiraaste, limetinmehu, suola ja öljy.  Hiero seos kalafileen pintaan.
  4. Pese veriappelsiini hyvin ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kalan pinnalle, mausteseoksen päälle.
  5. Pane kala uuniin grillivastusten alle ja kypsennä kalaa vastusten alla 10-15 minuuttia.
  6. Silppua korianteri. Sulata voi kattilassa tai pannulla, anna sen hieman ruskistua. Sekoita korianterisilppu voin joukkoon ja mausta seos ripauksella suolaa.
  7. Lusikoi korianterivoi kypsän lohen päälle.
  8. Tarjoa heti salaatin ja/tai keitetyn kuskusin/kvinoan/basmatiriisin kanssa.

Ps. Käytin kuvauksissa leivinpaperia, mutta se kärähtää grillivastuksen alla. Eli pistä lohi sellaisenaan uunivuokaan tai leikkaa leivinpaperin reunat mataliksi.

Herkullista veriappelsiinisesonkia toivottaa

Blonditiina

Juomavinkki

Kalan kaveriksi sopii  kuiva ja pirteä valkoviini, esimerkiksi itävaltalainen Leth Simply Wow! 2016, 14,49 e. viini on Riesling-, Grüner Veltliner ja Roter Veltliner -rypäleiden sekoite.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herkkua puolessa tunnissa - Tiinan veriappelsiinilohi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *