Himahella

Himahella elokuvissa: Herkullinen elämä

Lasse Hallströmin ohjaama Herkullinen elämä tuli 29. elokuuta leffateatterihin ja kävin katsomassa sen heti tuoreeltaan. Elokuva on saanut ristiriitaisen vastaanoton elokuvakriitikoiden keskuudessa, mutta jälleen puhutaan makuasioista. Ruokapornoa ja silmäkarkkia kankaan täydeltä sisältävän leffan jälkeen olo oli kuin olisin ollut nautinnollisella illallisella.

Herkullinen elama


Hassan (Manish Dayal) ja Marguerite (Charlotte Le Bon) lähentyvät patojen äärellä.

Ruoka ja erityisesti sen valmistaminen ovat vuosien varrella tarjonneet lukuisia herkullisia elokuvahetkiä. Mikäpä muu sopisi paremmin nykyiseen ruokatrendiin kuin elämyksellisten aterioiden valmistus? Kun soppaan sekoitetaan mausteeksi hieman draamaa ja ripaus rakkautta, viihdyttävä parituntinen on katsomista vaille valmis. Herkullinen elämä -leffassa kahden kulttuurin ja kahden keittiön kohtaamisessa kiehuvat tunteet. Elokuvan loppupuolella molekyylikeittiö, fine dining ja Michelin-tähtien metsästys kääntää visuaalisen elämyksen nupit jo niin sanotusti kaakkoon.

Herkullinen elämä on amerikkalaisen Richard C. Moraisin esikoisromaani, josta tuli bestseller. Morais on tehnyt pitkän uran toimittajana ja asunut eri puolilla maailmaa. Myönnän kättelyssä, että en ole lukenut kirjaa, joten menin elokuviin aivan tabula rasana eli ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia tulevasta elokuvanautinnosta.

Kahden keittiön kohtaaminen

Elokuva alkaa Mumbaista, jossa Hassan (Manish Dayal) oppii äitinsä johdolla rakastamaan intialaisen keittiön raaka-aineita, makuja ja mausteita. Perheen päätyminen sattumalta ranskalaiseen pikkukylään johdattaa intialaisnuorukaisen uuteen, kiehtovaan makumaailmaan.

Kadamien perhe perustaa kylän laitamille intialaisen ravintolan, vastapäätä Michelin-tähditettyä, ranskalaisen fine diningin nimeen vannovaa hienostoravintolaa. Madame Mallory (Helen Mirren) ei katso kilpailua hyvällä ja tekee kaikkensa hankaloittaakseen uusien tulokkaiden elämää ja bisnestä. Kipinät säkenöivät varsinkin Madame Malloryn ja Kadamien matriarkan (Om Purin) välillä.

Taisteluparin välissä luovii Hassan, nuori kokki, jolle ruoka on mitä suurin intohimo ja rakkaus. Vihollisleirissä eli vastapäisessä ravintolassa työskentelee kaunis apulaiskokki Marguerite (Charlotte Le Bon), jonka avustuksella ja kirjalainoilla Hassan kiinnostuu ranskalaisen keittiön haastavista ruoanvalmistustekniikoista. Hassan antaa luovuudelleen vallan. Hän loihtii klassiselle ranskalaiselle keittiölle mielenkiintoisen intialaisen twistin, joka tuo ravintolalle toisen Michelin tähden 30 vuoden odotuksen jälkeen.

herkullinen elama 2


Ranskalainen ja intialainen keittiö kohtaavat.

Oliko elokuva herkullinen?

Tarina on vanha tuttu: nuori mies on matkalla katuojasta menestykseen. Tähtikokkien Linnunradalle lennähtänyt Hassan matkaa komeettana kohti Pariisia ja kolmatta Michelin tähteään molekyylikeittiön ihmemaassa.

Tarinan pääosaa ei elokuvassa kuitenkaan näyttele Hassanin menestystarina, vaan intohimo ja rakkaus ruokaan. Tästä kombosta syntyy aisteja hiveleviä nautintoja elokuvateatterin pimeydessä istuvalle kulinaristille. Elokuva melkein maistuu ja tuoksuu katsojan suussa.

Juoni on toki sokerikuorrutettu ja syvällisyyttä se ei ole nähnytkään. Mutta voiko elokuvaa, jossa Helen Mirrenin että Om Purin kaltaiset upeat näyttelijät pitävät langat hyppysissään väittää parhaalla tahdollakaan huonoksi? Mirrenin näyttelemästä kopeasta ja kolkosta Madamesta kasvaa pienin, ammattimaisin elein tehdyllä näyttelijäntyöllä herkkä ja lämminsydäminen nainen. Elokuvan nuoripari oli lähinnä sitä silmäkarkkia, mutta mitä silläkään on väliä?

Elokuva on kepeä, mutta tarvitseeko kaikkien elokuvien ottaa vahvasti kantaa ja olla täynnä maailmantuskaa? Työviikon jälkeen gastronomista erotiikkaa ja valkokankaan täydeltä visuaalista nautintoa tarjoava elokuva oli juuri sitä, mikä sai hymyn huulille loppuillaksi. Mielestäni erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava illallisnautinto vain elokuvalipun ja popparilaatikon hinnalla.

Käykää ihmeessä katsomassa tämä leffa suurelta kankaalta ja antakaa syljenerityksen käynnistyä täydellä teholla!

Toivoo,
Himahellan Tiina

Käy katsomassa maistiaiset elokuvasta.

Ps. Ruoka.fi -sivuilla on 15.9 asti elokuvaan liittyvä kilpailu: Kerro, mikä mielestäsi on kaikkein maukkain ruokaelokuva ja voit voittaa Herkullinen elämä -kirjan.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahella elokuvissa: Herkullinen elämä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *