Himahella

Himahella testasi Karoliinan Kahvimyllyn - monipuolinen taukopaikka

Heinäkuu on lomakuu. Silloin suomalaiset reissaavat pitkiäkin matkoja mökeille, festivaaleille ja sukulaisia tapaamaan. Matkoilla tauot ovat tarpeen. Poikkesimme Jyväskylän reissulla maankuulussa Karoliinan Kahvimyllyssä.

karoliinan kahvimylly

Voin saada osuuskauppajumalien vihat niskaani, mutta tämän ruokafriikin 10 käskyyn kuuluu kohta, joka kehottaa tankkaamaan ABC-huoltamolta vain bensaa. Tienpäällä ollessani yritän jo etukäteen bongata mukavan pysähtymiskeitaan, joka tarjoaa muutakin kuin pakasteesta paistettua dallaspullaa.

Matkalla pohjoiseen

Juhannuksen jälkeen ajelimme kuvaajan kanssa Keski-Suomeen Nelostietä. Olimme lähteneet kukonlaulun aikaan Helsingistä ja olimme Joutsan kohdalla sopivasti aamukahvin aikoihin. Tiesin aikaisemmilta reissuiltani, että Joutsassa on yksi Suomen parhaista kahviloista eli Karoliinan Kahvimylly. Siispä painoin jarrua Joutsan kohdalla.

karoliinan kahvimylly

Ennen Karoliinan kahvimyllyyn pääsi kääntymään suoraan Nelostieltä. Nyt liittymien paikkoja on muutettu ja kahvilan pihaan päästäkseen on ajettava muutama sata metriä mutkaista hiekkatietä. Helsingistä tullessa kannattaa bongailla tielle näkyvää isoa kahvipannua, pohjoisesta tullessa opasteet ovat paremmassa kuosissa.

Karoliinan Kahvimylly on omanlaisensa piparkakkutalo. Kuutisen vuotta sitten Karoliinan Kahvimyllyn perustanut ja Saksassa konditoriaosaamisensa hankkinut Pirjo Soilu tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Jo pihalla on paljon mielenkiintoista bongattavaa jättikokoisista kahvipannuista ja pappamopoista vanhoihin kattiloihin.

ruosteinen polkupyora karoliinan kahvimylly

Mutta se leivosvitriini! Wow, syljeneritykseni kiihtyi välittömästi. Aamulla kahvila-leipomon juuri täytetyt vitriinit notkuivat herkuista. Kaikki tiskissä olevat tuotteet leivotaan paikanpäällä saksalaisten reseptien mukaan. Ja se erikoisruokavaioiden ton-ton -osastokin oli hyvin edustettuna. Kaikki leivonnaiset olivat mm. vähälaktoosisia.

Pähkäilyn jälkeen päätin maistaa poro-sienipiirakkaa ja marjaista rahkapullaa. Kuvaaja valitsi puolestaan lohi-parsakaalipiirakan. Poropiiraani oli mehukas ja maukas. Poron ja sienien lisäksi bongasin täytteestä myös karpaloita ja suolakurkkua. Rahkapulla oli tuore, herkullinen ja ISO. Totesimme kuitanneemme päivän kalorit jo aamukahvilla. Helsingin hintoihin tottuneena lasku ei päätäni huimannut, erinomainen cappuccino, piirakkapala ja valtava pulla tekivät yhteensä 10,90 euroa.

karoliinan kahvimylly leivonnaisia

Lounaalle Kestikievariin

Karoliinan Kahvimylly on laajentanut toimintaansa ja avannut uuden kahvila-ravintolan Leivonmäelle Nelostien varteen. Kahvilatuotteiden lisäksi siellä tarjotaan myös lounassalaattia sekä -keittoa klo 10.30-14.30 ja maalaispitsaa klo 11-19.30.

Joutsan Karoliinan Kahvimylly, Kostamontie 17, on auki päivittäin klo 9-18 ja Karoliinan Kestikievari, Kuusirinne 11, Leivonmäki, klo 10-20.

Jos vatsasi on vajaa,
etkä jaksa ajaa.
Saat avun kahvimyllyllä.
On leivonnaiset hyllyllä.
Ne maistuvilta näyttää
ja vatsan varmaan täyttää
Nää kaikki pöytään tuodaan
ja kahvin kanssa juodaan.

© Rauno Argillander

Nosta jalka kaasulta, kiire on kesällä turhaa! Herkullisia taukohetkiä toivottaa Himahellan Tiina

PS. Paluureissulla pysähdyimme Heinolan ABC-huoltamolla. Täytimme tankin, mutta viikonlopun ruokaostokset lähti Helsinkiin Lähiruokatori Heilasta. Yritän elää niin kuin opetan.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahella testasi Karoliinan Kahvimyllyn - monipuolinen taukopaikka

Henkka

Korajaisin, että kahvila on perustettu 15vuotta sitten.

Himahellan Tiina Rantanen

Kiitos korjauksesta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *