Yhteistyössä

En tunnustaudu pullahiireksi, mutta kanelista korvapuustia tai tuoretta voisilmäpullaa on vaikea ylittää. Pullantuoksu toimii meikäläisellä samoin kuin kellon kilahdus Pavlovin koiralla. Syljeneritys kiihtyy välittömästi. Enkä taida olla ainoa, jolle paistuvan leivonnaisen tuoksu tekee saman tepposen.

 

Pullan leipomisessa jännittävää on se, että jokaisen leipurin vehnänen maistuu erilaisilta, vaikka taikina tehtäisiinkin täsmälleen samoista aineksista. Yksi käyttää enemmän jauhoja, toinen vaivaa taikinaa kauemmin, kolmas hulauttaa taikinaan enemmän kardemummaa kuin toinen. Edustan sitä koulukuntaa, jonka mielestä pullaa leipoessa ei kannata pihdata muissa aineissa kuin vehnäjauhoissa. Pehmeän pullan salaisuus piilee nimittäin jauhojen määrässä ja vaivaamisajassa. Mitä paremmin taikinan vaivaat, sitä vähemmän jauhoja tarvitset ja sitä pehmeämpää pullaa saat. Vaivaamista ei kannata pelästyä, sehän hoituu näppärästi konevoimalla.

Kohota pullataikina kahdesti

Jäin joskus pohtimaan miksi kaikissa pullaohjeissa taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi ennen leivontaa. Taikinasta kun kuitenkin vaivataan ilmat pihalle pullia pyöriteltäessä. On sille selityksensä. Ensimmäisessä kohotusvaiheessa taikinaan syntyy isoja kaasurakkuloita, jotka kohottavat taikinan. Samalla taikinaan syntyy makuaineita. Taikinaa pöydällä pyöriteltäessä kaasurakkulat hajoavat pienemmiksi ilmakupliksi. Nämä pikkukuplat nostattavat valmiit leivonnaiset tasaisesti, eikä taikinaan jää isoja reikiä. Niitä reikiä kun kaivataan lähinnä juustoihin.

Leivo pullaa juurimenetelmällä

Köksänmaikoille neuvottiin leivontatunneilla näppärä niksi, jotta ehdimme perehdyttää oppilaat pullanleipomisen saloihin kotitaloustunnin puitteissa. Niksi oli juurimenetelmä, joka lyhentää pullien valmistusaikaa noin puolella tunnilla. Juurimenetelmää käytettäessä hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään. Vellimäisen taikinan annetaan seistä lämpimässä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii. Loput ainekset vaivataan taikinavellin joukkoon. Taikina on valmis leivottavaksi saman tien, mutta pullat pitää kohottaa pellillä kunnolla. Kohoamista nopeuttaa, jos panet leivinliinalla peitetyt pullat lämpimällä vedellä täytetyn tiskialtaan päälle.

Ota ilo irti leipäkoneesta, kun leivot pullaa!

Löytyykö kaappisi kätköistä sellainen retrolaite kuin leipäkone? Suomen tunnetuin leipäkonetaituri Kaarina Roininen muistutti minua siitä, miten näppärästi pullataikina syntyy moneksi vuodeksi unohtamallani leipäkoneella. Leipäkoneessa voi tehdä kolmen desin pullataikinan. Kolme desin taikina tarkoittaa leipurikielessä siis käytettävän taikinanesteen määrää. Kaarinan ohjeessa pullataikinaan ei käytetä munaa. Kaikki pulla-ainekset mitataan koneeseen ja kone saa käydä 10 minuuttia. Taikinan saa kohota kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen siitä leivotaan pellillinen pikkupullia. Pullat pitää kohottaa vielä toisen kerran ja sen jälkeen paistaa tavallisessa 225-asteisessa uunissa. Leipäkoneessakin pullan voi paistaa, mutta pikkupullia kone ei osaa tehdä.

Katso myös Himahellan pullataikina -resepti!

Pullatuoksuisia hetkiä toivottaa

Himahellan Tiina