Himahella

Himahellassa pullataikina leivotaan juureen

Yhteistyössä

En tunnustaudu pullahiireksi, mutta kanelista korvapuustia tai tuoretta voisilmäpullaa on vaikea ylittää. Pullantuoksu toimii meikäläisellä samoin kuin kellon kilahdus Pavlovin koiralla. Syljeneritys kiihtyy välittömästi. Enkä taida olla ainoa, jolle paistuvan leivonnaisen tuoksu tekee saman tepposen.

 

Pullan leipomisessa jännittävää on se, että jokaisen leipurin vehnänen maistuu erilaisilta, vaikka taikina tehtäisiinkin täsmälleen samoista aineksista. Yksi käyttää enemmän jauhoja, toinen vaivaa taikinaa kauemmin, kolmas hulauttaa taikinaan enemmän kardemummaa kuin toinen. Edustan sitä koulukuntaa, jonka mielestä pullaa leipoessa ei kannata pihdata muissa aineissa kuin vehnäjauhoissa. Pehmeän pullan salaisuus piilee nimittäin jauhojen määrässä ja vaivaamisajassa. Mitä paremmin taikinan vaivaat, sitä vähemmän jauhoja tarvitset ja sitä pehmeämpää pullaa saat. Vaivaamista ei kannata pelästyä, sehän hoituu näppärästi konevoimalla.

Kohota pullataikina kahdesti

Jäin joskus pohtimaan miksi kaikissa pullaohjeissa taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi ennen leivontaa. Taikinasta kun kuitenkin vaivataan ilmat pihalle pullia pyöriteltäessä. On sille selityksensä. Ensimmäisessä kohotusvaiheessa taikinaan syntyy isoja kaasurakkuloita, jotka kohottavat taikinan. Samalla taikinaan syntyy makuaineita. Taikinaa pöydällä pyöriteltäessä kaasurakkulat hajoavat pienemmiksi ilmakupliksi. Nämä pikkukuplat nostattavat valmiit leivonnaiset tasaisesti, eikä taikinaan jää isoja reikiä. Niitä reikiä kun kaivataan lähinnä juustoihin.

Leivo pullaa juurimenetelmällä

Köksänmaikoille neuvottiin leivontatunneilla näppärä niksi, jotta ehdimme perehdyttää oppilaat pullanleipomisen saloihin kotitaloustunnin puitteissa. Niksi oli juurimenetelmä, joka lyhentää pullien valmistusaikaa noin puolella tunnilla. Juurimenetelmää käytettäessä hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään. Vellimäisen taikinan annetaan seistä lämpimässä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii. Loput ainekset vaivataan taikinavellin joukkoon. Taikina on valmis leivottavaksi saman tien, mutta pullat pitää kohottaa pellillä kunnolla. Kohoamista nopeuttaa, jos panet leivinliinalla peitetyt pullat lämpimällä vedellä täytetyn tiskialtaan päälle.

Ota ilo irti leipäkoneesta, kun leivot pullaa!

Löytyykö kaappisi kätköistä sellainen retrolaite kuin leipäkone? Suomen tunnetuin leipäkonetaituri Kaarina Roininen muistutti minua siitä, miten näppärästi pullataikina syntyy moneksi vuodeksi unohtamallani leipäkoneella. Leipäkoneessa voi tehdä kolmen desin pullataikinan. Kolme desin taikina tarkoittaa leipurikielessä siis käytettävän taikinanesteen määrää. Kaarinan ohjeessa pullataikinaan ei käytetä munaa. Kaikki pulla-ainekset mitataan koneeseen ja kone saa käydä 10 minuuttia. Taikina saa kohota kaksinkertaiseksi, jonka jälkeen siitä leivotaan pellillinen pikkupullia. Pullat pitää kohottaa vielä toisen kerran ja sen jälkeen paistaa tavallisessa 225-asteisessa uunissa. Leipäkoneessakin pullan voi paistaa, mutta pikkupullia kone ei osaa tehdä.

Katso myös Himahellan pullataikina -resepti!

Pullatuoksuisia hetkiä toivottaa

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahellassa pullataikina leivotaan juureen

Tuhkimo

Arkipullaa voi aivan hyvin tehdä terveellisemmäksi. Hiivaleipäjauhoilla leivottu pulla on hyvää ja maukasta. Ihmetyttää, että vielä nykyään ohjeissa mainitaan useimmiten pelkästään voi tai margariini, vaikka rypsiöljypohjaisella juoksevalla Sunnuntailla esim. voi leipoa paljon terveellisemmin. Sokeria voi vähentää eikä arkipulla tarvitse myöskään sokeria päälle välttämättä. Kananmuna ei ole välttämätön.
Joka on kiinnostunut omasta terveydestään, on myös kiinnostunut syömään terveellisemmin. Juhlahetket ovat asia erikseen.

Himahellan Tiina

Tämä on peruspullaohje, joka löytyy lähes jokaisen jauhopussin kyljestä. Videon juju on juurimenetelmä, jota käyttämällä taikinaa ei tarvitse kohottaa kuin kerran. Mikäli haluaa tehdä terveellisempää pullaa käyttämällä hiivaleipäjauhoja tai korvaamalla kovan rasvan öljyllä, sekin on luonnollisesti mahdollista. Sama juurimenetelmä toimii yhtähyvin niin pullalle kuin sämpylöille. Pulla perinteisellä ohjeella valmistettuna on silti terveellisempi vaihtoehto kuin vaikkapa viineri tai kuppikakku. Ja vastaleivottu kotipulla on herkullisuudessaan aina juhlahetki!

muori puun takaa

Olin perhepäivähoitajaksi alkaville järjestetyllä kotitalous kurssilla jonka pitäjä oli nuori ja erittäin hyviä vinkkejä antava opettaja.
Silloin saimme vinkin myös pullan leipomisen nopeuttamiseksi juuri taikinalla.Tätä menetelmää olen käyttänyt jo 38 vuotta ja erittäin hyväksi havainnut.Esimerkiksi puulla lämmitettävässä leivin uunissa voi tehdä isommankin annoksen kerralla,tällä tavalla tehtynä viimeiseksi paistetut pullat eivät maistu hiivalle vaan yhtä hyvää kuin ensimmäinen satsi,perinteinen kahteen kertaan nostatettu pulla saa hyvin helposti hiivan maun.
Ja helpottaa myös työtä voi nimittäin tehdä enemmän kun kerran on joutunut uunin lämmittämään sähkölaskun pienentämiseksi.Talvella voi hyödyntää pakkasta ulkokuistilla pakkaamalla pullat kerta annoksiin ja kuistille esim isoon muovi laatikkoon jäätymään,eipähän tarvitse joka viikko pullaa leipoa,voi seuraavana vapaa päivänä tehdä vaikka rieskaa ja sämpylöitä.Ruoka lasku pysyy kurissa ja työpäivät voi käyttää lasten kanssa puuhasteluun.
Ps.uunin jälkilämmön voi käyttää valmistamalla ruokaa ja esikypsentämällä viikon ruokalistaan kuuluvia ruokaaineita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *