HimahellaMainos

Hirviburgerit ovat villiä herkkua

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Hirviburgereiden mehevyyden salaisuus on niihin piilotettu Appenzeller-juusto. © Tiina Rantanen

Hirviburgerit ovat syksyistä villiruokaa, joka on ollut jo useamman vuoden kuuma ruokatrendi. Villiruokaa on kaikki luonnossa kasvava ruoka, myös riistaeläimet ja poro. Niinpä Himahellassa villiinnyttiin näin hirvenmetsästyskauden kunniaksi pyöräyttämään hirviburgerit, jotka aateloitiin sveitsiläisellä Appenzeller®-juustolla. Mutta tällä kertaa juustoa ei höylättykkään burgerin väliin, vaan se piilotettiin raasteena maustamaan vähärasvaista hirvenlihaa. Tuli muuten todella herkulliset pihvit!

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Sveitsin Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna maistuvat myös raakamaidossa.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.

Appenzeller-juusto piilotetaan jauhelihan joukkoon. © Tiina Rantanen

Juustoiset hirviburgerit

4 annosta

 4 hampurilaiseksi sopivaa sämpylää

4 juustoista hirviburgerpihviä

4-8 rkl puolukka-valkosipulimajoneesia

4-8 rkl karamellisoitua sipulia

4 salaatinlehteä

  1. Valmista juustoiset hirvipihvit paistovalmiiksi alla olevan ohjeen mukaan. Tee puolukka-valkosipulimajoneesi ja karamellisoidut sipulit.
  2. Grillaa tai pariloi hampurilaispihvit haluamaasi kypsyysasteeseen. Halkaise hampurilaissämpylät ja kuumenna niitä hetki grillissä tai parilalla.
  3. Kokoa hampurilainen panemalla sämpylälle ensin majoneesia, sitten salaatinlehti, kuuma pihvi ja kuumaa karamellisoitua sipulia. Nauti heti.

Juustoiset hirviburgerpihvit

neljä burgerpihviä

600 g hirven paistijauhelihaa

200 g Appenzeller®-juustoa (Mild Spicy tai Classic) hyvin hienoksi raastettuna

1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Helpoiten homma hoituu monitoimikoneella. Muotoile massasta neljä burgeripihviä.
  2. Grillaa tai pariloi pihvit haluamaasi kypsyysasteeseen.

 

Puolukka-valkosipulimajoneesi

1 1/2 dl majoneesia

1 dl puolukoita

3-4 valkosipulinkynttä

ripaus suolaa

  1. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes majoneesi on tasaista.

 

Karamellisoidut sipulit

350 g (3-4) puna- tai pinkkisipulia

2 rkl öljyä

1 rkl muscavado- tai fariinisokeria

1/2 tl suolaa

1 dl vettä

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi renkaiksi.
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota sipulirenkaita kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää joukkoon sokeri, suola ja vesi. Kypsennä vielä 15-20 minuuttia eli kunnes sipulit ovat kypsiä.

Vinkki! Voit tehdä karamellisoitua sipulia kerralla isommankin satsin, sillä se säilyy jääkaapissa suljetussa rasiassa pari viikkoa.

Juomavinkki

© Alko

Hirviburgerin villiin makuun sopii mainiosti olut. Valitse kaveriksi joko lager tai ale. Viininystävä valitsee burgerin kaveriksi rotevan ja voimakkaan portugalilaisen  Pinha Ribeiro Santo Reserva 2016 -punaviinin, 11,40 e.

 

Hirviburgerin kanssa maistuu niin olut kuin punaviini. © Tiina Rantanen

 

Burgeriterveisin 

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Hirviburgerit ovat villiä herkkua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X