Hitaiden nautintojen Piemonte

Olen viitannut Himahellan postauksissani monta kertaa italialaiseen keittiöön. Monille joku maa tuntuu toiselta kodilta. Minulle se toinen kotimaa on Italia.

Himahella_piemonte1
Keittiömestari Cesare Giaccone vannoo ruokasesonkien ja lähiruoan nimeen omassa ravintolassaan Fontanafreddan tilalla. Monet ruoissa käytetyt vihannekset ovat kotoisin hänen kasvimaaltaan, joka sijaitsee noin 50 metrin päässä ravintolasta.

Kun puhutaan italialaisesta keittiöstä usein unohdetaan, että sellaista ei ole oikeasti olemassakaan. Italialainen ruokakulttuuri on hyvin paikallista ja vaihtelee suuresti alueittain. Toki monet ruokalajit ovat levinneet koko maahan ja maailmalle, mutta italialaiset, jos ketkä, ovat erittäin ylpeitä paikallisista herkuistaan.

Italian luoteiskulmassa sijaitsevan Piemonten polveilevat kukkulat, aidot ihmiset sekä rikas ruoka- ja viinikulttuuri ovat saaneet sydämeni pamppailemaan monella reissulla.

Italian luoteiskulmassa sijaitseva Piemonte on nimensä mukaisesti vuorten juurella. Se on maakunta, jossa parin tunnin ajomatkan päässä toisistaan ovat niin laskettelurinteet kuin aurinkorannatkin. Piemonte on aina ollut Italian vaurainta seutua. Se on Ranskan rajanaapuri ja 800 vuotta se oli osa ranskalaista Savoijin herttua- ja kuningaskuntaa, jonka pääkaupunki oli Torino.

Slow foodin koti

Piemontelainen ruokakulttuuri on aina nojannut paikallisesti tuotettuihin raaka-aineisiin, jotka ovat laadukkaita ja mahdollisimman luonnonmukaisia.

Kun muu Euroopan avasi ovensa 1980- ja 1990 -luvuilla pikaruokakulttuurille, Piemontessa noustiin barrikadeille slow foodin eli hitaan ruoasta nautiskelun taidon puolesta.

Slow Food -aate vastustaa pikaruokaa ja kannustaa nauttimaan paikallisia, luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita sekä perinteisiä ruokia hyvässä seurassa. Pitkään ja rauhallisesti. Liike haluaa sekä edistää ruoka- ja viinikulttuuria kansainvälisesti että myös lisätä paikallisten ruokien ja perinteisen keittiön arvostusta kussakin maassa.

Slow-aate syntyi protestina vuonna 1989 kun McDonald’s aikoi avata Roomassa Espanjalaisen aukion laidalle ravintolansa. Liikkeen perustava kokous pidettiin Carlo Petrinin johdolla Serralunga d’Albassa sijaitsevan Fontanafreddan viinitilan kellarissa 1989. Liikkeen päämaja on Piemonten Brassa.

Slow Foodin ansiota on, että Bran kaupunkiin perustettiin gastronomisten tieteiden yliopisto, The University of Gastronomic Sciences, vuonna 2003. Yksityisen yliopiston tavoitteena on luoda kansainvälinen tutkimus- ja koulutuskeskus, joka auttaa uudistamaan elintarvikkeiden tuotantotapoja, suojelemaan viljelykasvien monimuotoisuutta ja vaalimaan maataloustieteen ja gastronomian yhteyttä.

Yliopisto ei ole korkean tason kokkikoulu, vaan eri maista tulevat opiskelijat perehtyvät ruokaan liittyvään lainsäädäntöön, kuluttajakäyttäytymiseen ja ruokamatkailuun. Teoriaopintojen lisäksi tehdään tutustumiskäyntejä viinitarhoille, tuotantolaitoksiin ja maatiloille.

Etanaa tunnuksenaan käyttävällä Slow Foodilla on nykyisin jäseniä yli sadassa maassa ja toiminta on järjestäytynyt paikallisosastoiksi. Suomessa pöytäkuntia toimii mm. Turussa, Uudessakaupungissa, Jyväskylässä ja Savossa. Jos tunnistat itsesi Hitaaksi herkuttelijaksi, liity ihmeessä etanajengiin.

Himahella_piemonte2
Alban kaupungissa sijaitseva Osteria dell´Arco on perinteistä piemontelaista Slow Food -ruokaa tarjoava ravintola.

Hidas herkuttelija

  • Puolustaa elämän pieniä nautintoja ja inhimillistä elämänrytmiä.
  • Vastustaa ruokailun liiallista yksinkertaistamista.
  • Muistuttaa siitä, että ruuasta ja juomasta nauttiminen on aina ollut osa kulttuuriamme.
  • Kannattaa hyvälaatuisten ruoka-aineiden valmistusta ja ekologisesti järkeviä tuotantotapoja.
  • Vastustaa turhaa ruoka-aineiden teknistä ja kemiallista käsittelyä.
  • Vaalii paikallisia ja perinteisiä keittotaidon menetelmiä.

Himahella_Piemonte3
Piemonte on kuuluisa Nebbiolo-rypäleestä valmistetuista viineistään, barolosta ja gattinarasta.

Rikas Cucina Piemontese

Piemontelainen keittiö poikkeaa tyypillisestä Välimeren keittiöstä. Tämä lienee monen osatekijän summa, johon vaikuttaa niin alueen sijainti vuoriston juurella, luonto kuin yhteinen historia Ranskan kanssa. Ruokaorientoituneen turistin saattaa yllättää tieto, että Langhen maaseudulla on Pariisin jälkeen Euroopan tihein verkosto Michelin tähdellä palkittuja ravintoloita.

Piemontessa syödään paljon lihaa ja ruoanvalmistuksessa käytetään reilusti voita ja kermaa. Pitkään haudutetut paistit ja erilaiset lihapadat kuuluvat yleisesti ruokalistoille. Lihapadan mausteeksi lorautetaan usein valkoista arneis- tai punaista barolo-viiniä. Oliivipuut eivät näin pohjoisessa kasva, joten öljyn käyttö on vähäisempää kuin muualla maassa.

Piemonte on Italian suurin riisintuottaja ja risotto onkin Piemonten nykyinen kansallisruoka. Jokaisella vuodenajalla on oma väliruokana syötävä risottonsa. Piemontessa maistoin ensimmäisen kerran punaviinirisottoa ja siltä reissulta on kotoisin aikaisemman tattipostauksen yhteydessä annettu, punaviini-tattirisoton ohje.

Punaviinirisotto on klassikkoruoka, johon käytetään alueelle tyypillistä, voimakasta nebbiolo-rypäleestä valmistettua punaviiniä: Gattinarassa gattinaraa ja Barolon alueella baroloa.

Mutta kyllä Piemontessa pastaakin syödään. Se on täyteläisen keltaista tuorepastaa, jonka taikinanesteenä käytettään pelkästään kananmunan keltuaisia. Syksyinen herkkuruoka on tajarin-nauhapasta öljyn, voin ja valkotryffelin kera. Piemonten aarre on valkoinen tryffeli -himoittu, arvostettu ja huiman kallis – kilo tuota herkkua voi maksaa tuhansia euroja.

Ateria päätetään usein tuoreilla hedelmillä, mutta Piemonte on kuuluisa myös jälkiruoistaan ja kakuistaan. Suklaista Bunét- vanukasta on ehdottomasti reissussa kokeiltava, mutta myös torrone-marenkikakut ja pähkinäleivonnaiset vievät makean ystävän kielen. Tiesitkö muuten, että jälkiruokalistat valloittanut panna cotta on sekin lähtöisin Piemontesta? Katso ohjeet panna cotan valmistamiseen!

Himahella_piemonte4
Piemontelaiset rakastavat tatteja, tryffeleitä ja Cherascon kylässä kasvatettuja etanoita. Kyseisessä kylässä on toiminut 30 vuotta etanankasvatukseen erikoistunut kansainvälinen instituutti.

Hitaita herkkuhetkiä piemontelaiseen tapaan toivottaa,
Blonditiina

Himahellan suosituksia Piemonteen matkaajalle

Paikallisia ruokia tarjoavia ravintoloita:

Viiniä:

Majoitu viinitilalla:

  • Hotel Villa Contessa Rosa, via Alba 15, Serralunga d’Alba – Fontanafreddan historiallisella viinitilalla sijaitsevassa hotellissa on 11 viihtyisää huonetta.

Kommentit (1)

This is because all our superior papers are written following thorough research
by our experience superior papers writers. How the work of the advanced authors is advantageous for audience and writers?

If the writing style of the introduction and the conclusion is different from the
middle of a document the work is probably “borrowed”.
To put it in other way, thesis essay is a scientifically-minded piece
of writing. The Reflexive essay: The essay type emphasizes
on the psychological implications on a theme of general interest.
Its deepest ambiguity has to do with audience. Such include
dissertations, thesis or simply academic essays. You have heard of some students
who cram during the last minute and still produce decent essays.

Friends, hospital staff and relatives who see the mother
and newborn drive from the hospital in a limo accord them immense respect.

Stephen Collins Foster is the American nineteenth century
composer provided America with its first great musical artist and one of those who gave America its
status as a musical leader. If you are a healthy individual have some experience in fitness
training you can definitely have a great part-time income that pays better than the normal jobs in the gym mentioned earlier.

https://gpa-calculator.co Thank you

Kommentoi juttua: Hitaiden nautintojen Piemonte

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X