Himahella

HK:n Sinistä Lenkkiä on syöty jo 52 vuotta

Tällä viikolla sähköpostiini kolahti tiedote, joka kertoi HK:n Sinisen Lenkin täyttävän 21.elokuuta 52 vuotta. Itse olen vuoden ja 1 päivän vanhempi kuin HK:n Sininen lenkki. Se tarkoittaa myös sitä, että kuulun makkarakastikkeen ja uunilenkin kasvattamaan ikäluokkaan. Siksi kai tuo Hoo Koo Blöö on ikätoverina kuin hyvä frendi. Sen kanssa voi muistella menneitä.

HK:n Sinistä Lenkkiä

Miten maailma makasi vuonna 1963?

Suomessa tehtiin 1963 rahauudistus, jolloin yksi uusi markka vastasi sataa entistä markkaa. Meikäläistä huvitti teini-iässä, kun mummot ja vaarit puhuivat vanhasta rahasta. Samalla lailla poikani naureskeli minulle, kun markka vaihtui euroksi 2002 ja kerroin vielä monta vuotta kaikkia hintatietoja kuudella. Ei paranisi junnujen naureskella, vanhuus kun ei tule yksin.

Kukapa ikätovereistani ei muistaisi mustavalkoista televisiokuvaa presidentti John F. Kennedyn salamurhasta Dallasissa marraskuussa 1963. Tuo jenkkiuutinen järisytti maailmaa samalla tavalla kuin WTC-tornien sortuminen 2001.

Samana vuonna Philips esitteli ensimmäisen C-kasetin ja The Beatles syntyi. Vaikka en varsinaista Beatles-sukupolvea olekaan ja C-kasettiinkin tutustuin vasta 70-luvulla, nuo kaksi tapahtumaa vaikuttivat myöhempään arkielämääni kuitenkin enemmän kuin Kennedyn murha. Samoin HK:n Sinisen lenkin syntymä.

HK:n Sininen lenkki syntyi Urkin reseptillä

Sinisen lenkin alkuperäisen reseptin kehitti makkaramestari Urho ”Urkki” Hirvonen (1933-2011). Alalla kerrotun legendan mukaan Helsingin Kauppiaiden eli HK:n pääomistaja Erkki Salonoja kiersi iltaisin Urkin kanssa vakoilemassa, paloivatko valot vielä kilpailijoiden kuten Karjakunnan ja Marschanin, tehtailla. Parivaljakko oli varma, että kilpailijat olivat kriisissä, sillä tuotantotilat olivat pimeinä. HK:lla taas meni hyvin. Sillä oli käsissään Hirvosen luoma, tuleva hittituote.

Pienestä Sinisen menestystarina kuitenkin lähti – aluksi 400 kilon makkaramassaa veivattiin käsipelillä. Hirvonen oli myös ässä maustemestarina. Lenkkimakkara sai makua inkivääristä, korianterista, musta- ja valkopippurista sekä paprikasta. Sinisessä oli alun perin myös hevosta, joka oli silloin melkein ilmaista lihaa. Näin on  lihatukkuri Veijo Votkin kertonut Hirvosen paljastaneen.

Makkarakastiketta ja perunamuusia

Miksi lenkki on Sininen?

Vielä 1960-luvun alussa jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Vuonna 1963 käyttöön otettiin Naturin-keinosuoli eli ”muovikuori”, kuten äitini sitä nimitti. Sen myötä siirryttiin koneellisesti kiinnitettäviin niitteihin ja alumiinisinetit poistuivat käytöstä. Mutta koska elintarvikeasetus vaati yhä tuotteeseen tiedon makkaran laadusta, kuoren sisäpintaan painettiin sana ”lenkkimakkara” sinisellä, mustikoista saadulla värillä. Sisartuotteessa komeili sana ”kiuaslenkki” punaisella. Näitä kauppiaat sitten alkoivat tilaamaan: ”10 Sinistä ja 5 punaista lenkkiä”. Siksi vuotta 1963 pidetäänkin Sinisen Lenkin syntymävuotena.

Teit isäin astumaan

Samana vuonna Sinisen lenkin ”synnyttämisen” kanssa Urho Hirvoselle syntyi poika, Timo. Timo Hirvonen kouluttautui isänsä jalanjäljissä samaan ammattiin ja toimii tällä hetkellä HKScan Finlandin Vantaan tehtaalla tuotantopäällikkönä vastaten muun muassa Sinisen lenkin valmistuksesta.

”Olin kesätöissä makkaratehtaalla siitä asti, kun täytin 15. Valmistuin lihateollisuusteknikoksi Hämeenlinnasta vuonna 1990. Valmistumiseni jälkeen heti seuraavalla viikolla aloitin työt HK:lla. Isäni kanssa ehdimme tehdä töitä yhdessä viisi vuotta. Isä jäi eläkkeelle tuotantopäällikön tehtävästä, samaa työtä teen nyt itse tällä hetkellä” , kertoo Timo Hirvonen.

Sinisen lenkin kypsentämisestä on vastuussa savustaja Jari Tiainen, joka ryhtyi opettelemaan makkaran tekemistä kesätöissä vuonna 1992. Mies on hieman nuorempi kuin Sininen, ”vasta” 47-vuotias.

Molemmille makkaramiehille, Hirvoselle ja Tiaiselle, HK:n Sininen lenkki on maistunut aina. Miehet kuuluvat kuitenkin eri koulukuntiin siinä, kummin päin lenkki pitää leivän päälle viipaloida. Hirvonen viipaloi lenkistä pyöreitä kiekkoja, kun taas Tiainen on ehdottomasti sitä mieltä, että makkara maistuu paremmalta leivän päällä, kun se on viipaloitu pitkittäin.

Uunilenkkiä juustolla

Sininen lenkki sai oman merkkipäivän

Kunnianosoituksena suomalaiselle makkaralle ja hyvälle perusruualle vuonna 1991 julistettiin Kansallinen lenkkipäivä, jota vietetään HK:n Sinisen lenkin syntymäpäivänä aina elokuun kolmantena perjantaina. Muistan olleeni juhlimassa tuota ensimmäistä juhlapäivää HK:n vieraana Linnanmäellä.

Taidanpa itsekin ryhtyä uunilenkin laittoon lenkkipäivän kunniaksi. Minun lapsuudessani juustolla höystetty uunimakkara tarjottiin perunasoseen ja pakastevihanneksien kanssa. Pari vuotta sitten ystävättäreni ja ikätoverini Reija Ypyä tarjosi  minulle juuri tuon menun eli Hoo Koo Blöötä synttärilahjaksi. Nostalgisia makumuistoja nämäkin.

Makkaraterveisin,

Himahellan Tiina

Kuvat: HK, Tiina Rantanen ja Seppo Saarentola/OM-arkisto


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: HK:n Sinistä Lenkkiä on syöty jo 52 vuotta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *