Himahella

Hyvä ruoka, parempi mieli eli lohturuokaa flunssakauteen

Lohturuoalle tuntuu olevan tarvetta, kun elämä ei tarjoilekaan pelkästään samppanjaa ja vaahtokarkkeja. Eikä tarvitse olla kyse kummallisemmasta asiasta kuin kunnon lenssu eli flunssa. Mutta lohduttaako ruoka?

Lohturuoka-termi tulee englanninkielisistä sanoista comfort food. Lohturuoalla tarkoitetaan yleensä sellaista sapuskaa, joka on konstailematonta, muistoja herättävää, helppoa syödä ja suutuntumaltaan pehmeää. Myös turvaruoka nimitystä olen kuullut noista sapuskoista käytettävän.

Kookos-porkkanasosekeittoa kulhossa

Pehmeä ja lämmittävä sosekeitto on todellista lohturuokaa. 

Makumuistoja ja nostalgiaa

Lohturuoat vaihtelevatkin henkilökohtaisten muistojen, mieltymysten ja kulttuurin mukaan. Suomalaisista ruoista vaikkapa makaronilaatikko, karjalanpaisti, lihapullat ja kaalikääryleet ovat wikipedian mukaan lohturuokaa. Minulle lohturuokaa nostalgisen kotiruoan ohella ovat jo tuoksullaan muistoja herättävät leivonnaiset, kuten korvapuustit ja karjalanpiirakat. Äitini leipoi niitä lapsuudessani. Tosin harvoin, mutta se tekikin leivontapäivistä todellisia juhlapäiviä.

Karjalanpiirakoita, munavoita ja maitoa

 

Kulttuurisidonnaisuus näkyy siinä, että espanjalaiselle gazpacho, kylmä kasviskeitto, on turvaruokaa. Kylmässä ilmanalassa hytisevälle suomalaiselle se tuskin tulisi ensimmäisenä mieleen.

”Ajattelen, että lohturuoka on sunnuntairuokaa. Jotain oikein pitkään haudutettua ja kiireettä valmistettua pataruokaa. Lohturuuassa pitää olla paljon makua, mutta siitä ei kannata tehdä liian epäterveellistä, jotta sitä voi hyvällä omatunnolla syödä todella paljon ja ottaa lisää”, keittiömestari Tomi Björck kuvaili Helsingin Sanomien Ruokatorstaissa  omaa lohturuokaansa.

Varhaiskaalipata
© Tiina Rantanen

Keittoa sairasvuoteelle

Amerikkalaisissa elokuvissa sairasvuoteelle tuodaan keittoa, usein vielä kanakeittoa. Keittoa siksi, että se muistuttaa vauvanruokaa ja tuo mieleen varhaislapsuuden onnelliset hetket. Jenkeissä kanaliemen lempinimi on jewish penicillin eli juutalainen penisilliini. Eli eiköhän sillä pieni, viaton lenssu hyvinkin talttuisi.

Räkätaudin  yrittäessä tulla kylään valmistin itselleni kevyttä, tulista nuudelikeittoa, joka sai tukkoisen nenäni vuotamaan kuin keväiset rännit. Tässä lämmittävässä keitossa yhdistyivät kyllä kaikki flunssa-ajan luonnonlääkkeet; inkivääri, valkosipuli ja chili. Sekä tietysti kanaliemi.

© Tiina Rantanen

Kuullotin öljytilkassa kynnen verran hienonnettua valkosipulia, vähän inkivääritahnaa ja teelusikallisen verran tuoretta chiliä. Lisäsin joukkoon yhden punaisen paprikan kuutioituna, puoli litraa vettä, reilun rutistuksen ketsuppia sekä nuudelipussin kanaliemiainekset. Keitin kasviksia muutaman minuutin ja lisäsin nuudelit. Vielä pari minuuttia poreilua ja viimeistelin keiton vihanneslokerostani löytyneellä, suikaloidulla rapealla salaatilla. Kiinankaali olisi käynyt tähän myös mainiosti. Mausteeksi silppusin vielä hieman tuoretta korianteria. Soppa syntyi siis 10 minuutissa. Kipeänä ei sen pidempään keittiösessioon olisi kyennytkään. Kulhollisen jälkeen tukkoinen nenä kyllä avautui ja paleleva olotilakin koheni, koska vatsassa oli lämmin fiilis.

Lusikoidessani yksin soppaani mietin, että todellista lohturuokaa se olisi ollut, jos joku olisi tuonut sitä take away –pakkauksessa sairasvuoteelleni ja tiedustellut huolestuneena vointiani. Se olisi oikeasti parantanut oloani keittoakin enemmän. Pitäkäähän itsenne lämpiminä, flunssaa on liikkeellä!

Terveisin, Blonditiina

Himahella_Lohturuoka_vaahtokarkit

PS. Kyllä ne vaahtokarkitkin joskus kummasti lohduttavat, varsinkin sen kuplivan kanssa nautittuna.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvä ruoka, parempi mieli eli lohturuokaa flunssakauteen

Lohturuoka / Anne

mun lohutruoka oli mm. äidin siskonmakkarakeitttä sekä paistetut vaaleat leivät joissa kananmunaa sisällä. Mitenköhän se oli tehty: oli paistetun kahden leivän sisälle munakas, jonka sisältä ihanan pehmeä munakas???????

Sounds fantastic

Eiku lohturuoan opettamista pojille. Nuudelikeitto on loistava ajatus.

Hyvä oppi isoille pojille parantamaan flunssaa!!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.