Himahella

Iloitkaamme itsenäisyydestä!

Himahella-blogin itsenäisyyspäivän menu on suomalaishenkinen ja sinivalkoinen.

himahella_itsenaisyyspaiva

Viime viikon perjantaina Eduskunta äänesti sukupuolineutraalista avioliittolaista äänin 105-92. Lauantaina taas tuli täyteen 75 vuotta talvisodan syttymisestä. Ilman isovanhempiemme korvaamatonta panosta noina aikoina tuskin eläisimme nykymuotoisessa demokraattisessa ja tasa-arvoisessa valtiossa. On siis erityisen paljon hyviä syitä juhlia maamme itsenäisyyttä!

Itsenäisyyspäivämme ajoittuu pahimpaan kaamosaikaan. On pimeää ja ankeaa. Emme voi siis lähteä piknikille puistoon tai kokoontua BBQ-juhliin kaverien pihamaalle. Tapamme juhlia kansallispäiväämme on arvokas ja ehkä vähän erikoinenkin. Me sytytämme kynttilöitä ikkunalle ja keräännymme television ääreen katsomaan, kun valtakunnan eliitti kättelee presidenttiä puolisoineen ja antaa haastatteluja aiheesta: ”Mitä itsenäisyys teille merkitsee?”. Mutta en silti haluaisi muuttaa traditiota, vaikka viimevuotinen Tampere-talossa järjestetty juhlakonsertti olikin virkistävä ja katsojaystävällisempi tapa osallistua juhlahumuun.

Himahellan itsenäisyyspäivämenu

Mutta voihan itsenäisyyttä juhlistaa vaikka vähän tarkemmin mietityllä aterialla. Ideoin menun niistä aiheista, joista olemme kuvanneet videomateriaalia tälle saitille.

Himahella_siika

Siika värjääntyy siniseksi metsämustikoilla.

Viime syksynä teimme Himahellassa mustikalla graavattua siikaa, jota tarjottiin pienten cocktail-piirakoiden päällä. Ne sopisivat hyvin itsenäisyyspäivän aterian alkupalaksi. Kurkkaa blogi ja video.

Himahella_stadilainen_karistys

Stadilaiseen poronkäristyksen käytetään mm. kuivattuja sieniä.

Pääruoka voisi olla poroa. Nyt eletään poroerotusten aikaa, joten poronkäristys hyvän pottumuusin ja puolukan kanssa sopisi loistavasti aterian pääruoaksi. Poronkäristyksen voi tehdä perinteiseen tapaan tai sitten vähän tuunaten. Me valmistimme Himahellassa poronkäristystä stadilaiseen tapaan, joten se ei ole ihan ortodoksinen resepti. Kurkista ohje maistuvaan käristykseen.

Himahella_pavlova

Pavlovasta tulee sinivalkoinen kun käytät siihen tuoreita pensasmustikoita tai jäisiä metsämustikoita.

Jälkiruoka on iki-ihana pavlova. Valkoinen, lumikinostakin muistuttava marenki saa itsenäisyyspäivän täytteekseen lemon curd- sitruunatahnalla tai kinuskikastikkeella maustettua kermavaahtoa sekä tuoreita pensasmustikoita. Myös jäisiä mustikoita tai karpaloita voi käyttää. Marenkikakun ja mustikoiden värimaailma viestittää suomalaisuutta, vaikka kakkuohje Australiasta onkin varastettu.

elysee

Ja jos oikein kansallishenkinen haluaa olla, voi myös poksauttaa pullollisen lakalla maustettua Elysée Arctic Sec -kuohuviiniä, 8,79 e, tai alkoholitonta kuusenkerkkä- tai herukanlehtijuomaa itsenäisyyden kunniaksi!

Herkullista itsenäisyyspäivää toivottaa, Himahellan Tiina

 

Kuvat: Tiina Rantanen, Jorma Marstio, Kristiina Kurronen, Tommi Tuomi, Alko


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iloitkaamme itsenäisyydestä!

Musta tuntuu

Juhlamme on perinteinen ja hieno. Linnan juhlat ovat tietty myös ” rul -ing classes ” kavalkaadi hyvässä ja pahassa ! Mutta aina joukkoon
hallitsevaan mahtuu oikeita immeisiä, pientä iloa ja apua ruohonjuuri
tasoon tuoneita. kun vanhat keput paheksuvat ja nuoret komut taistelevat luokkasotaansa: pohjanmaan puukkojunkkarit tuli mulle
mieleen. Aikansa protesti-ilmiö silloin ,nyt ollaan repivässä ”jokasekuntitapahtuu” – ajassa.
Voisi kaikki kykenevät satavuotiaat kutsua – saattajat ja ehkä pari
hoitsua mukaan.
Happy X-mas !!!!

Himahellan Tiina

Olen pitkälti samaa mieltä. Parasta juhlien antia oli tänä vuonna Hannes Hynönen, jonka uskomaton energia ja valoisuus hurmasi koko somekansan!

Ihanaa joulunaikaa meille kaikille! Joulu on rakkauden ja välitämisen juhla,

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *