Himahella

Isänpäivän kunniaksi: miehiset keittokirjat

Olemme saaneet elää aivan erinomaisen keittokirjasyksyn. Uutuuksia on ilmestynyt  kirjakauppoihin kuin sieniä sateella. Näin isänpäivän aattona valitsin uutuuspinosta kolme miehen kirjoittamaa kirjaa. Niitä kaikkia yhdistää se, että taustalta löytyy paljon asiantuntemusta ja syvällistä aiheeseen perehtymistä.

Keittokirjoja

Terveempää ja onnellisempaa elämää

Aloitetaan katsaus Jamie Oliverin järjestyksessään 17. Arjen Superruokaa -keittokirjasta. Olen ollut Jamie-fani jo hänen ensimmäisestä kirjastaan asti. Perusteellisesti kirjoitetut ruokaohjeet toimivat, ja niissä on aina jokin kiva vääntö. Jamie myöntää avoimesti,  että hänen taustallaan vaikuttaa rautainen ruoka- ja ravitsemustiimi. Mielestäni se antaa kirjalle uskottavuutta ammattilaisenkin silmissä. Huippukokkikaan ei voi olla kaikkien alojen asiantuntija. Väittäisin myös, että kirjojen taustalla vaikuttaa vähintäänkin yhtä rautaiset markkinoinnin ammattilaiset. Jamien henkilöbrändillä  myydyt kirjat ovat aina ajassa ja vallitsevissa ruokatrendeissä kiinni.

Superfood ei ole mikään uusi juttu, siitä on puhuttu kohta jo vuosikymmenen verran. Mutta miksi nostan Jamien kirjan framille muiden samanlaisten joukosta? Syy on selvä: Jamien superfood syntyy aivan tavallisista raaka-aineista ja hyvin käytännönläheisesti, ”jalat maassa” -tyylillä. Silti hifistelijäkin saa kirjasta uusia ideoita. Kirjan ravitsemusosio noudattaa pääsääntöisesti meillekin tuttuja, yleisiä ravitsemussuosituksia. Et todellakaan tarvitse goji-marjoja tai kookosöljyä voidaksesi hyvin. Ja voit hankkia superfoodisi ihan omasta lähimarketistasi. No, riippuu tietty marketista.

Arjen superruokaa -kirja

Jamie Oliver: Arjen superruokaa – Terveellisen ja hyvän elämän ruokaohjeet, Readme.fi,  24,70 e.

Kaikki mitä olet halunnut tietää pizzasta

Saku Tuomisen ja hänen tiiminsä kolmas ruokaraamattu käsittelee pizzaa kaikilta mahdollisilta kanteilta tyyliin eilen, tänään ja huomenna. Ja todellakin, vasta kirjan sivulla 148 annetaan ensimmäinen konkreettinen ruokaohje, päivän taikina. Se on pizzan pohjataikina, jota pitää nostattaa 10-12 tuntia ennen leipomista. Varsinaisissa pizzaohjeissa ei sitten määrien kanssa ole niin nokonuukaa. Pizzojen täytteiden määrät ovat kotikokin omassa harkinnassa.  Pidän siitä, että jokaisen ohjeen kohdalla on muutaman rivin mittainen tarina, joka antaa ohjeelle ns. lihaa luiden päälle ja perustelee miksi ohje on kirjaan valittu.

Tietysti kyse on niche-keittokirjasta, jossa poraudutaan hyvin syvälle kapealla ruoanvalmistuksen saralla.  Mutta kaikkien rakastama pizza on sellainen aihealue, josta moni kotikokkikin haluaakin tietää mahdollisimman paljon. Jokaisella kun on ainakin mielipide siitä, millaista on hyvän pizzan tulisi olla.  Tämän opuksen kanssa pystyy hifistelemään lähes loputtomasti.

”Tämän kirjan työprosessin aikana olemme keskustelleet kymmenien asiantuntijoiden kanssa, kahlanneet läpi kaiken käsiimme saamamme informaation ja syöneet satoja erimuotoisia  ja -paksuisia pizzoja”, Tuominen kirjoittaa. Kirjassa valotetaan ja perustellaan asioiden eri näkökulmia. Absoluuttista totuutta ei ole, sillä makuasiat ovat kuitenkin subjektiivisia.

Nostan hattua myös sille, että kirjan kannessa on neljä tekijännimeä: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti. Jokainen keittokirjoja tehnyt tietää, että ei se opus yksin synny. Siihen tarvitaan tiimi. Tässä kirjassa tekstit ovat Sakun käsialaa, ohjeista vastaa Luca Platania, Tuukka Koski on ottanut kuvat ja visuaalisen ilmeen on taikonut Kimmo Kivilahti. On reilua antaa kunniaa kaikille asianosaisille, vaikka Sakun kasvoilla tätä kirjaa markkinoidaankin.

Pizze-kirja

Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski, Kimmo Kivilahti: Pizze – Kaikki pizzasta, Otava, 29,90 e.

Suomenkielinen samppanjaraamattu

Suomessa on kaksi samppanja-asiantuntijaa, joiden tietämys on ihan omassa luokassaan. Toinen heistä on Suomen ensimmäinen ja samppanjaan erikoistunut Master of Wine Essi Avelan ja toinen on jo lähes 40 vuotta luksusjuomaan intohimoisesti suhtautunut ja aiheesta useita kirjojakin kirjoittanut Jukka Sinivirta. Näistä asiantuntijoista Sinivirta kirjoittaa suomeksi, joten hänen kirjansa ovat helpommin lähestyttäviä, jos englanti luettuna ei oikein taitu.

Vasta painosta tullut uutuus, Samppanja – kuplien kuningatar, on lähes kaksikiloinen järkäle ja sen 512 sivussa riittää tutkittavaa ja luettavaa. Katselukirja tämä ei ole. Teos esittelee 230 samppanjan tuottajaa, ja arvioi yli 1800 eri samppanjaa. Kirja antaa tiiviin perustietämyksen samppanjasta, sen hankkimisesta, säilyttämisestä ja tarjoilusta. Samppanjasta on tullut osa gastronomiaa, joten kirja pyrkii myös vastaamaan minkä ruoan kanssa mikäkin kuplajuoma parhaiten toimii. Aivan erinomainen lahjakirja asiaan vihkiytyneille.

Samppanja-kirja

Jukka Sinivirta: Samppanja – Kuplien kuningatar, Readme.fi, 44 e.

Kun kirjakaupan hyllyt notkuvat uutuuskirjoja eikä kaikkia ei ole mahdollista hankkia, joku valintakriteeri pitää ostopäätöstä tehtäessä olla. Minulle se on asiantuntijuus ja aiheeseen perehtyneisyys. Näihin kirjoihin on selkeästi uhrattu aikaa ja vaivaa intohimoa unohtamatta.  Jos taitoa ei löydy omasta takaa, siihen on etsitty asiantuntija.

Jokaiselta, joka vähänkin harrastaa ruoanlaittoa, löytyy takataskustaan tai ruutuvihostaan keittokirjallisen verran itsekehitettyjä, lainattuja, tuunattuja tai copy paste -reseptejä. Puhun kokemuksesta, sillä omalta tietokoneeni kovalevyltäkin niitä löytyy sellaiset 15-20 000 kappaletta.  Siksi vaadin keittokirjaltani vähän enemmän kuin pelkän kauniin annoskuvan, ainesluettelon ja toimintaohjeen. Jos kaipaan Crème brûlée -ohjetta, pelkästää goolaamalla saan netistä 7 560 000 osumaa 0,37 sekunnissa.

Ammattitaidolle hattua nostaen,

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Isänpäivän kunniaksi: miehiset keittokirjat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *