Himahella

Jääkinkku puhuttaa jouluna 2016

jaakinkku

Jouluna 2016 HooKoon lanseeramma jääkinkku on saanut aikaan pienen somekohun. Toimiiko annettu ohje vai ei?

Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku tulisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa, jonka jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.

”Oikeaoppinen kinkun paistaminen aiheuttaa yleensä eniten päänvaivaa jouluruokien valmistamisessa. Lähdimme testaamaan, miten kinkun voisi paistaa jäisenä niin, että lopputulos on vähintään yhtä herkullinen, kuin perinteisestikin paistettuna. Testissä oli HK:n perinteinen Rypsiporsaskinkku potkalla”, kertoo HKScan Finland Oy:n tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Tuplaa (tai triplaa) paistoaika matalassa lämpötilassa

  1. Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
  2. Laita uunipellille ja 90 – 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
  3. Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
  4. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.
  5. Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 – 90 °C.

Somekohu syntyi siitä, että HooKoon antama paistoaika kotiuunissa ei pitänytkään kutiaan.  Jouluateria voi pahasti myöhästyä, jos luottaa tuohon kahteen tuntiin per kilo -paistoaikaan. Parhaimmillaan kolmen kilon kinkku tarvitsi kypsymisaikaa lähes kahdeksan tuntia.  Jos kinkun pistää jäisenä uuniin, kannattaa oikeasti varata uuni sille koko yöksi. Eli älä hoppuile, lopputuolos on kuitenkin makoisa!

hookookinkku
© Tiina Rantanen

Jäisenä ja perinteisellä tavalla paistetttujen kinkkujen ulkonäössä, maussa ja rakenteessa ei ole eroja. Matalammassa lämmössä paistettu kinkku on uunista otettaessa hieman vaaleampi.

” Kinkun mureus riippuu lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä, onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku”, jatkaa Lamminaho.

Paistohävikki on lähestulkoon sama. Jäisenä uuniin laitetun noin 3 kg:n kinkun paistohävikki oli testissä 33 %. Samanlaisen sulan kinkun vastaava hävikki oli 29 %. Tosin painosta osa on lähtenyt jo kinkun sulamisvaiheessa. Jääkinkun paistopussiin tuli siis noin 1 dl enemmän nestettä.

Normaalisti kinkun sulatus jääkaapissa kestää kinkun koosta riippuen kahdesta päivästä jopa viiteen päivään: 2 kg kinkku sulaa 2 päivää, 10 kg kinkku 5 päivää.

Tätä sulatusongelmaahan ei ole lainkaan, mikäli ostaa tuoreen kinkun.

Kinkunpaistoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jääkinkku puhuttaa jouluna 2016

Sinun täytyy kommentoidaksesi.