Jääkinkku puhuttaa jouluna 2016

jaakinkku

Jouluna 2016 HooKoon lanseeramma jääkinkku on saanut aikaan pienen somekohun. Toimiiko annettu ohje vai ei?

Perinteisen valmistusohjeen mukaan kinkku tulisi ensin sulattaa hitaasti jääkaapissa, jonka jälkeen sen tulisi olla vielä huoneenlämmössä ennen paistamista.

”Oikeaoppinen kinkun paistaminen aiheuttaa yleensä eniten päänvaivaa jouluruokien valmistamisessa. Lähdimme testaamaan, miten kinkun voisi paistaa jäisenä niin, että lopputulos on vähintään yhtä herkullinen, kuin perinteisestikin paistettuna. Testissä oli HK:n perinteinen Rypsiporsaskinkku potkalla”, kertoo HKScan Finland Oy:n tuotekehityskokki Sami Lamminaho.

Tuplaa (tai triplaa) paistoaika matalassa lämpötilassa

  1. Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
  2. Laita uunipellille ja 90 – 100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
  3. Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
  4. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/ kg.
  5. Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 – 90 °C.

Somekohu syntyi siitä, että HooKoon antama paistoaika kotiuunissa ei pitänytkään kutiaan.  Jouluateria voi pahasti myöhästyä, jos luottaa tuohon kahteen tuntiin per kilo -paistoaikaan. Parhaimmillaan kolmen kilon kinkku tarvitsi kypsymisaikaa lähes kahdeksan tuntia.  Jos kinkun pistää jäisenä uuniin, kannattaa oikeasti varata uuni sille koko yöksi. Eli älä hoppuile, lopputuolos on kuitenkin makoisa!

hookookinkku

Jäisenä ja perinteisellä tavalla paistetttujen kinkkujen ulkonäössä, maussa ja rakenteessa ei ole eroja. Matalammassa lämmössä paistettu kinkku on uunista otettaessa hieman vaaleampi.

” Kinkun mureus riippuu lihan sisälämpötilasta, riippumatta siitä, onko se paistettu jäisenä vai sulana. Mitä korkeampi kinkun sisälämpötila, sen mureampi kinkku”, jatkaa Lamminaho.

Paistohävikki on lähestulkoon sama. Jäisenä uuniin laitetun noin 3 kg:n kinkun paistohävikki oli testissä 33 %. Samanlaisen sulan kinkun vastaava hävikki oli 29 %. Tosin painosta osa on lähtenyt jo kinkun sulamisvaiheessa. Jääkinkun paistopussiin tuli siis noin 1 dl enemmän nestettä.

Normaalisti kinkun sulatus jääkaapissa kestää kinkun koosta riippuen kahdesta päivästä jopa viiteen päivään: 2 kg kinkku sulaa 2 päivää, 10 kg kinkku 5 päivää.

Tätä sulatusongelmaahan ei ole lainkaan, mikäli ostaa tuoreen kinkun.

Kinkunpaistoterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Jääkinkku puhuttaa jouluna 2016

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona
  • Swans of Lake Garda! #visitgardalake #visititaly🇮🇹 #wineraveler #foodtraveller
  • One Romeo and two Julias! #visitverona #romeoandjuliet
  • Pic Nic at Verona! #foodtraveller #winetraveller #visitverona
  • Making De.Buris vintage 2018! #tasteoftime #deburisdebut

blonditiina

X