Himahella

Jambalaya rennoin rantein

© Tiina Rantanen

Hävikintorjunta on supertrendikästä. Niinpä Blondikeittiössä syntyikin jälleen hävikistä herkkua. Tällä kertaa matkustettiin ajatuksissa New Orleansiin ja tehtiin lousinanalaista pyttipannua eli jambalayaa ”otetaan mitä on” -periaatteella.  Kuivahtaneista sämpylöistä puolestaan syntyi New Orleansin leipävanukasta.  Ja taas kokkailtiin hyvin rennolla otteella!

Kreolikeittiön jamblaya on sukua espanjalaiselle paellalle. Lähinnä ruokia erottaa väri ja tulisuus. Paella saa värinsä sahramista ja on makumaailmaltaan miedosti valkosipulinen, kun taas jambalaya on väriltään tomaatinpunaista ja maussa tuntuu myös chilin puraisu.

Jambalaya on kuin pyttipannu, johon voi käyttää niitä aineksia, jotka ovat helposti saatavilla tai jääneet tähteeksi edellisiltä aterioilta. Yleensä ruoassa on niin makkaraa, kasviksia, kanaa kuin mereneläviäkin. Minun jambalayani syntyi pakastimeen unohtuneista jättikatkaravuista ja pienistä mustekaloista, mutta edullisemmatkin merenelävät tähän ruokaan käyvät. Otetaan mitä on!

© Tiina Rantanen

Blonditiinan jambalaya

kuusi annosta

gluteeniton, maidoton

Valmistusaika noin 45 minuuttia

4 broilerin ohut- tai rintaleikettä (kypsä broilerikin käy)

100 g pekonia tai  2 chorizo-makkaraa

2 sipulia

3-4 valkosipulinkynttä

1 iso paprika

3 dl pitkäjyväistä (kokojyvä)riisiä

2 rkl öljyä

1 tl korealaista Gochujang chilitahnaa tai 1 punainen chili

2 dl valkoviiniä

3 dl vahvaa kana- tai kasvislientä

1 tlk (400 g) maustettua tomaattimurskaa tai pizzakastiketta

100 g vihreitä papuja

6 jättikatkarapua tai 150 g kuorittuja katkarapuja

6 pientä mustekalaa tai 1 tlk simpukoita

1/2 sitruunan mehu

Lisäksi

sitruunalohkoja

  1. Paloittele broilerin ohutleikkeet. Hienonna pekoni, suikaloi sipulit, hienonna valkosipulinkynnet ja kuutioi paprika. (Hienonna chili, josta siemenet on poistettu.)
  2. Kuumenna öljy paistokasarissa, ruskista pekoni ja lisää hetken kuluttua broilerinpalat, ruskista kevyesti.  Lisää sipulit, valkosipulinkynnet, chili ja riisi. Kääntele seosta, kunnes riisi lasittuu.
  3. Lisää paprika ja pavut. Kaada pannulle valkoviini, tomaattimurska ja kanaliemi. Lisää joukkoon myös pienet mustekalat.
  4. Kypsennä kannen alla noin 20 minuuttia. Jos nestelisäystä tarvitaan, lisää kanalientä.
  5. Lisää viimeiseksi jäiset katkaravut ja kuumenna ruoka. Purista joukkoon puolen sitruunan mehu. Tarkista maku.

 Leipävanukas on kuivahtaneen leivän uusi elämä

Leipäkorissani olleet neljä kuivahtanutta saksansämpylää pisti miettimään niille uutta elämää. Jauhanko korppujauhoksi, vai syntyisikö niistä jotakin muuta? Jambalayasta mieleeni pulpahti leipävanukas, eli englantilaisten kansallisherkku Bread & Butter Pudding, jolla kuivahtanut leipä tai pulla saadaan herätettyä uudestaan henkiin. Tätä hävikkiherkkua voi varioida monella tavalla  Voit käyttää pullaa leivän sijasta, muna-maitoo joko kermaa tai kookosmaitoa täyteläisyyttä tuomaan, muna-sokeriseoksen voi maustaa kanelilla, vaniljalla, sitruunan- tai appelsiininkuorella tai vaikkapa konjakki- tai rommitujauksella.  Eli rennosta ruoasta, jota voi soveltaa mielin määrin, tässäkin tapauksessa on kysymys.

© Tiina Rantanen

New Orleansin leipävanukas

 12 dl kuivahtaneita, vaaleita leipäkuutioita ( patonkia, paahtoleipää, saksansämpylöitä)

50 g voita

3 kananmunaa

2 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

ripaus muskottipähkinää

1 tl kanelia

5  dl maitoa

2 1/2 dl rusinoita

1 dl saksan- tai hasselpähkinöitä

Koristeeksi

tomusokeria

Lisäksi

vaniljajäätelöä/-kastiketta tai rommilla ja sokerilla maustettua kermavaahtoa

  1. Voitele uunivuoka. Pane leipäkuutiot kerroksittain rusinoiden ja pähkinöiden kanssa vuokaan.
  2. Sulata voi, jäähdytä. Vaahdota munat ja sokeri. Mausta vaahto ja lisää siihen voisula ja maito.
  3. Kaada maustettu munaseos vuokaan ja nostele leipäkuutioita, kunnes niistä kaikki ovat kostuneet. Anna vetäytyä vartin verran.
  4. Pane uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  5. Painele leipäkuutioita hieman ennen uuniin laittoa ja kypsennä vanukasta noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
  6. Tarjoa lämpimänä tai haaleana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Voit myös tarjota vanukkaan rommilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.
© Tiina Rantanen

 Juomavinkki

Jambalayan kanssa maistuu mainiosti olut, mutta koska roseesesonki on juuri käynnistymässä, korkkasin  ruoan seuraksi chileläisen Adobe Reserva Rosé 2017 -luomuroseeviinin, 10, 38 e.

© Tiina Rantanen

 

Rennoin kokkailuterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jambalaya rennoin rantein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.