Jauheliha-perunasosepaistos englantilaisittain eli Shepherd´s Pie

Englantilainen jauheliha-perunapaistos eli Shepherd´s pie sai Blondikeittiössä italialaisen twistin. Tämä liha-perunapaistos on todellista lohturuokaa, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille.
Tammikuisena pakkaspäivänä sulatin molemmat pakastimeni. Kerrankin tein sen tammi- enkä heinäkuussa marja-aikaan! Pakastearkkuni on todellinen herkkujen hautausmaa! Sieltä löytyi niin vasikanpaistia, -maksaa, poronpaisti, pari sorsaa, kampasimpukoita, hanhenkoipia. jauhelihoista ja muista arkisimmista aineksista puhumattakaan. Olen tarjoushaukka ja näköjään orava, joka unohtaa varastonsa! Nyt aloitankin ruokavarastojeni tyhjennysprojektin. Se sopii alkuvuoteen, kun Matti asustaa kukkarossa joulun jäljiltä.
Niinpä aloitin projektini englantilaisella jauheliha-perunasosepaistoksella eli Shepherd´s Piella, sillä pakasteperunasosepussejakin löytyi arkkuni kätköistä kuusi!
Kun paistos tehdään muusta kuin lampaanjauhelihasta, sitä pitäisi oikeastaan kutsua Cottage Pieksi. Mutta samasta ruokalajista on siis kysymys. Löysin pakastimeni kätköistä viime kesältä pötkön burgerijauhelihaa, jonka joukossa on pekonia. Eli käytin sen tähän pakastimentyhjennysruokaani. Ohjeessa on pekonia, mutta sen voi jättää poiskin. Viikonlopuksi ostamani basilikaruukku alkoi sekin näyttää jo siltä, että parasta ennen -päivämäärä oli käsillä. Niinpä oma paimenen paistokseni saikin italialaisen twistin.
Shepherd´s pie eli paimenen paistos italialaisella twistillä
5-6 annosta
Bolgognese-kastike
600 g sika-nautajauhelihaa
75 g pancettaa tai amerikanpekonia
3-4 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
pala juuriselleriä
2-3 porkkanaa
ripaus mustapippuria
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl valko- tai punaviiniä (tai vettä)
1/2 lihaliemikuutio
1 rkl sokeria
1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl Provencen yrttiseosta tai pizzamaustetta
suolaa
Basilikaperunasose
2 pussia (yht 1 kg) pakasteperunasosetta
3 dl (kerma)maitoa
1 tl suolaa
2 kananmunaa
1 ruukku (1 dl) silputtua, tuoretta basilikaa ( tai vaihtoehtoisesti pakastepinaattia)
(Kuorrutus:
2 dl juustoraastetta)
- Aloita kastikkeesta. Hienonna kasvikset hyvin hienoksi silpuksi esimerkiksi monitoimikoneen leikkuriterällä. Silppua pekoni.
- Paahda pekoni omassa rasvassaan, lisää jauheliha ja anna sen ruskistua. Lisää kasvikset ja kääntele niitä pannulla muutama minuutti. Mausta seos mustapippurilla. Lisää tomaattimurska, viini, liemikuutio, sokeri ja yrttimausteet.
- Hauduta kastiketta pari tuntia, mutta vähintään puoli tuntia. Tarkista suola.
4. Kun kastike hautuu, tee perunasose pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä hieman nestemäärää. Mausta perunasose suolalla, silputulla basilikalla ( tai sulatetulla, valutetulla pinaatilla) ja sekoita joukkoon kananmunat.
5. Pane jauhelihakastike voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä perunasose kastikkeen päälle. Voit ripotella pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta, mutta se ei ole välttämätöntä. Kypsennä jauhelihapaistosta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.
7. Tarjoa vihersalaatin tai juuresraasteen kanssa.
Haluatko tehdä kasvisversion? Korvaa jauhelihakastike linssikastikkeella!
Linssikastike
2 tlk punaisia linssejä
1 -2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1-2 porkkanaa
n. 100 g juuriselleriä
2 rkl oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
3-4 dl vettä
1 rkl yrttimausteseosta
ripaukset suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria
- Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkana sekä juuriselleri.
- Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi.Lisää raasteet ja linssit, sekoita. Lisää myös tomaattimurska ja vesi sekä mausteet ja hauduta 30 minuuttia.
- Jatka kuten Sepherd´s Pien ohjeessa.
Juomavinkki
Jos tämän arkisen ruoan kanssa haluaa nauttia viiniä, sen italialainen twisti kääntää katseen Italiaan. Tarjoa ruoan kanssa vaikka Toscanasta kotoisin olevaa Il Proprio Sangiovese -punaviiniä, 9, 96 e.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jauheliha-perunasosepaistos englantilaisittain eli Shepherd´s Pie
Kiva kun löytyi tämä resepti juuri oikeaan aikaan. Samoin pakastimen tyhjennyspuuhissa ja perunamuusia löytyy. Kiitos.