Jauheliha-perunasosepaistos englantilaisittain eli Shepherd´s Pie

Shepherd´s Pie eli paimenen paistos on todellista lohturuokaa. © Tiina Rantanen

Englantilainen jauheliha-perunapaistos eli Shepherd´s pie sai Blondikeittiössä italialaisen twistin.  Tämä liha-perunapaistos on todellista lohturuokaa, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. 

 Tammikuisena pakkaspäivänä sulatin molemmat pakastimeni. Kerrankin tein sen tammi- enkä heinäkuussa marja-aikaan! Pakastearkkuni on todellinen herkkujen hautausmaa! Sieltä löytyi niin vasikanpaistia, -maksaa, poronpaisti, pari sorsaa, kampasimpukoita, hanhenkoipia. jauhelihoista ja muista arkisimmista aineksista puhumattakaan. Olen tarjoushaukka ja näköjään orava, joka unohtaa varastonsa! Nyt aloitankin ruokavarastojeni tyhjennysprojektin. Se sopii alkuvuoteen, kun Matti asustaa kukkarossa joulun jäljiltä.

Niinpä aloitin projektini  englantilaisella jauheliha-perunasosepaistoksella eli Shepherd´s Piella, sillä pakasteperunasosepussejakin löytyi arkkuni kätköistä kuusi!

Kun paistos tehdään muusta kuin lampaanjauhelihasta, sitä pitäisi oikeastaan kutsua Cottage Pieksi. Mutta samasta ruokalajista on siis kysymys. Löysin pakastimeni kätköistä viime kesältä pötkön burgerijauhelihaa, jonka joukossa on pekonia. Eli käytin sen tähän pakastimentyhjennysruokaani.  Ohjeessa on pekonia, mutta sen voi jättää poiskin. Viikonlopuksi ostamani basilikaruukku alkoi sekin näyttää jo siltä, että parasta ennen -päivämäärä oli käsillä.  Niinpä oma paimenen paistokseni saikin italialaisen twistin.

 

Shepherd´s pie eli paimenen paistos italialaisella twistillä

5-6 annosta

Bolgognese-kastike

600 g sika-nautajauhelihaa

75 g pancettaa tai amerikanpekonia

3-4 valkosipulinkynttä

1-2 sipulia

pala juuriselleriä

2-3 porkkanaa

ripaus mustapippuria

1 tlk tomaattimurskaa

2 dl valko- tai punaviiniä (tai vettä)

1/2 lihaliemikuutio

1 rkl sokeria

1/2 tl chilihiutaleita

1 rkl Provencen yrttiseosta tai pizzamaustetta

suolaa

Basilikaperunasose

2 pussia (yht 1 kg) pakasteperunasosetta

3 dl (kerma)maitoa

1 tl suolaa

2 kananmunaa

1 ruukku (1 dl) silputtua, tuoretta basilikaa ( tai vaihtoehtoisesti pakastepinaattia)

(Kuorrutus:

2 dl juustoraastetta)

  1. Aloita kastikkeesta. Hienonna kasvikset hyvin hienoksi silpuksi esimerkiksi monitoimikoneen leikkuriterällä. Silppua pekoni.
  2. Paahda pekoni omassa rasvassaan, lisää jauheliha ja anna sen ruskistua. Lisää kasvikset ja kääntele niitä pannulla muutama  minuutti. Mausta seos mustapippurilla. Lisää tomaattimurska, viini, liemikuutio, sokeri ja yrttimausteet.
  3. Hauduta kastiketta pari tuntia, mutta vähintään puoli tuntia. Tarkista suola.

Shepherd´s Pien pohja on sakea jauhelihakastike. © Tiina Rantanen

4. Kun kastike hautuu, tee perunasose pakkauksen ohjeen mukaan, mutta vähennä hieman nestemäärää. Mausta perunasose suolalla, silputulla basilikalla ( tai sulatetulla, valutetulla pinaatilla) ja sekoita joukkoon kananmunat.

Perunasose saa italialaisen twistin tuoreesta basilikasta. © Tiina Rantanen

 

5. Pane jauhelihakastike voidellun uunivuoan pohjalle ja levitä perunasose kastikkeen päälle. Voit ripotella pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta, mutta se ei ole välttämätöntä.  Kypsennä jauhelihapaistosta 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.

Shepherd´s Pien pohjalla on jauhelihakastike, päälleä perunasose. © Tiina Rantanen

7. Tarjoa vihersalaatin tai juuresraasteen kanssa.

Shepherd´s Pien voi valmistaa myös kasvisversiona, kun korvaa jauhelihan linseillä tai härkiksellä.  © Tiina Rantanen

Haluatko tehdä kasvisversion? Korvaa jauhelihakastike linssikastikkeella!

Linssikastike

2 tlk punaisia linssejä

1 -2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

1-2  porkkanaa

n. 100 g juuriselleriä

2 rkl oliiviöljyä

1 tlk tomaattimurskaa

3-4 dl vettä

1 rkl  yrttimausteseosta

ripaukset suolaa ja mustapippuria

ripaus sokeria

  1. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkana sekä juuriselleri.
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi.Lisää raasteet ja linssit, sekoita. Lisää myös tomaattimurska ja vesi sekä mausteet ja hauduta 30 minuuttia.
  3. Jatka kuten Sepherd´s Pien ohjeessa.

Juomavinkki

Jos tämän arkisen ruoan kanssa haluaa  nauttia viiniä, sen italialainen twisti kääntää katseen Italiaan. Tarjoa ruoan kanssa vaikka Toscanasta kotoisin olevaa Il Proprio Sangiovese -punaviiniä, 9, 96 e.

 

Kommentit (1)

Kiva kun löytyi tämä resepti juuri oikeaan aikaan. Samoin pakastimen tyhjennyspuuhissa ja perunamuusia löytyy. Kiitos.

Kommentoi juttua: Jauheliha-perunasosepaistos englantilaisittain eli Shepherd´s Pie

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X