Himahella

Jouluaterian makea päätös: Pienet joulupavlovat

Kinuskikastikkeella aateiloidut pienet karpalopavlovat sopivat joulupöytään. © Tiina Rantanen

Pavlova – jumalainen jälkiruoka on yksi Himahellan suosituimpia postauksia. Jäisillä karpaloilla tai puolukoilla ja kinuskikermalla täytetty marenkiunelma sopii myös joulupöydän jälkiruoaksi. Pavlovan voi tehdä  myös leivoksina, kuten kuvassa.  Silloin niitä voi tehdä tarjolle tasan yhtä monta kuin on ruokailijoita, joten hävikkä ei jää. Leivospohjat voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen ( Muista säilyttää pohjat kuivassa paikassa!) ja leivokset vain koota tarjolle juhlapöytään.

Teimme viisi vuotta sitten  videon pavlovan valmistuksesta.  Mikäli et ole aikaisemmin tehnyt marenkipohjia, vilkaise video ennen leipomispuuhiin ryhtymistä.

Australian kansallisleivonnainen

Pavlova on Australian kansallisleivonnainen, jonka paikallinen kokki kehitti venäläisen balettitanssija Anna Pavlovan (1881-1931) vierailun innoittamana.  Ja kyllähän se marenki ballerinan tutua selvästi muistuttaakin. Toisaalta uusiseelantilaiset haluavat oman palansa kakusta ja väittävät  marenkiunelmaa 1920- tai 1930-luvulla kiivivaltiossa kehitetyksi.  Kiiviähän usein käytetään pavlovan täytteenä persikan ja vadelman ohella.  Talviaikaan täytteenä käytetään usein karpaloita.

 

Jouluiset pavlovaleivokset

8-10 annosta

gluteeniton, FODMAP

6 munanvalkuaista

hyppysellinen suolaa

2 dl erikoishienoa sokeria

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl valkoviinietikkaa

2 tl maizenaa

Täyte:

3 dl (laktoositonta) kuohukermaa

1 dl kinuskikastiketta tai 3 rkl lemon curd -tahnaa

200 g (jäisiä) puolukoita tai karpaloita

Koristeluun

kinuskikastiketta

  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
  2. Nostele tai pursota marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille 8 -10 nokareeksi. Painele leivosten keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
  3. Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
  4. Vaahdota kerma ja mausta se kinuskikastikkeella tai sitruunatahnalla. Koristele pavlova karpaloilla tai puolukoilla. Koristele kinuskiraidoilla.
© Tiina Rantanen

PS.  Jouluisen karpalopavlovan voi luonnollisesti tehdä myös isommassa koossa! Ja Laitilan Proegg Valkuaista  käytettäessä ei tarvitse huolehtia joutuuko keltuaista valkuaisen joukkoon. Silloin nimittäin valkuaiset eivät vaahtoudu! (Pakkaus on päivittynyt sitten kuvan ottamisen, mutta tuote on sama!)

Makein terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jouluaterian makea päätös: Pienet joulupavlovat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *