Himahella

Joulunaika Palma de Mallorcalla

Passeig des Born on yksi Palman monista puistokaduista, ja se on ollut kaupungin tärkein kävelypaikka 1500-luvulta asti. © Tiina Rantanen

Joulukausi käynnistyy Palma de Mallorcalla 8. joulukuuta ja se kestää aina loppiaiseen asti. Rantakohteet ovat muuttuneet aavekaupungeiksi, mutta Palman keskustassa matkailija pääsee nauttimaan kaupungin parhaista paloista ja herkullisista mauista.

Joulunajan Palma de Mallorcalla kerrotaan olevan rentoutumisen, latautumisen ja juhlimisen aikaa. Vilkkain matkailusesonki on ohi ja  kaduilla näkee enemmän paikallisia kuin turisteja.  Kaupunki on pukeutunut persoonallisiin jouluvaloihin, mutta joulun kaupallisuus näyttäytyy kaupungissa varsin hillitysti. Vietin ensimmäisen adventin Palma de Mallorcalla Espanjan matkailutoimiston vieraana ja ihastuin ikihyviksi.  Kotiinpalattuani buukkasin välittömästi uuden reissun Palmaan! Se kertonee jotakin matkan onnistumisesta.

Pikkujouluasu espanjalaisella tyylillä. © Tiina Rantanen

Vaikka Mallorcalla, kuten muuallakin Espanjassa, joulu on enemmän ilon kuin hiljentymisen juhla, uskonnollisuus tässä katolilaisessa maassa on vahvasti läsnä. Karkeloinnin ohella espanjalaiset rakentavat paljon seimiä, pieniä ja hyvin suuria, koteihin, kouluihin, kirkkoihin ja julkisiin tiloihin. Seimet ovat toinen toistaan kauniimmin toteutettuja.

Espanjalainen joulukausi käynnistyy varsinaisesti 8. joulukuuta, jolloin juhlitaan Espanjan omaa pyhimystä eli Neitsyt Mariaa. Seremonian nimi on los Seises ja siihen kuuluu olennaisena osana tanssi.  Katedraalin edustalla 12 poikaa esittää puna-valkoisissa juhla-asuissaan keskiajalta peräisin olevan tanssin, joka on sarja tiettyjä, tarkkoja liikesarjoja ja eleitä. Tämä  12-13 -vuotiaiden poikien esitys saisi ainakin tällaisen keski-ikäisen mamman silmäkulmat kostumaan.

Catedral de Palma on yksi koko Mallorcan suurimmista nähtävyyksistä. Katedraali valmistui 1600-luvun alussa. © Tiina Rantanen

Jouluateria syödään vasta keskiyöllä

Perinteinen joulu Espanjassa koostuu perheen kesken nautitusta juhlavasta ateriasta ja osallistumisesta katolisen kirkon yölliseen joulumessuun,  Misa de Galloon.  Keskiyön messun jälkeen kadut täyttyvät juhlijoista ja tanssijoista. Kitaroiden ja kastanjettien soidessa kansa karkeloi, riemuiten joulun tunnelmissa espanjalaiseen tapaan.

Jouluateriaa ei koskaan syödä ennen puoltayötä.  Luonnollisesti alueelliset erot vaikuttavat siihen mitä joulupöydässä tarjotaan. Jouluaterian kunkku ei ole kinkku, vaan usein täytetty kalkkuna (Pavo Trufado de Navidad).  Monissa kodeissa syödään myös kalaa (pescado) tai äyriäisiä (mariscos). Jälkiruokana maistuvat makeat herkut kuten turrón, marsipaani, pähkinät sekä perinteiset polvorón tai mantecado leivonnaiset. Makeisten ja leivonnaisten runsaus jouluna on myös yhteinen piirre joulunvietossa kaikkialla Espanjassa. Juhlajuomana kuplii yleensä cava.

Useat ravintolat ovat jouluna avoinna ainakin Palman vanhassa kaupungissa  ja niiden ruokalistoilta löytyy jouluisia menuita.

El Corte Inglesin Food Market tarjoaa jouluherkkuja jokaiseen makuun. © Tiina Rantanen

Viattomien lasten päivä – Día de los Santos Inocentes  

Viattomia lapsia ja pyhiä neitsyitä juhlitaan Espanjassa 28. päivänä joulukuuta. Kyseinen päivä on espanjalainen vastine aprillipäivälle, joten ihan kaikkea mitä lehdessäkään lukee ei kannata uskoa. Nuoret miehet sytyttävät palamaan kokkoja. Yksi heistä johtaa muita ja käskee asukkaita tekemään erilaisia palveluksia, kuten lakaisemaan katuja. Jos joku kieltäytyy, hän joutuu maksamaan sakot, joilla rahoitetaan juhlintaa.  Varo siis tulemasta huijatuksi!

Espanjalaiset syövät vuosittain 45 miljoonaa kinkkua, mikä vastaa lähes täysin suuren maan asukaslukua. © Tiina Rantanen

Uusi vuosi alkaa rypäleiden syömisellä

Kun kello lähestyy uuden vuoden aattona kahtatoista, nappaavat espanjalaiset käteensä viinirypälekipon. Tradition mukaan jokaisella kellonlyömällä syödään yksi viinirypäle ja se joka saa kaikki rypäleet syötyä varmistaa itselleen onnekkaan tulevan vuoden.

Tapa alkoi  Espanjassa Madridista 1800 -luvun lopulla ja levisi koko maahan vuonna 1903. Koko tradition alkuperä on hämärän peitossa, mutta siitä ollaan yhtä mieltä, että onnea rypäleiden syöminen nauttijalleen tuottaa.

Lasillinen viiniä maistuu joulukuussakin vielä ulkoterassilla. © Tiina Rantanen

Kolme kuningasta ratsastaa kaupunkiin

Espanjassa loppiaisesta on muodostunut tärkeä joulupäivä. Todellisia joulun sankareita Espanjassa ovat kolme kuningasta, Kaspar, Melchior ja Balthasar. He ovat mukana erilaisissa paraateissa ja kulkueissa, joissa on mukana aaseja, hevosia ja kameleita.

Lahjatkin Espanjassa saadaan Italian tapaan loppiaisena. Jo hyvissä ajoin ennen loppiaista lapset kirjoittavat toivomuskirjeitään, ei millekään suomalaiselle joulupukille, vaan kolmelle Itämaan viisaalle tietäjälle.

Loppiaisaaton iltana kaikki, jotka uskovat saavansa lahjoja, asettavat heinillä täytetyt kenkänsä oven ulkopuolelle – tai sisätiloissa vaihtoehtoisesti joulukuusen tai seimen ympärille. Kenkien viereen asetetaan hieman herkkuja sekä kuninkaille että heitä kuljettaville kameleille ja aasille, jotka joutuvat tuolloin tekemään tähtiyössä pitkää taivalta. Loppiaisaattoiltana kaduillakin juhlitaan ja pidetään paraateja.  Palman satamassa voi ihastella jouluvaloissaan purjehtivien veneiden paraatia.

Palman kalasatama aamuauringossa on upea näky. © Tiina Rantanen

Jouluksi Mallorcalle?

Palma de Mallorcalla matkailija pääsee nauttimaan kaikista muista joulun elementeistä, paitsi lumesta. Reilun 400 000 asukkaan ja yli 12 miljoonan vuosittaisen turistin Palma de Mallorca on talvikaudella miltei parhaimmillaan, jos ei  hirveästi hingu rantaelämää ja nauttii kaupunkilomista. Muita matkailijoita on vain kourallinen, rantabulevardi huutaa tyhjyyttään, kaupustelijoita ei näy mailla halmeilla, suosituimpiinkaan nähtävyyksiin ei tarvitse jonotella, ravintoloissa on aina tilaa ja kaupungin kapeita katuja koristavat kauniit ja persoonalliset jouluvalot. Palma ei missään nimessä ole budjettimatkaajan kohde, mutta sesongin ulkopuolella hotellihinnatkin ovat edullisimpia.

Talvi alkaa Mallorcalla marraskuun loppupuolella, ja siihen kuuluvat lyhyet päivät, mahdolliset myrskyt, 14–17 asteen päivälämpötilat ja 7–9 asteen yöt. Kovin kylmää Palmassa ei koskaan ole.  Ainakaan suomalaisen mielestä, vaikka paikalliset pukeutuvat toppatakkeihin ja talvisaappaisiin. Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna päivät olivat pääsääntöisesti aurinkoisia ja päivälämpötilat huitelivat 14-19 asteen väillä.  Takki ja vähän lämpöistä vaatetta kannattaa kuitenkin pakata mukaan, sillä kosteus saattaa käydä ilta-aikaan luihin ja ytimiin.

Mallorca-terveisin

Blonditiina

Matkaohjelmasta vastasi  Espanjan matkailutoimisto (Irene Pérez Molina) ja Visit Palma (Mónica Núñez).


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Joulunaika Palma de Mallorcalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *