Himahella

Juhlaperunaa joulupöytään

Kaikki perunat eivät ole samanlaisia – eivät läheskään. Perunakin on merkkituote. Van Gogh, Timo, Siikli, Nicola tai Rosamunda ovat tuttuja perunalajikkeita, mutta Suomessa viljellään peräti noin 60 perunalajiketta.
Myös perunalla on trendinsä. Nyt se tarkoittaa noususuhdannetta perunan pienikokoisille, kuhmuraisille alkuperäislajikkeille. Suomessa Blue Kongo ja Kainuun musta ovat lähellä alkuperäislajiketta.
Perunalla voidaan myös hifistellä ja sen tiimoilta voidaan järjestää vaikka tastingeja! Myrskylässä sijaitseva Gobbas Gård viljelee useita gourmetlajikketta ja sekä vanhoja ns. artesaanilajikkeita.
Perunoilla on myös oma pankkinsa, johon talletetaan alkuperäislajikkeiden geenejä. Pohjoismaisesta geenipankista ei kuitenkaan voi tehdä nostoja kaupallisiin tarkoituksiin. 
Gobbaksen valikoimasta löytyy erilaisia valkoisia, keltaisia, oransseja, punaisia, sinisiä ja jopa kaksivärisiä perunoita. Esimerkiksi parsaperuna on tunnettu jo 1700-luvulla, ja se on ranskalaisten huippukokkien arvostama perunalajike, jota tarjoillaan Michelin tähditetyissä ravintoloissa
”Suomessa voidaan aivan hyvin gourmeilla perunalla, jota on viljelty maassamme 1700-luvulta lähtien. Fagervikin tilalle sen tiedetään tulleen 1730-luvulla”, Gobbas Gårdin emäntä Aira Sevón toteaa.
Ekologinen joululahja tai joulupöydän puheenaihe
Artesaanityylillä viljeltyjä perinnelajikkeita on mahdollista ostaa vaikkapa Itä-Helsingin lähiruokarenkaan REKO:n kautta.  Jakelu on 16. joulukuuta  klo 18.30 – 19.00, Puotilan ala-asteen koulun pihalla (Klaavuntie 17, Puotilan metroaseman vieressä.).  Käy Facebook-ryhmässä  (Löytyy nimellä Itä-Helsingin lähiruokarengas, REKO) tekemässä tilaus tai ota suoraan yhteyttä Gobbas Gårdiin. Sieltä saat myös  tietoa miten voit  hankkia artesaaniperunoita joulupöytääsi tai lahjaksi.
”Juhlalaatikossa on kolmea eri lajiketta, kutakin noin  450 grammaa. Yhdellä lajikkeella on sininen tai siniraitainen malto,  punainen malto tai vaalea malto, jossa vaaleanpunaisia laikkuja.  Juhlapaketissa on 1,3 kiloa perunaa, joka riittää lisäkkeeksi 5-7 henkilölle.  Kukin lajike on laatikossa omassa ruskeassa pussissaan, ne eivät pääse kolhiintumaan. Perunat ovat pesemättömiä säilymisen edistämiseksi”, Aira Sevón kertoo minulle lähettämässään meilissä.
Yhden laatikon hinta on 11,90 euroa ja kolme laatikkoa saa mukaansa 30 eurolla.
Perunalaatikon hauskan etiketin on suunnitelut graafikko Reija Kiiski.
Lisätietoja:  
Aira Sevón
Gobbaksen luomutila
Porvoontie 788
07600 Myrskylä
puhelin. 040-503 5115 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlaperunaa joulupöytään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.