MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Juustoinen sienipiirakka vie kielen

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Juustoinen sienipiirakka on syksyinen herkkupala. © Tiina Rantanen

Koska kaikki retroruoka on niin muodikasta,  quichet ovat tehneet comebackin kahvi- ja noutopöytiin. Jos ne koskaan sieltä poistuivatkaan.  Kasvisyöjällekin maistuvan sienipiirakan tärkeä ainesosa on  pitkään kypsytetty Le Gruyère AOP -juusto.

Gastronomian sanakirjan mukaan quiche tarkoittaa ranskalaista avonaista voi- tai murotaikinapiirakkaa, jossa on erilaisia suolaisia täytteitä kuten kinkkua, pekonia, simpukoita tai sieniä sekä usein sipulia tai purjoa, höystettynä munakermalla ja juustolla. Lorainnesta kotoisin oleva kinkkujuustopiirakka lienee quichen klassikoksi muodostunut alkumuoto. Se tunnetaan kaikkialla nimellä Quiche Lorraine. Ranskassa quicheja tiedetään tehdyn ainakin 1800-luvulta saakka.

© Tiina Rantanen

Le Gruyère AOP – juustojen klassikko

Jos quiche-piiras on ranskalainen klassikko, niin sitä on myös sveitsiläinen kova klassikkojuusto Le Gruyère AOP, joka valmistetaan vain tuoretta ravintoa saaneiden lehmien raakamaidosta. Le Gruyère -juustoa on  asiakirjojen mukaan valmistettu jo vuodesta 1115.

Kaltbachin Le Gruyère AOP -juustoa kypsytetään ensin kolme kuukautta juustomeijerissä, jonka jälkeen parhaat kiekot siirretään vähintään yhdeksäksi kuukaudeksi pienen idyllisen sveitsiläiskylän hiekkakiviluolastoon. 15 metriä maan alla sijaitseva luolasto tarjoaa ihanteelliset olosuhteet juustojen kypsytykseen.

Luolakypsytyksessä kostea, mineraalipitoinen mikroilmasto sekä tasainen lämpötila luovat optimaaliset olosuhteet kypsymisprosessille.

Luolamestarit huolehtivat jokaisesta juustosta  kuin omasta lapsestaan – harjaamalla, suolaamalla ja kääntämällä. Näin toimien juustot saavat niille ominaisen aromin ja koostumuksen sekä rustiikkisen tummanruskean kuoren, josta Le Gruyére AOP -juustot tunnetaan.

Maultaan 12 kuukautta kypsytetty juusto on hedelmäinen ja pikantti.

© Tiina Rantanen

Juustoinen sienipiirakka

lakto-vegetaarinen

8 annosta

Pohja:

400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa

tai

125 g voita tai margariinia

125 g  jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)

1/4 tl suolaa

3/4 dl kylmää vettä

Täyte

1 l kantarelleja,  suppilovahveroita tai mustia torvisieniä ( tai 250 g säilöttyjä sekasieniä)

1 varhaissipuli varsineen tai pieni purjo

1 rkl voita

1 tl currya

2 dl kuohukermaa

3 kananmunaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 dl silputtua lehtipersiljaa

noin 150 g Le Gruyére AOP -juustoa raastettuna

  1. Valmista pohja. Jos teet pohjan itse, nypi jauhot ja rasva sekaisin, lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa, jotta pohjaan ei muodostu sitkoa.  Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.  Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Painele taikina voideltuun piirakkapohjaan ja sen reunoille. Pistele pohja. Jos et halua, että reunat valahtavat, pane taikinapohjalle leivinpaperi ja täytä  vuoka taikinapainoilla tai vaikkapa kuivatuilla herneillä.  Esipaista pohjaa uunissa 8-10 minuuttia.
  3. Tee täyte. Pane puhdistetut sienet kuivalle, kuumennetulle pannulle ja sekoittele niistä siinä kunnes sienissä oleva neste haihtuu. Lisää pannulle voi, silputtu sipuli ja curry. Kääntele seosta rasvassa, kunnes sipuli kuullottuu.
  4. Kaada sienitäyte esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele sille puolet juustoraasteesta.
  5. Sekoita keskenään kerma, kananmunat, mausteet ja yrttisilppu. Kaada seos täytteen päälle. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  6. Kypsennä piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Mikäli pinta tummuu liikaa, peitä piirakka paistamisen loppuvaiheessa leivinpaperilla.
  7. Tarjoa juustoinen sienipiirakka vihersalaatin kanssa.

 

Kantarelleja suoraan metsästä
© Tiina Rantanen

Viinivinkki

© Alko

Sienipiirakan kaveriksi voi valita niin punaisen kuin valkoisen viinin. Sienipiirakan kanssa maistuu mainiosti joko marjainen pinot noir -punaviini , esimerkiksi Matua Marlborough Pinot Noir 2016, 15,48 e tai tammittamaton tai kevyesti tammitettu chardonnay -valkoviini, esimerkiksi Lindemans Bin 65 Chardonnay 2017, 10, 49 e Ja oluenystävä nauttii sienipiirakan  lager -tai vehnäoluen kanssa.

© Alko

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoinen sienipiirakka vie kielen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *