MAINOS | Appenzeller
MAINOS |  Himahella

Juustoinen vuokaleipä - helppo lounasleipä tai iltapala

Juustoinen vuokaleipä ei kaipaa kaverikseen kuin hyvän juoman.

Juustoinen vuokaleipä on täynnä kielenvieviä makuja: sveitsiläistä Appenzeller-juustoa, chorizosalamia, pekonia, oliiveja, yrttejä… Todellinen överileipä, joka maistuu niin eväsleipänä kuin illanistujaisten pikkupalana teen, viinin tai oluen kaverina.  Se on myös herkullinen tuliainen nyyttikesteihin viinipullon kanssa. Tämä leipä onnistuu kokemattomaltakin kokilta, sillä ainekset lähinnä sekoitetaan keskenään.

Juustoinen vuokaleipä sisältää välimerellisiä makuja. © Tiina Rantanen

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan juustoistaan kuuluisan Sveitsin täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä maistuvat myös voimakaanmakuisessa raakamaidossa, josta Appenzeller®-juustot tehdään.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Juustoinen vuokaleipä on helppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan. © Tiina Rantanen

Juustoinen vuokaleipä

Valmistusaika: noin tunti

laktoositon

12-15 viipaletta

100 g pekonia

125 g chorizo salamia

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

Taikina

4 kananmunaa

1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa tai valkoviiniä

1/2 tl suolaa

1/2 dl öljyä

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl Provencen yrttiseosta

200 g ( noin 4 dl) Appenzeller-juustoa raastettuna

2 dl viipaloituja oliiveja

  1. Kuutioi pekoni ja suikaloi salami. Silppua sipuli. Kuullota aineksia öljyssä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä taikinan sekoittamisen ajan.
  2. Vatkaa sekaisin kananmunat, suola, öljy ja balsamietikka.
  3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää joukkoon yrttiseos, juustoraaste ja oliivit. Sekoita kuivat ainekset munaseoksen joukkoon. Jätä hieman juustoraastetta leivän pinnalle.
  4. Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka ( 1, 5 l) leivinpaperilla ja lusikoi taikina leipävuokaan. Tasoita taikina ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta.
  5. Paista leipää 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Juustoinen vuokaleipä on ateria sellaisenaan. © Tiina Rantanen

Juomavinkki

© Alko

Tämä pizzan makuinen juustoleipä maistuu mainiolta haudutetun teen,  notkean punaviinin tai lager- tai ale-oluen kanssa.

Kokeile viininä vaikka Apuliasta kotoisin olevaa Zensa Primitivo Organico 2019 -luomupunaviiniä, 11,98 e. 

 

Herkullisia leivontahetkiä toivoo

Blonditiina

Lue myös:

© Tiina Rantanen

Appenzeller-sydämet, teetä ja sympatiaa


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustoinen vuokaleipä - helppo lounasleipä tai iltapala

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *