
Juustoinen vuokaleipä - helppo lounasleipä tai iltapala

Juustoinen vuokaleipä on täynnä kielenvieviä makuja: sveitsiläistä Appenzeller-juustoa, chorizosalamia, pekonia, oliiveja, yrttejä… Todellinen överileipä, joka maistuu niin eväsleipänä kuin illanistujaisten pikkupalana teen, viinin tai oluen kaverina. Se on myös herkullinen tuliainen nyyttikesteihin viinipullon kanssa. Tämä leipä onnistuu kokemattomaltakin kokilta, sillä ainekset lähinnä sekoitetaan keskenään.
Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito
Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan juustoistaan kuuluisan Sveitsin täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä maistuvat myös voimakaanmakuisessa raakamaidossa, josta Appenzeller®-juustot tehdään.
Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.
Juustoinen vuokaleipä
Valmistusaika: noin tunti
laktoositon
12-15 viipaletta
100 g pekonia
125 g chorizo salamia
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
Taikina
4 kananmunaa
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa tai valkoviiniä
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl Provencen yrttiseosta
200 g ( noin 4 dl) Appenzeller-juustoa raastettuna
2 dl viipaloituja oliiveja
- Kuutioi pekoni ja suikaloi salami. Silppua sipuli. Kuullota aineksia öljyssä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä taikinan sekoittamisen ajan.
- Vatkaa sekaisin kananmunat, suola, öljy ja balsamietikka.
- Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää joukkoon yrttiseos, juustoraaste ja oliivit. Sekoita kuivat ainekset munaseoksen joukkoon. Jätä hieman juustoraastetta leivän pinnalle.
- Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka ( 1, 5 l) leivinpaperilla ja lusikoi taikina leipävuokaan. Tasoita taikina ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta.
- Paista leipää 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Juomavinkki
Tämä pizzan makuinen juustoleipä maistuu mainiolta haudutetun teen, notkean punaviinin tai lager- tai ale-oluen kanssa.
Kokeile viininä vaikka Apuliasta kotoisin olevaa Zensa Primitivo Organico 2019 -luomupunaviiniä, 11,98 e.
Herkullisia leivontahetkiä toivoo
Blonditiina
Lue myös:
Appenzeller-sydämet, teetä ja sympatiaa

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoinen vuokaleipä - helppo lounasleipä tai iltapala