Mainos: Appenzeller 
HimahellaMainos

Juustoiset perunat ja muurinpohjaletut – katuruokaa kotikeittiössä

Kaupallinen yhteistyö: Appenzeller .

Appenzeller-juusto aateloi paahdetut perunat. © Tiina Rantanen

Vielä on kesää jäljellä. Juustoiset varhaisperunat tai muurinpohjaletut ovat helppoa ja herkullista arki-iltaankin sopivaa katuruokaa.

Näiden kotoisten katuruokien salaisuus on sveitsiläinen  Appenzeller®-juusto. Kokki voi valita, kuinka voimakkaanmakuista juustoa ruokaansa haluaa käyttää. Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus. Juustosta löytyy seuraavat kypsyysasteet:

Appenzeller® Mildly spicy (3 kk)

Appenzeller® Mildly spicy-juusto on yksi Sveitsin kaikkein suurimpia juustoerikoisuuksia.  Miedosti maustettua Appenzeller® Mildly spicy-juustoa hoidetaan kellarissa vähintään kolmen kuukauden ajan yrttiliemellä. Mildly spicy -juuston tunnistat hopeisesta etiketistä.

Appenzeller® Bio mildly spicy (3 kk)

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta.  Luonnonmukaisen Appenzeller® -juuston erotat juustotiskissä Bio-kuorileimasta ja BIO-sanasta etiketissä. Juuston maku on sama kuin yhtä kauan kellaroidun Appenzeller® Mildly spicy-juuston.

Appenzeller® Strongly spicy (4 kk)

Appenzeller® Strongly spicy -juusto saa vahvan, mausteisen makunsa kypsyessään kellarissa vähintään neljä kuukautta. Appenzeller® Strongly spicy -juuston tunnistaa kultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)

Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä juustojen erikoisasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Superior spicy  (9 kk)

Superior spicy on Appenzeller® -perheen uusin tulokas. Luonteeltaan pikantin ja tasapainoisen juuston pinnalla on suolakiteitä. Juuston maku on pyöreän kermainen. Yhdeksän kuukautta kellareissa kypsytetty Superior spicy maistuu yllättävästi erilaiselta kuin muut  Appenzeller®-perheen jäsenet.  Superior spicyn tunnistat pinkihtävästä etiketistä.

Juustoiset varhaisperunat

4-6 annosta

kasvis, laktoositon

1 – 1 1/2 kg pieniä (varhais)perunoita

1 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

2 tl Provencen yrttiseosta

1/8 tl mustapippurirouhetta

Lisäksi

1 dl marinoitua punasipulia

100 g raastettua Appenzeller-juustoa (Black Label)

Koristeeksi

silputtua kevätsipulia tai sipulinvarsia

 

  1. Tee ensimmäiseksi marinoitu punasipuli alla olevan ohjeen mukaan.
  2. Pese perunat hyvin. Mikäli joukossa on isompia perunoita, puolita ne. Sekoita keskenään öljy ja mausteet. Pyöritä perunat öljyseoksessa. Paahda perunoita 225 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia tai kypsennä air fryerissä 200 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kullanruskeita ja kypsiä.
  3. Pane kypsäksi paahdetut perunat kuumina tarjoiluastiaan ja lusikoi päälle marinoitu sipuli. Ripottele päälle juustoraaste ja tarjoa heti joko sellaisenaan kasvisruokana tai grilliruokien lisäkkeenä.

Marinoitu punasipuli aateloi juuston kanssa peruna-annoksen. © Tiina Rantanen

Marinoitu punasipuli

6-8 annosta

vegaaninen

2 (150 g) punasipulia

1/2 dl  balsamicoa tai punaviinietikka

1  tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 rkl sokeria

  1. Sekoita etikka  ja mausteet kulhossa.
  2. Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi veitsellä. Lisää sipulirenkaat etikkakastikkeen joukkoon. Sekoita.
  3. Anna marinoitua 15-30 minuuttia.

 

Juustoiset muurinpohjaletut saavat upean arominsa voimakkaanmakuisesta Appenzeller-juustosta, © Tiina Rantanen

Juustoiset muurinpohjaletut

10-12 kpl

kasvis

Muurinpohjaletut

1 l täysmaitoa

3 kananmunaa

2 dl ohrajauhoja

3 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

50 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte

200 g raastettua Appenzeller Classic -juustoa

( 100 g murenneltua vuohenjuustoa)

2-3 kevätsipulia tai kesäsipulin varsia

Pinnalle

50 g raastettua Appenzeller Classic -juustoa

  1. Tee muurinpohjalettutaikina. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Sekoita joukkoon maito. Lisää jauhot, sokeri, suola ja sulatettu rasva. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Raasta juusto ja silppua kevätsipulit tai sipulinvarret. Sekoita juustoraasteet ja sipulit keskenään
  3. Sulata nokare voita tai margariinia muurikassa tai tavallisella paistinpannulla. Paista taikinasta lettuja. Reilu  1 dl taikinaa/lettu on sopiva määrä.
  4. Kun olet kääntänyt letun, ripottele paistetulle pinnalle juustotäytettä. Anna letun paistua kunnes juusto alkaa sulaa ja taita lettu sitten kolmioksi. Tarjoa heti tai paista kaikki letut ja kuorruta ne uunissa juustoraastehunnulla peitettynä ( 225 astetta/10-15 minuuttia).
  5. Tarjoa lisäksi vihersalaattia.

Viinivinkki

Katuruokien kaveriksi sopii italialainen, kevyt, vähätanniininen, kirsikkainen, marjainen ja mausteinen punaviini.  Kokeile Corvinara-, Molinara- ja  Rondinella -rypäleistä valmistettua Zenato Bardolino -punaviinia. Kolmen litran hanapakkaus maksaa 39,90 €.

Juustoisten katuruokien kaveriksi sopii italialainen, kevyt punaviini. © Tiina Rantanen

Katuruokaterveisin

Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoiset perunat ja muurinpohjaletut – katuruokaa kotikeittiössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X