Juustoiset simpukat ovat juhlavaa pikaruokaa
![Himahella -blogin logo](https://kotiliesi.fi/himahella/wp-content/themes/om-kotiliesi-theme/assets/images/logo-blog-himahella.jpg)
Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP
Gratinoidut vihersimpukat ovat juhlava alkuruoka tai pikkutarjottava talvikauden illanistujaisissa. Lisäksi ruoka on erittäin helppo valmistaa. Simpukat maistuvat mainoilta puolikuivan riesling-valkoviinin tai kuohuviinilasillisen kera.
Vihersimpukka (Perna canaliculus) on sinisimpukkaa muistuttava merinilviäislaji. Laji elää alkuperäisenä Uudessa-Seelanissa ja vieraslajina Australian rannikoilla. Vihersimpukka saattaa kasvaa 24 cm:n pituiseksi, mutta viljelyolosuhteissa se kasvatetaan yleensä 9–12 cm pitkäksi. Simpukkaa syödään sinisimpukan tapaan ja tässäkin ohjeessa voit korvata vihersimpukat aukihöyrytetyillä sinisimpukoilla.
Ei todellakaan ole maun kannalta sama mitä juustoa gratioiduissa ruoissa käytetään, siksi tähänkin ruokalajiin on valittu Sveitsin ylpeys, valtavissa kellariluolissa kypsytetty Le Gruyére AOP -juusto.
Le Gruyèren maku kehittyy ja voimistuu kypsytyksen aikana
Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi.
*Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen, juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä.
* Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi ja aromaattisempi.
* Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.
Juustokuorrutetut vihersimpukat
neljä annosta
gluteeniton, vähälaktoosinen
20-24 vihersimpukkaa
Vihreä Le Gruyère -kuorrutus
200 g Le Gruyère AOP -juustoa
1 dl siemensekoitusta tai pinjansiemeniä
1 ruukku korianteria
1 ruukku lehtipersiljaa
3-5 valkosipulinkynttä
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu
ripaus mustapippuria
1/4 tl suolaa
- Tee ensin juustokuorrutus. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Raasta juusto ja hyvin pestyn sitruunan kuori. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynnet monitoimikoneessa, lisää paahdetut siemenet, juustoraaste, sitruunankuori ja mehu sekä mausteet. Pyöräytä seos tahnaksi.
- Nosta simpukat kuorineen uunipannulle. Pane jokaiselle simpukalle lusikallinen juustokuorrutusta.
- Kuorruta simpukoita 250-asteisen uunin grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan eli kunnes juusto saa hieman väriä.
- Tarjoa kuumina patongin kanssa.
Viinivinkki
Gratitoitujen simpukoiden, joihin korianteri tuo hieman aasialaista makumaailmaa, kanssa nautittavaksi sopii puolikuiva riesling-valkoviini, esimerkiksisi Kungfu Girl Riesling 2017, 15,90 e. Myös puolikuiva cava on kelpo valinta simpukoiden kaveriksi.
![Himahella -blogin logo](https://kotiliesi.fi/himahella/wp-content/themes/om-kotiliesi-theme/assets/images/logo-blog-himahella.jpg)
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Juustoiset simpukat ovat juhlavaa pikaruokaa