HimahellaMainos

Juustoiset simpukat ovat juhlavaa pikaruokaa

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Juustoiset, gratinoidut vihersimpukat ovat juhlavaa pikaruokaa. © Tiina Rantanen

Gratinoidut vihersimpukat ovat juhlava alkuruoka tai pikkutarjottava talvikauden illanistujaisissa. Lisäksi ruoka on erittäin helppo valmistaa. Simpukat maistuvat mainoilta puolikuivan riesling-valkoviinin tai kuohuviinilasillisen kera.

Vihersimpukka (Perna canaliculus) on sinisimpukkaa muistuttava merinilviäislaji. Laji elää alkuperäisenä Uudessa-Seelanissa ja vieraslajina Australian rannikoilla. Vihersimpukka saattaa kasvaa 24 cm:n pituiseksi, mutta viljelyolosuhteissa se kasvatetaan yleensä 9–12 cm pitkäksi. Simpukkaa syödään sinisimpukan tapaan ja  tässäkin ohjeessa voit korvata vihersimpukat aukihöyrytetyillä  sinisimpukoilla.

 

Le Gruyère AOP -juusto kypsyy herkulliseksi sveitsiläisissä juustokellareissa. © Tiina Rantanen

Ei todellakaan ole maun kannalta sama mitä juustoa gratioiduissa ruoissa käytetään, siksi tähänkin ruokalajiin on valittu Sveitsin ylpeys, valtavissa kellariluolissa kypsytetty Le Gruyére AOP -juusto.

Le Gruyèren maku kehittyy ja voimistuu kypsytyksen aikana

Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi.

*Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen,  juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä.

* Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi  ja aromaattisempi.

* Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.

Le Gruyère AOP -juusto aateloi  gratinoidut simpukat. © Tiina Rantanen

Juustokuorrutetut vihersimpukat

neljä annosta

gluteeniton, vähälaktoosinen

20-24 vihersimpukkaa

Vihreä Le Gruyère -kuorrutus

200 g  Le Gruyère AOP -juustoa

1 dl siemensekoitusta tai pinjansiemeniä

1 ruukku korianteria

1 ruukku lehtipersiljaa

3-5 valkosipulinkynttä

1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori ja mehu

ripaus mustapippuria

1/4 tl suolaa

  1. Tee ensin juustokuorrutus. Paahda siemenet kuivalla pannulla. Raasta juusto ja hyvin pestyn sitruunan kuori. Hienonna yrtit ja valkosipulinkynnet monitoimikoneessa, lisää paahdetut siemenet, juustoraaste, sitruunankuori ja mehu sekä mausteet. Pyöräytä seos tahnaksi.
  2. Nosta simpukat kuorineen uunipannulle. Pane jokaiselle simpukalle lusikallinen juustokuorrutusta.
  3. Kuorruta simpukoita 250-asteisen uunin grillivastuksen alla muutaman minuutin ajan eli kunnes juusto saa hieman väriä.
  4. Tarjoa kuumina patongin kanssa.

Gratinoidut vihersimpukat viihtyvät uunissa vain viitisen minuuttia. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Kung fu Girl -valkoviini sopii sienipiirakan kaveriksi.

© Alko

Gratitoitujen simpukoiden, joihin korianteri tuo hieman aasialaista makumaailmaa, kanssa nautittavaksi sopii puolikuiva riesling-valkoviini, esimerkiksisi Kungfu Girl Riesling 2017, 15,90 e. Myös puolikuiva cava on kelpo valinta simpukoiden kaveriksi.

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoiset simpukat ovat juhlavaa pikaruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X