HimahellaMainos

Juustoiset uuniperunat vievät kielen

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller 

Kahteen kertaan kypsennetyt, juustoiset uuniperunat ovat syksyistä sesonkiruokaa. © Tiina Rantanen

1990-luvulla uuniperunat olivat todellista trendiruokaa. Trendit vaihtelevat ja uuniperunasta tuli lähinnä lisäke, mutta nyt peruna on jälleen salonkikelpoista vierastarjottavaa.  Kun kahdesti paistetut perunat aateloidaan sveitsiläisellä Appenzeller-juustolla,  lopputulos on kielenvievä!

Peruna on kuitenkin suomalainen herkku, joka ansaitsee paikkansa ihan pääruokana. Kahdesti paistetut uuniperunat ovat juhlavampi vaihtoehto perinteisille uuniperunoille.

Pestyjä, pisteltyjä perunoita kypsennetään uunissa ensin tunti, jotta sisukset saadaan irtoamaan. Tämän jälkeen kuoret täytetään juustoisella perunaseoksella, jonka joukkoon on lisätty kasviksia.  Näin perunoista tulee herkullisemman  ja runsaamman näköisiä kuin perinteisistä uuniperunoista.

Uuniperunoiksi sopivat jauhoiset perunalajikkeet (esim. Mozart, Rosamunda ja Pito). Kun tarjoat uuniperunoita pääruoaksi, valitse mahdollisimman isoja eli ainakin 200 g painoisia perunoita.

Appenzeller-juusto antaa ruoalle oman, pikantin makuvivahteensa. © Tiina Rantanen

 Appenzeller aateloi uuniperunat

Appenzelleriä voisi kai kutsua onnelliseksi juustoksi, sillä siitä huolehditaan kuin lapsesta konsanaan. Tahkoa käännellään säännöllisesti ja sitä harjataan yrttiliemellä, josta appenzeller saa sille tyypillisen makunsa.

Yrttiliemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin. Sen sanotaan kuitenkin olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu ekstrakti. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä. Siitä lähtien yrttilientä on valmistettu Emil Ebneter & Co. -tislaamossa kaikkien juustoloiden käyttöön.   Niinpä Appenzeller-juustossa on aivan oma arominsa, joka korostuu myös ruoissa.

Uuniperunat kypsennetään kahteen kertaan: ensin sellaisenaan ja sitten täytettynä. © Tiina Rantanen

 

Juustoiset uuniperunat

4-6 annosta

gluteeniton, laktoositon

 6  jauhoista uuniperunaa ( esim.  Mozart, Rosamunda tai Pito)

200 g  Appenzeller Mild Spicy tai Appenzeller Classic -juustoa

125 g suikaloitua lehtikaalia tai babypinaattia

100 g purjoa tai kevätsipulia

4-5 valkosipulinkynttä

1/2 dl öljyä tai 2 rkl voita

2 dl laktoositonta  kuohukermaa

1/4 tl mustapippuria

2 rkl silputtua tuoretta timjamia

1 tl suolaa

(50 g suikaloitua pepperoni-makkaraa)

  1. Pese perunat ja pistele ne. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunti. Voit myös kypsentää perunat mikroaaltouunissa. Kolme uuniperunaa kypsyy noin 15-17 minuutissa.
  2. Hienonna kevätsipuli tai purjo, hienonna valkosipulinkynnet. Suikaloi ruodittu lehtikaali /revi pinaatti. Raasta Appenzeller-juusto.
  3. Ota peruna kerrallaan patakintaalla suojattuun käteen ja leikkaa perunasta pois hattu. Koverra sisus lusikalla kulhoon.
  4. Kuumenna öljy/voi paistokasarissa, lisää kevätsipulit, valkosipuli ja lehtikaali/pinaatti .  Kuullota seosta kunnes sipuli ja lehtikaali on pehmeää, noin 5-7 minuuttia. Lisää joukkoon perunoiden sisus, kerma  ja puolet juustoraasteesta ( sekä suikaloitu pepperoni). Sekoita kunnes peruna muuttuu sosemaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla
  5.  Jaa seos perunankuoriin ja ripottele loput Appenzeller-raasteesta perunoiden päälle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa kunnes juusto saa väriä, noin 10-15 minuuttia.
  6. Tarjoa perunoiden kaverina raikasta vihersalaattia.

 

Täytetyt uuniperunat maistuvat punaviinin tai oluen kanssa. © Tiina Rantanen

Juomavinkki

© Alko

Täytetyt uuniperunat maistuvat parhaiten oluen kanssa. Valitse lager tai ale. Punaviinin ystävä valitsee keskitäyteläisen ja helpon punaviinin, esimerkiksi, Viña Maipo Cabernet Sauvignon 2018, 7, 28 e.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Juustoiset uuniperunat vievät kielen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X