MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Juustovohvelit - helppo herkku brunssille tai illanistujaisiin

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Juustovohveleiden kanssa maistuvat suolaiset lisäkkeet. © Tiina Rantanen

Juustovohvelit ovat helppo herkku keväisellä brunssilla tai rennoissa illanistujaisissa. Niistä pitävät kaikki. Juustovohvelit  maistuvat ihan sellaisenaankin, mutta niiden kanssa voi tarjota myös suolaisia täytteitä. Itse päädyin vegevaihtoehtoihin ja tarjoan vohveleiden kaveriksi meksikolaishenkisiä salsoja ja tahnoja.

Vohvelirauta unohtuu helposti kaapin perukoille, mutta vohvelit ovat tehneet uuden tulemisen. Rapakon takana vohveliraudalla paistetaan alkuperäisen käyttötarkoituksen lisäksi muitakin brunssiherkkuja. Mm. pullat ja rullattu pizza ovat saaneet pinnalleen vohvelikuvion. Samoin vohvelirautaa voi käyttää voileipägrillin tapaan kuviomaan juustolla ja kinkulla täytettyä kerrospaahtoleipää. Tällä kertaa vappua ja äitienpäivää silmällä pitäen perinteinen vohvelitaikina rikastettiin raastetulla sveitsiläisellä Le Gruyère AOP- juustolla.  Yksinkertaista ja hyvää!

Juustovohvelit syntyvät yksinkertaisista aineksista. © Tiina Rantanen

Sveitsiläiset juustovohvelit

8-10 kappaletta

lakto-ovo-vegetaarinen

2 kananmunaa

3 dl maitoa

1 dl kivennäisvettä

3 dl vehnäjauhoja

1/2 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 tl leivinjauhetta

1/2 dl öljyä

4 dl  ( noin 200 g) Le Gruyère AOP -juustoa raastetuna

  1. Sekoita keskenään rikotut kananmunat, maito ja kivennäisvesi.
  2. Sekoita sokeri suola ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhot vähitellen muna-maitoseokseen koko ajan. Lisää öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
  4. Ennen paistoa lisää juustoraaste sekoittamalla vohvelitaikinaan.
  5. Kuumenna vohvelirauta ja paista vohvelit kullanruskeiksi.
  6. Tarjoa sveitsiläiset juustovohvelit suolaisten lisukkeiden kanssa tai sellaisenaan heti paiston jälkeen. Voit myös paistaa vohvelit etukäteen ja lämmittää uunissa, mutta silloin vohveleiden rapeus kärsii.
Juustovohvelit ovat parhaimmillaan vastapaistettuina. © Tiina Rantanen

Pico de Gallo

eli meksikolainen tuoretomaattisalsa

gluteeniton, maidoton, vegaani

1 rasia (500 g) luumutomaattia

1 pieni sipuli

2 rkl viipaloitua jalapenoa

1 ruukku tuoretta korianteria

1½–2 limetin mehu

sormisuolaa (Maldon)

  1. Halkaise tomaatit, poista sisukset ja kuutioi hedelmäliha. Silppua sipuli ja korianteri. Hienonna jalapeno-viipaleet.
  2. Sekoita ainekset keskenään. Purista joukkoon yhden limetin mehu ja ripottele salaattiin sormisuolaa makusi mukaan.
© Tiina Rantanen

Herneguacamole

10 annosta

vegaaninen, gluteeniton

400 g pakasteherneitä

2 rkl oliiviöljyä

1/2 sitruunan tai 1 limetin mehu

1 dl silputtua korianteria

1 rkl jalapeno-viipaleita

1/4 tl jeeraa eli juustokuminaa

1 tl suolaa

  1. Sulata pakasteherneet ennen tahnan valmistusta.
  2. Pane kaikki tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja käytä konetta kunnes seos on tahnamaista. Tarkista maku.
  3. Herneguacamole kannattaa valmistaa pari tuntia ennen tarjoilua, jotta maut tasaantuvat.
Juustovohvelit maistuvat valkoviinin tai oluen kanssa tarjottuna. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

© Alko

Juustovohveleiden kaveriksi sopii saksalainen puolikuiva ja hennon yrttinen luomuvalkoviini Kendermanns Organic 2018, 10, 50 e. Myös lagerolut on vohveleiden kaveri.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juustovohvelit - helppo herkku brunssille tai illanistujaisiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *