Himahella

K-Ruoka Awards palkitsi suomalaisia ruokavaikuttajia ja -ilmiöitä

k-ruoka_ryhmis
© Tiina Rantanen

Pyhäinpäivänä K-ryhmän yhteinen ammattitapahtuma K-Team Päivät keräsi Helsingin Messukeskukseen noin 6000 K-kauppiasta ja heidän henkilökuntaansa. Tilaisuudessa jaettiin nyt ensimmäistä kertaa K-Ruoka Awards, joka palkitsi ruokamaailman parhaat uutuudet, kiinnostavimmat ihmiset ja puhuttavimmat ilmiöt seitsemässä kategoriassa. Voittajat selvisivät yleisöäänestyksessä, jossa annettiin yhteensä lähes 232 000 ääntä.

”Ruoka kiinnostaa enemmän kuin koskaan. Se ei ole vain vatsantäytettä, vaan tarinoita pienviljelijöistä, yrittäjyydestä tai tiedonjanoa uusimmista villityksistä. Suomessa tehdään ruokaan liittyen asioita ja innovaatioita, joiden tekijät ansaitsevat tulla huomioiduksi”, kertoo markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon päivittäistavaratoimialalta.

Äänestys oli käynnissä lokakuussa K-Ruoka.fissä, jossa raadin kuhunkin kategoriaan asettamia ehdokkaita saattoi äänestää. Yhteensä  ääniä annettiin lähes 232 000 kappaletta.

” Saamamme valtava mielipiteiden ja äänien kirjo osoitti, että paitsi syömme valikoidummin kuin ennen, niin puhumme ruoasta enemmän kuin koskaan. Voittajissa on uuden ajan esikuvia ja ilmiöiden luojia saman ruokapöydän äärellä”, toteaa K-Ruoka Awardsin tuomariston puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

k-ruoka_nyhtis
© Tiina Rantanen

Vuoden ruokailmiö on nyhtökaura

Kaikki ovat ihan varmasti kuulleet kuluneen vuoden aikana nyhtökaurasta, vaikka harva on sitä vielä nähnyt, saati maistanut. Mutta ehdottomasti nyhtökaura on vuoden ruokailmiö ja olisi ollut jymy-yllätys, jos joku muu kuin Maija Itkonen ja  Reetta Kivelä olisivat palkinnon pokanneet.

”Vuoden ruokailmiö mullisti merkittävästi ruokamaailmaa vuonna 2016 ja on matkalla kansainväliseksi tähdeksi”, perustelee raati.

Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Nyhtökaura, Tuottajalle kiitos -toimintamalli ja Hävikkiviikko. Kategoriassa annettiin ääniä yhteensä 31833 ja voittoon nousi Nyhtökaura 41,8% äänistä.

Vuoden uutuustuote on Fazer juuresleivät

Fazer Juuresleipä on leipä, jossa yli kolmas osa jauhoista on korvattu kasviksilla. Juuresleipiä on saatavilla kolme makuvaihtoehtoa: kesäkurpitsa-palsternakka, palsternakka-porkkana ja punajuuri-porkkana.

”Vuoden uutuustuote vastaa vallalla olevaan ruokatrendiin ja on vuoden aikana puhututtanut kuluttajia terveellisyydellään”, perustelee raati.

Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Fazer juuresleivät, Pirkka maidottomat jäätelöt ja Apetit Mix & Wok. Kategoriassa annettiin 31091 ääntä, joista Fazerin juuresleivät sai 49,9%.

Vuoden lähituottaja on Pesolan pihviliha

Pesolan Pihviliha on Iisalmen Runnilla toimiva, naudanlihan tuotantoon keskittynyt maatila, jossa kasvatetaan puhtaassa runnilaisessa maisemassa, kotona syntynyttä ja kotona kasvatettua lähilihaa. Yläsavolaisella tilan eläimet ovat charolais -rotukarjaa. Pesolan tilalla pelloilla on harjoitettu luomuviljelyä jo pian 20 vuotta.

”Vuoden lähituottaja on aito paikallinen tuottaja, jonka erinomaisuudesta koko Suomen pitäisi tietää”, perustelee raati

Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Kolmen kaverin jäätelö, Pesolan pihviliha ja Riitan herkku. Kategoriassa annettiin 43539 ääntä ja kilpailu oli viime hetkeen asti äärimmäisen tiukka. Voiton vei Pesolan pihviliha 34% äänistä.

k-ruoka_tepi
© Tiina Rantanen

Teppo Ylä-Hemmillä tuuletti Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja -palkintoaan  kävelemällä käsillään.

Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja on Viipurilaisen Kotileipomon Teppo Ylä-Hemmilä

 ”Haluamme palata leivonnassa takaisin perusasioiden äärelle ja nostaa leivän arvostuksen sille tasolle, minne se kuuluu. Tämä koskee koko tuotantoketjua. Olemme julistaneet oman leipävallankumouksen, joka on pienen leipomon pieni ele paremman leivän leipomiseksi” Tepi, The Baker, sanoo.

Leipomo on tullut myös tunnetuksi Puhtikaura-kaurapuuterista, joka valittiin Vuoden elintarvikkeeksi 2016.

”Paikallinen ruokavaikuttaja on edistänyt kotiseutunsa ruokakulttuuria ja hänellä on perinteitä kunnioittavaa asiantuntemusta sekä uudenlaista asennetta ja näkemystä ruoasta”, sanoo raati.

Ehdolla tässä kategoriassa olivat kauppiaat Ilari ja Teemu Tikkala, Gold & Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen ja Teppo Ylä-Hemmilä Viipurilaisesta Kotileipomosta. Kategorian saamista 31031 äänestä 41,9% nappasi Teppo Ylä-Hemmilä.

Vuoden K-ruokakauppa on K-supermarket Jakomäki

Vuoden K-ruokakaupaksi äänestettiin kauppiaspariskunta Kati ja Tomi Utin K-supermarket Helsingin Jakomäestä. Kauppiaat ovat hoitaneet hommiaan Jakomäessä nyt kaksi vuotta. Nopeasti maine on kulmilla kiirinyt.

”Suomen parhaassa K-ruokakaupassa käyminen on elämys. Kaupassa on ystävällisin asiakaspalvelu, laatua pursuavat tuoreosastot ja sinulle sopiva tuotevalikoima paikallisin erikoisuuksin”, sanoo raati.

Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat K-citymarket Kupittaa, K-supermarket Jakomäki ja K-supermarket Torpparinmäki. Kategoriassa annettiin 34039 ääntä, joista huikeat 41,5% sai K-supermarket Jakomäki.

Vuoden K-Ruoka yhteistyöblogi on Pala Kakkua

Vuoden K-ruokabloiksi valittiin Loimaan K-citymarket-kauppiaan Mari Koenkydön Pala kakkua -blogi.

”Vuoden K-Ruoka -blogi tarttuu rohkeasti ilmiöihin ja trendeihin täydellä sydämellä”, sanoo raati. Ehdokkaina tässä kategoriassa olivat Pala kakkua , Beach House Kitchen ja Vaaleanpunaisessa hirsitalossa . Ääniä annettiin kategorian ehdokkaille yhteensä 29698, joista 43,2% keräsi Loimaan K-citymarket-kauppiaan Mari Koenkydön Pala kakkua blogi.

Vuoden Pirkka on Majakanvartija-roolihahmo

”Vuoden Pirkka toimii Pirkan arvojen mukaisesti: Hän on kaikin puolin reilu ja rehti, edistää hyvinvointia ja nauttii hyvästä ruoasta”, sanoo raati. Ehdolla tässä kategoriassa olivat tubettaja Mmiisas, koripallovalmentaja Hanno Möttölä ja Pirkka-tuotesarjan joulufilmin Majakanvartija -roolihahmo. Kategorian voiton vei 41,5% annetuista äänistä Pirkan joulufilmin majakanvartija-hahmo.

Lisäksi gaalassa jaettiin kunniamaininta K-supermarket Torpparinmäen kauppiasveljeksille: Ilari ja Teemu Tikkalalle. Tuomariston perusteluina kunniamaininnalle oli poikkeuksellisen omistautuminen arjen askareissa sekä K-Ruoka Awards kilpailusarjoissa Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja ja Vuoden K-ruokakauppa.

K-Team Päivien yhteydessä olevilla messuilla oli paljon mielenkiintoista katsottavaa ja maistettavaa. Erityisen kiinnostavat olivat Lähiruokatreffit, jossa pientuottajat esittelivät tuotteitaan kauppiaille.

Gaalaterveisin

Blonditiina

k-ruoka_messut
© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: K-Ruoka Awards palkitsi suomalaisia ruokavaikuttajia ja -ilmiöitä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.