Himahella

Kadonneen vyötärön metsästys: kokeilussa 5:2-dieetti

Kesä ja loma sekä joulusesonki ovat herkuttelun aikaa, jolloin kaloreita ei juurikaan lasketa. Lomaltapaluu on vuoden toinen uusi vuosi. Taas on aika tehdä elämäntaparemontti eli palata terveelliseen ja liikunnalliseen arkeen.

© Tiina Rantanen

Kun ammatikseen puljaa ruoan kanssa 24/7, elämäntapamuutos vaatii hieman suurempia ponnistuksia ja itsekuria kuin monilta muilta päätteen ääressä istujilta. Ruokajuttujen reseptit kun ovat pääsääntöisesti viikonloppuherkutteluun tarkoitettuja ohjeita, joiden lähtökohtana on ensisijaisesti hyvä maku. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että voilla ja kermalla tarvitsisi ylen määrin läträtä. Kohtuus kaikessa ja ravitsemussuositukset mielessä, kuten kotitalousopettajalla pitäisi ollakin. Mutta kun ruoka- ja viinitoimittajan elämä muistuttaa arkisinkin viikonloppuherkuttelua, se näkyy väkisin puntarin lukemissa.

Olen laihduttanut varmaan monta kertaa painoni verran, kuten moni jojoileva ikätoverini. Ja vaikka kuinka päättäisin, että tämä on sitten viimeinen laihdutuskuurini, niin hups. Tässä sitä taas ollaan, uusia laihdutuslupauksia antamassa.

Tällä kertaa olen päättänyt kokeilla 5:2-dieettiä eli osaviikkopaastoa. Tämä on siis vasta lähtölaukaus, en rehvastele vielä onnistumisella. Ravitsemustiedettä lukeneena en usko perusruoka-aineita kieltäviin ihmedieetteihin, mutta pätkäpaasto tuntuu ruoka-ammattilaiselle sopivalta vaihtoehdolta. Miksi ihmeessä noudattaisin vaikkapa gluteenitonta ruokavaliota kun en onnekseni ole keliaakikko? Miksi tekisin syömisestäni ehdoin tahdoin hankalaa?

Osaviikkopaasto sopii herkuttelijalle

Miten pätkäpaasto sitten toimii? Paastodieettipäivinä naiset syövät vain 500 kilokaloria päivässä ja miehet 600 kilokaloria päivässä. Nämä kalorimäärät ovat kevyttä työtä tekeville eli tällaisille päätettä pyrstöllään istuen tietokoneen ääressä naputteleville. Raskasta työtä tekevät saavat nostaa energiamäärän 800 kilokaloriin. Parhaiten dieetti kuulemma toimii, kun paastopäivien väliin jätetään kaksi – kolme päivää.

Chilihunjapaahdettu kasvissalaatti
© Tiina Rantanen

Paastopäivät voi ajoittaa esimerkiksi maanantaiksi ja torstaiksi, jolloin paastopäivien väliin jää sopivasti normiruokapäiviä. Jos siltä tuntuu, paastopäivän voi aloittaa vaikka kello 15 iltapäivällä ja syödä seuraavana päivänä sitten myöhäisen lounaan. Kun huhuilin 5:2-metodin toimivuuskokemuksia Naamakirjan seinällä, monet kaverini kertoivat sitä kokeilleensa. He kehuivat dieetin toimivuutta ja pitivät sitä lähinnä helppona tapana hallita painoa laihtumisen jälkeenkin. Kaverit kertoivat, että kolmen kuukauden aikana tippuu noin viiden kilon verran. Se tarkoittaa yhtä vaatekokoa. Eli farkut eivät enää lokakuussa kiristäisi.

Parasta tässä näyttää olevan se, että ei tarvitse sitoutua jatkuvaan laihduttamiseen ja kieltäytyä kaikesta vähänkin herkullisesta. Meikäläisen hommissa se on jopa mahdotonta. Välipäivinä saa syödä normaalisti. Lupa koskee herkkujakin, mutta mopon ei saisi silloinkaan antaa lähteä käsistä. Positiivisia terveysvaikutuksia tällä, kuten monilla muillakin dieeteillä, on kuulemma veri- ja kolesteroliarvoihin.

5:2-dieetin paastopäivinä suositellaan syömään proteiini- ja kuitupitoista ruokaa ja välttämään hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita. Myös vettä pitäisi muistaa juoda runsaasti.

Helpottavaa on myös se, että ateriat voi syödä mihin kellonaikaan tahansa. Minä olen aina pärjännyt aamukahvikupillisella pitkälle päivään. Niinpä olen nyt syönyt aamupuuron vähäkalorisen mehukeiton kanssa vasta iltapäivällä ja iltauutisten aikaan pistellyt todella ison lautasellisen kylmiä ja kuumia kasviksia. Kasviksethan ovat juuri nyt parhaimmillaan ja valinnanvaraa on vaikka kuinka. Höyrytettyä kukkakaalia, grillattua maissia…. nam. Siinä se 500 sallittua kaloria sitten onkin, mutta vatsa on tuntunut paastopäivänäkin täydeltä. Mikä nälkä muka?

Tuunattu puuro
© Tiina Rantanen

Makean nälkäni tapan proteiinipitoisella marjarahkalla. Vaniljaesanssilla ja stevialla maustettu rasvaton rahka ja tuoreet marjat ovatkin suurta herkkuani. Ja isossa soppalautasellisessa on vain 200 kaloria. Resepti herkkurahkaan löytyy täältä.

Aikaisemmilta laihdutuskuureiltani tiedän sen, että luovuuteni ruoan kanssa puhkeaa täyteen kukkaan dieetin aikana. Kun ei voi suuhunsa työntää mitä sattuu, ateriat tulee suunniteltua paljon huolellisemmin. Ei sitä halua haaskata päivän sallittuja kaloreita jääkaapin ovella syöden. Ja monta uutta, kevyttä reseptiä on nähnyt päivänvalon.

Olkoon tämä nyt julkinen lupaus elämäntapamuutoksesta. Palataan asiaan vuoden vaihteessa ja katsotaan miten rouvan kävi.

Terveellisempää ja terveempää elämää metsästäen

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kadonneen vyötärön metsästys: kokeilussa 5:2-dieetti

Nitta

Ikääntyessä kehossa tapahtuu luonollista muutoksia kehonkoostumuksessa,jos liikunta jää pois.Eli lihasmassa korvautuu rasvamassalla,jos liikuntaaa ei harrasteta riittävästi ja samalla myöskehon mitat saattavat kasvaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *