Himahella

Kalakeitto porisemaan - kansallinen kalakeittopäivä 9.2

Lohiseljanka on mitä herkullisinta talviruokaa. © Tiina Rantanen

Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuun toisena tiistaina. Vuonna 2021  päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Kalakeittopäivän tarkoitus on nostaa esiin kalaruoan merkitystä ja terveysvaikutuksia sekä kannustaa kaikkia suomalaisia syömään kalakeittoa. Ja tietysti sitä kalaa. Kalan pehmeät rasvathan ovat aivojen superruokaa. Siksi kalaa pitäisikin löytyä lautaselta se pari kertaa viikossa.

Vuoden 2021 kalakeitto on Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto. © Pro Kala

Vuoden kalakeitto on kukkakaali-siikakeitto

Pro Kala ry järjesti reseptikilpailun, jossa etsittiin Vuoden kalakeitoksi kruunattavaa reseptiä. Ehdotuksia lähetettiin runsaasti, ja alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsi finaaliin viisi reseptiä. Maistelun jälkeen voittajaksi kruunattiin jyväskyläläisen Kaisu Pitkäsen kukkakaali-siikakeitto. Kesäkeitosta inspiraationsa saaneen ohjeen löydät täältä.

Kalakeitolla on pitkät perinteet

Tuhansien järvien maassa kalaa on kypsennetty liemessä jo historian alusta asti. Kalakeitosta löytyy erilaisia versioita jopa alueittain, aina saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon.

Kalasopan raaka-aineeksi soveltuu kala kuin kala. Keitto on arjen perusruokaa sekä sesonkiruokaa parhaimmillaan. Jokaiselle vuodenajalle on helppo löytää sopiva kalalaji: alkuvuodesta voi syödä madekeittoa, keväällä ahvensoppaa, kesällä rantakalaa ja syksyllä vaikka silakasta tehtyä seljankaa.

Seljanka on venäläinen, mutta myös Virossa tunnettu keitto. Soljanka on keiton nimen vanhempi muoto, joka on luultavasti muodostettu suolaa merkitsevästä sanasta sol. 1700-luvulla Pietarin hienosto alkoi kutsua keittoa seljankaksi sanan selski, ’maalainen’ mukaan. Keitto mielletään Suomessa usein kalakeitoksi marsalkka Mannerheimin mieliruokiin kuuluneen kalaseljankan mukaan, mutta sen voi tehdä myös lihasta, sienistä, kuten tateista ja herkkusienistä tai makkarasta.

Kalaseljanka (kuva aloituksessa)

4-6  annosta

gluteeniton, laktoositon, lihaton 

2 porkkanaa

150 g selleriä

1 sipuli

1 pieni purjo

1–2 rkl öljyä

1 ½ l vettä

½ dl kalafondia

½ l tomaattimehua

ripaus mustapippuria

ripaus valkopippuria

1 tl suolaa

(1–2 rkl sokeria)

½ kg madetta, kuhaa, ahventa tai siikaa

½ kg kirjolohta

½ dl sitruunamehua

100 g herkkusieniä

1 dl kuutioitua maustekurkkua

1–1 ½ dl oliiveja

1 rkl kapriksia

½ dl hienonnettua tilliä

Lisäksi

laktoositonta smetanaa

ruisleipää

  1. Kuori ja paloittele kasvikset. Fileoi kalat.
  2. Kuumenna öljy kattilassa ja kääntele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi, fondi, tomaattimehu ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä 15 minuuttia.
  3. Lisää paloitellut kalafileet, viipaloidut herkkusienet, suolakurkkukuutiot ja oliiviviipaleet. Kypsennä vielä 10 minuuttia. Tarkista suola.
  4. Ripottele keiton pinnalle runsaasti hienonnettua tilliä.
Kermainen lohikeitto on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Kermainen lohikeitto

6 annosta

gluteeniton, laktoositon, lihaton

8 perunaa

2-3 porkkanaa

2 sipulia

1 1/2 l kalalientä tai vettä

1 1/2 tl suolaa

10-15 kokonaista maustepippuria

1 laakerinlehti

400-500g lohifileetä

2- 3,3 dl laktoositonta kuohukermaa

3/4 dl hienonnettua tilliä

  1. Mikäli sinulla on kokonaisen kalan perkeet, keitä niistä ensin liemi keittoa varten. Pane lohen ruodot, 1 1/2 l vettä ja 5-6 mustapippuria, lohkottu sipuli sekä 1 tl suolaa kattilaan. Keitä kalalientä hiljaa poristen 10 minuuttia, Jos käytät kalalientä, tarkista liemen suolaisuus ennen kuin lisää suolaa valmiiseen keittoon.
  2. Pese ja kuori kasvikset. Paloittele perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kalaliemi tai vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, sipulit ja porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia.
  4. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.
  5. Lisää keittoon kala, kerma ja suola. Älä lisää suolaa maistamatta, sillä kalaliemessä on suolaa. Kuumenna lohikeitto kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia. Mausta perinteinen lohikeitto vielä tillillä.
  6. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Rantakala on  suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Muikkuja rantakalan tapaan

4-5 annosta

600 g perattuja pieniä muikkuja

3 kevätsipulia tai 2 keltasipulia

2 (kesä)porkkanaa

100 g voita

1 1/2 tl suolaa

10 kokonaista maustepippuria

 5 dl vettä

6-8 perunaa

sipulinvarret, tilliä, persiljaa

Lisäksi

ruisleipää

1.Perkaa muikut ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä. Hienonna sipulit. Sulata voi padassa tai laakeassa kattilassa. Kuullota sipulit. Levitä sipulien päälle muikut. Ripottele pinnalle suola ja pippurit. Kaada joukkoon vettä. Anna hautua miedolla lämmöllä puoli tuntia.

2. Kuori ja lohko perunat ja porkkanat. Lisää kasvikset kattilaan. Keitä edelleen miedolla lämmöllä vajaa puoli tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Tarkista perunoiden kypsyys.

3. Ripottele keittoon hienonnetut kevätsipulit sekä hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Tarjoa rantakala pannulla paahdettujen ruisleipäkuutioiden kanssa.

Kalakeittoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kalakeitto porisemaan - kansallinen kalakeittopäivä 9.2

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *