Himahella

Karviais-porkkanahillo maistuu rosmariinilta

Karviais-porkkanahillon maku muistuttaa lakkahilloa. © Tiina Rantanen

Karviais-porkkanahillo tunnetaan myös nimellä Lakattoman lakkahillo, mutta blondikeittiön punaisessa versiossa maistuu myös tuore rosmariini.

Elokuu on karviaisten aikaa. Karviaislajikkeita on kelta-, vihreä- ja punamarjaisia ja lajikkeiden maku on hieman erilainen. Karviainen on muuten ainoa marja, joka maistuu parhaimmalle hieman raakana. Ylikypsänä karviainen menettää sille ominaisen happamuutensa.

Monet pohtivat mitä karviaisilleen tekisivät. Minulle ne maistuvat parhaiten ihan sellaisenaan. Mutta kyllähän hapanimelä karviainen sopii mainiosti hilloihin, hyytelöihin, marmeladeihin, makeisiin piirakoihin sekä rasvaisten kala-, lintu- ja liharuokien lisukkeeksi. Karviaiset voi myös pakastaa soseena tai sokeriliemessä kokonaisena.

Koska omien pensaideni sato oli vain pari kiloa, päätin keittää marjoista hilloa, joka tuli minulle tutuksi jo 90-luvulla Kodin kuvalehden silloisen ruokatoimittajan Marita Joutjärven keittämänä. Karviais-porkkanahillo tunnetaan myös nimellä Lakattoman lakkahillo. Keltaisista karviaisista tehtynä hillo onkin kauniin oranssia ja maistuu erehdyttävästi lakalta, vaikka lakkoja ei ole nähnytkään.

Koska rakastan rosmariinia ja sitäkin pihaltani löytyy, maustoin hillon parin oksan määrällä tuoretta rosmariinia. Myös glögi- tai piparkakkumaustetta tähän herkulliseen hilloon olisi voinut käyttää, ja silloin makumaailma olisi viitannut Intiaan. Tietysti hillon voi jättää myös maustamatta.

Karviais-porkkanahillo maustettiin blondikeittiössä tuoreella rosmariinilla. © Tiina Rantanen

 

Rosmariinilta maistuva karviais-porkkanahillo

noin 2 1/2 litraa hilloa

vegaaninen, gluteeniton, maidoton

1 kg porkkanoita

1 kg (2 l) karviaisia

1 dl vettä

1 kg hillosokeria

2 oksaa rosmariinia

 

  1. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
  2. Perkaa halutessasi karviaisista kannat, joskaan se ei ole välttämätöntä. Pyöräytä karviaiset soseeksi monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa.
  3. Pane ainekset kattilaan veden kera. Keitä seosta noin tunnin verran, kunnes ainekset saa helposti soseutettua.
  4. Lisää soseen joukkoon hillosokeri ja silputtu rosmariini, keitä 10 minuuttia.
  5. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin, sulje ja säilytä kylmässä.

Hillo maistuu paahtoleivällä, jogurtin tai viilin kaverina, piiraiden ja kakkujen täytteenä, ja lettujen kera. Hillo sopii myös kovien juustojen kanssa tarjottavaksi.

Karviais-porkkanahillo maistuu juustojen kaverina. © Tiina Rantanen

 

Lue myös: Minttu maustaa kesäkurpitsa-sitruunahillon ja -tahnan

Kesäkurpitsahillo on monikäyttöinen herkku. © Tiina Rantanen

Säilöntäterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karviais-porkkanahillo maistuu rosmariinilta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *