Kasvistagine on talvinen vegesafka

Himahellan kasvistagine tuoksuu ja maistuu itämaisille mausteille. Lisäksi se kypsyy uunissa itsekseen nostettavaksi ruokapöytään.
Ystävien kokoontuessa saman pöydän ympärille, joukkoon mahtuu aina myös muutama ton-ton eli erikoisruokavaliota noudattava ruokittava. Kasvistagine on erinomainen kompromissiruoka. Se on oma ruokalajinsa sellaisenaan, mutta maistuu lisukkeena myös vannoutuneille lihansyöjille. Lihaviipaleet nimittäin viihtyvät näiden mausteisten makujen seurassa mainiosti.
Tagine (eli tajine) on kaksimielinen sana, tosin ihan siisti sellainen. Se kun tarkoittaa niin pohjoisafrikkalaista savista, kartionmuotoista ruoanvalmistusastiaa kuin siinä haudutettua ruokaa.
Marokkolainen kasvitagine
2-3 | isoa porkkanaa |
10 | pikkusipulia |
rasia | kirsikkatomaatteja |
20 | pientä perunaa |
300 g | lanttua tai naurista |
3-6 | valkosipulinkynttä |
2-3 dl | sieniä: kantarelleja, suppilovahveroita tai siitakkeita tai 1 dl kuivattuja sieniä |
1 tlk | säilöttyjä kik-herneitä |
1 dl | rusinoita |
1 | sitruuna |
1-2 | kanelitankoa |
Liemi: ½ l | kasvis- tai kanalientä |
2-3 tl | glögimaustetta |
1 tl | (savustettua) paprikajauhetta |
1 tl | juustokuminaa eli jeeraa |
1 tl | kurkumaa |
1. Kuori, kuutioi tai lohko kasvikset. Hienonna valkosipuli. 2. Voitele tagine- tai uunipata öljyllä ja pane kasvikset kerroksittain pataan. Pane kik-herneet, sitruunalohkot ja rusinat pataan päällimmäiseksi. Piilota kanelitanko kasvisten sekaan 3. Sekoita keskenään kuuma kasvisliemi, öljy ja mausteet. Kaada liemi kasvisten päälle. 4. Pane pata 200 asteiseen uuniin ja kypsennä ruokaa noin 1 ½ tuntia.

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kasvistagine on talvinen vegesafka