Himahella

Katuruokavallankumous Helsingissä

Helsingin kaduille on luvassa säpinää 16.-23. maaliskuuta. Jopa siinä mittakaavassa, että järjestäjät puhuvat vallankumouksesta. Hyvän pöhinän aikaansaanut Streat Helsinki -tapahtuma on kasvanut nyt viikon mittaiseksi katuruokatapahtumaksi.

Katuruokarekat valtaavat taas Helsingin, kuva: Streat Helsinki, copyright: Streat Helsinki

Viime vuonna Streat Helsingille soviteltiin jo uutta roolia maailman suurimman ruokatrendin edelläkävijänä. Streat Helsinki EATS -festivaali keräsi silloin 20 000 ihmistä Helgingin keskustaan ja katuruoka-annoksia myytiin päivän aikana yhteensä 25 000. Makupaloja viime vuoden tapahtumasta voit vilkaista täältä.

Tänä vuonna Streat Helsinki EATS -katuherkuttelu järjestetään lauantaista sunnuntaihin 21.-22.3. kello 11-19. Torikortteleihin sijoittuva tapahtuma-alue laajenee nyt Senaatintorin suuntaan.

Tapahtuma-alue laajenee Torikortteleista Senaatintorin suuntaan, kuva: Streat Helsinki, copyright: Streat Helsinki

Katuruoka on osa ruokakulttuuria

Streat Helsingin pääjärjestäjät ovat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Torikorttelit ja Teurastamo. Streat Helsinki näkee katuruoan ja sen tekijät paitsi osana ruokakulttuuria, myös osana elinkeinoelämää sekä elävää, kaupunkilaisia sekä matkailijoita kiinnostavaa kaupunkia.

Streat Helsinki EATS -tapahtumassa kauppa käy, kuva: Streat Helsinki, copyright: Streat Helsinki

”Katuruoan määritelmä on laaja, mutta tänä vuonna käsitettä toivotaan mieluummin syvennettävän kuin levennettävän. Haastamme katuruokayrittäjät maistattamaan yleisöllä jotain uutta ja tarjoamme kävijöille monta syytä syödä koko viikonlopun ajan kadulla”, sanoo Streat Helsinki EATSin tuottaja Anna Pakarinen Torikortteleista.

Snägäreiden yö

Katuruokailuun liittyy olennaisesti myös yöruoka, jota Helsingissä tarjoavat mm. lukuisat grillit ja kioskit. Helsinki Streat NIGHT BITES:in tarkoituksena on luoda uusia, innovatiivisia grilliruoka-annoksia Helsingin yöruokatarjontaan. Mukaan saatiin legendaariset stadilaiset snägärit: Jaskan grilli, Karhupuiston grilli, Rautatientorin grilli, Pikku Jaska sekä Manskun grilli. Hankkeeseen pisti lusikkansa vielä kolme kokkia, joille katuruoka on lähellä sydäntä: Teemu Aura, Meri-Tuuli Lindström sekä Sami Garam. Mukana tsemppaamassa on ollut myös keittiömaailman ammattilaisia Jyrki Sukulasta Antto Melasniemeen.

Erilaiset burgerit kuuluvat katuruokatarjontaan, kuva: Andrew Taylor/Streat Helsinki, copyright: Andrew Taylor/Streat Helsinki

Uusia grilliruoka-annoksia pääsee testaamaan torstaina 19.3 Snägäreiden yössä! Jokaisella mukaan lähteneellä grillillä tulee olemaan oma uutuusannoksensa. Illan ja yön aikana snägäreilta saattaa myös löytyä annoksen kehittelyssä mukana ollut kokki.

Suunnistuskartta ja tarkempi info kannattaa tsekata täältä.

Työpajat Teurastamolla 16.-20.3.

Viime vuonna katuruokaa ei vain syöty, siitä myös puhuttiin. Streat Helsinki TALKS kokosi kotimaiset ja kansainväliset katuruoan ystävät yhteen keskustelujen äärelle. Tänä vuonna ei pelkät puheet enää riitäneet, vaan työpajoissa siirrytään jo käytännön hommiin.

Ruoka-annoksia myytiin viime vuoden tapahtumassa 25000 kpl, kuva: Streat Helsinki, copyright: Streat Helsinki

Viiden päivän aikana työpajoissa keskustellaan, maistellaan ja kokataan. Jos olet harkinnut ryhtyä street food -yrittäjäksi, katuruokaan tutustutaan yhdessä viranomaisten, katuruokatoimijoiden ja tapahtumajärjestäjien kanssa. Muita herkullisia teemoja ovat esimerkiksi hyönteiset tulevaisuuden katuruokana ja ruokafillarit.

Tuhannet ihmiset halusivat päästä maistamaan katuruokaa viime vuonna, kuva: Maarit Kytharju/Streat Helsinki, copyright: Maarit Kytharju/Streat Helsinki

Työpajat ovat osallistujille maksuttomia ja vaativat ennakkoilmoittautumisen. Ohjelman löydät täältä.
Kellohallissa on mahdollista nauttia teemaan sopiva lounas 15 euron hintaan. Tarjolla on niin kiinalaista BBQ -possua, hummeriomelettia kuin rapeaa possunkorvaa. Varaa safkasi Workshoppiin ilmoittautumisen yhteydessä.

Torikortteleissa tai snägärillä tavataan!
Terveisin Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katuruokavallankumous Helsingissä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *