Himahella

Kesäbooli ei kihahda hattuun

Helteiden on vihdoinkin luvattu saapuvan, joten se tietää janoa. Nostan viimevuotisen postauksen, jossa oli aika mainoita alkoholittomia kesäbooleja, jotka sopivat lomalaisten iloksi. 

Britannian kerma kokoontui juhannuksen jälkeisellä viikolla seuraaman perinteisiä laukkakilpailuja, Royal Ascotia. Laukkakilpailua seurasi Wimbledonin tennisturnaus.  Näissä tilaisuuksissa siemaillaan tunnettua kesäboolia, Pimm’s Punchia.  Himahellan kesäboolit eivät kihahda tasavaltalaiseenkaan hattuun, sillä alkoholin asemesta niissä maistuu hedelmämehut ja kotimaiset makusiirapit.

Kesäisiä booleja

Pimm’s Punch on englantilainen kesäbooli, jota tarjotaan yleisesti saarivaltiossa vietettävissä puutarhajuhlissa. Se on juhlajuoma samppanjan ohella niin Ascotin hevoslaukkakilpailuissa, Wimbledonin tennisturnauksessa, Henley Royal regatassa, Glyndebournen oopperajuhlilla kuin poolo-otteluissakin.

Pimm’s No 1 Cupin historia alkoi lontoolaisesta, Poultry Streetillä sijaitsevasta osteribaarista, jossa James Pimm kehitti talon juoman, House Cupin, vuonna 1840. Juoman salainen resepti koostuu mm. ginin kanssa tislatuista hedelmistä. Pimm’sistä on tullut yksi brittien suosikkijuomista.

Ensimmäinen Pimm’s Bar avattiin maailmankuulun Wimbledonin tennisturnauksen aikana 1971 ja todennäköisesti sellaiset 80 000 lasillista Pimm’s Lemonade -juomasekoitusta myydään tänäkin vuonna turnauksen katsojille.

Pimm’s no 1 -likööri löytyy Alkon tilausvalikoimasta hintaan 24,90 e/plo.

Kesäbooli ei kihahda hattuun

Ystäväni ja opiskelutoverini Soili Kämäri on aivan uskomaton multasormi. Voin leivällensä hän kuitenkin hankkii Mixtec Oy:ssa kuluttajaneuvojana, joten ruoka- ja juoma-asioiden parissa touhuamme kumpikin. Eräänä alkukesäisenä päivänä piipahdin hänen puutarhassansa hakemassa yrttipistokkaita. Samalla reissulla Soili maistatti minulla Modo-makusiirappeja. Myönnän, että suhtauduin niihin ensin aika skeptisesti. ”Jotain esanssipommeja”, ajattelin mielessäni. Mutta yllätyin vilpittömän iloisesti, sillä sitä ne eivät suinkaan olleet.

Ensinnäkin siirappien maku tulee hedelmistä ja marjoista ja makeus oikeasta sokerista. Niissä ei myöskään käytetä atso-värejä.  Toiseksi siirapit ovat kotimaisia ja niitä valmistetaan melkein naapurissani, Sipoossa.

Soili pisti mukaani reseptikokeiluja varten jänniä ja mielikuvitustani kiihottavia makuja: vesimelonia, kurkkua, sitruunaruohoa, kookosta, Pink Grapefruitia ja inkivääriä. Oli mukana vielä mansikkaista Candy Strawberryäkin. Olen nyt kokeillut siirappeja muutaman viikon aikana lähes kaikkeen mahdolliseen, mitä köökissäni on syntynyt. Tein jopa Pasta al Limonen ja lorautin sitruunan ja öljyn joukkoon tilkan inkiväärisiirappia. Se toi pastaan hieman makeutta, mutta makuyhdistelmä svengasi, kun pastan keitinvesi oli aika suolaista. Parmesaaniraasteen asemesta käytin murenneltua fetaa.

Olen maustanut siirapeilla tietysti erilaisia juomia. Baarimestarithan käyttävät niitä drinkeissään, mutta jostain kumman syystä olen keskittynyt pääsääntöisesti alkoholittomiin vaihtoehtoihin. En ole edes kaivannut terästystä hedelmämehupohjaisten juomieni joukkoon. Niiden nauttimisen jälkeen kun voi ajaa tai urheilla ja niitä voi huoletta tarjota alaikäisillekin.

Vohveleita mansikoiden kera
© Tiina Rananen

Juhannuksen megahitti oli vohvelit, tuoreet mansikat, vaniljajätksi ja kookossiirappi.  (Kyllä, sama ohje toimi myös Tuohirannan muurinpohjalettujen kanssa.) Vohveliputki jäi päälle. Niinpä kaivoin kasarilla hankitun vohveliraudan kaappieni kötköistä ja paiston niitä kotonakin. Nyt lorautin kookossiirappia vohvelitaikinaankin sokerin asemesta. Samoin mansikka- ja kookossiirapin sekoitus oli kielenvievä jäätelön kastikkeena.

En tiedä, pitäisikö kurssikaveria kiittää vai kirota, sillä taisin jäädä koukkuun. Varsinkin tuo kookossiirappi kuluu turhankin nopeaan tahtiin. Sateisena ja vilakkana juhannuksena sekoitimme sitä jopa lämmitetyn punaviinin joukkoon. Kesäinen glögi oli mitä maistuvinta! Olen tarjonnut erilaisia tuoremehu-kivennäisvesi-siirappijuomia myös kylässä piipahtaneille ystävilleni. Kaikki ovat ihastuneet juomiin. Varsinkin mango-kookoskannu on ollut supersuosittu.

Modon siirappeja myyvät hyvin varustetut elintarvikekaupat, mutta niitä voi hankkia myös verkosta.  Mulletoi.com näyttää myyvän siirappeja 12,90 euroa pullo. Pullon koko on 0,75 litraa ja se on riittoisaa tavaraa.

Siirappisin terveisin,

Blonditiina

Poimi kesäiset reseptit:

Pimm’s no 1 Cup Kesäkannu Ascotin tapaan Kookos-mangokannu Mansikkakuohu Pink Grapefruit -kannu Kookos-mansikkavohvelit


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesäbooli ei kihahda hattuun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *