Himahella

Ranskalainen veriappelsiinitorttu - bistrohenkinen jälkiruoka

Veriappelsiinipiirakka on klassikkoleivonnaisen sesonkimuunnos. © Tiina Rantanen

Sitruunapiirakka on ranskalaisten rakastama klassikkoleivonnainen, joka sopii niin kahvileiväksi kuin jälkiruoaksi. Himahellan keittiössä piirakan sitruuna korvattiin sesongissa olevalla veriappelsiinilla, jonka tavallista appelsiinia kitkerämpi maku antoi piirakkaan aivan oman arominsa.

Piirakkaa tehtäessä on syytä muistaa, että se on parasta vasta seuraavana päivänä valmistuksesta. Leikkaaminen paloiksi onnistuu parhaiten huoneenlämpöisenä.

Tarjoa veriappelsiinipiirakka kahvin kanssa tai jälkiruokana. © Tiina Rantanen

RANSKALAINEN VERIAPPELSIINIPIIRAKKA

6 -8 annosta

23 cm irtopohjavuoka

 Pohja

3 1/2 dl  vehnäjauhoja

1/2 dl   sokeria

1 pienen veriappelsiinin raastettu kuori

100 g  jääkaappikylmää voita

1 pieni kananmuna

Täyte

2  veriappelsiinin raastettu kuori

1 dl vastapuristettua veriappelsiininmehua

4  kananmunaa

2 50 g  (4 dl) tomusokeria

1  1/2 rkl maissitärkkelystä

1  1/2 dl kuohukermaa

Koristeeksi:

veriappelsiiniviipaleita- ja kuorta

granaattiomenan siemeniä

  1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sokeri ja hyvin pestyn veriappelsiinin raastettu kuori. Lisää paloiteltu kylmä voi ja nypi taikina sekaisin käsin tai valmista taikina monitoimikoneessa. Lisää kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Painele taikinasta pohja ja noin kolmen sentin korkuiset reunat. Pane sitruunapiirakan pohja pakastimeen lepäämään 20 minuutiksi. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
  2. Tee täyte. Vatkaa täytettä varten munat ja sokeri keskenään. Lisää veriappelsiinimehu, kuoriraaste, tärkkelys ja kerma. Kaada täyte pohjan päälle.
  3. Kypsennä veriappelsiinipiirakkaa 150-asteessa noin 50-60 minuuttia. Peitä piirakka leivinpaperilla, jos se alkaa tummua liiaksi. Anna piirakan jäähtyä jonkin aikaa ja irrota se varoen vuoasta.
  4. Parhaimmillaan ranskalainen veriappelsiinipiirakka on vasta valmistamista seuraavana päivänä. Jos haluat leikata sen kauniiksi paloiksi, parhaiten se onnistuu huoneenlämpöisenä.
  5. 5. Koristele torttu haluammallasi tavalla. Kuvassa veriappelsiiniviipaleita ja granaattiomenan siemeniä.

 

Veriappelsiinin pieni kitkeryys raikastaa kakun makua. © Tiina Rantanen

Kokeile veriappelsiinia myös toisen klassikkoleivonnaisen, toskakakun mausteena. Ohjeen löydät allaolevasta linkistä

Veriappelsiini-toskakakku – kakkuklassikon sesonkiversio

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ranskalainen veriappelsiinitorttu - bistrohenkinen jälkiruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *