Himahella

Klassikkoruoka: Kesäviili

Viili on helppo kesäherkku ja moninen lapsuudenkesien klassikkoruoka.

Maidon sesonkiluonne liittyi karjatalouden vuodenkiertoon ennen 1900-luvun alkua. Suurin osa maidosta säilöttiin eri muodoissa: piimänä, voina, juustona – tai viilinä.  Monet perinteiset juhannusruoat liittyvät lehmiin ja maitoon, kuten viilikin.

Samoin kuin monissa muissakin perinneherkuissa, viilissä oli alueellisia eroja. Lännessä tehtiin venyvää viiliä, kun taas savolaiset ja karjalaiset söivät lohkeavaa viiliä. Kaupasta nykyisin saatava viili on juuri läntisen perinteen mukaan tehtyä.

Viili on Pohjoismaissa yleinen hapanmaitotuote. Perinteisesti viili valmistetaan eri tavalla kuin muut hapanmaitotuotteet. Sen valmistuksessa käytetään homogenoimatonta maitoa. Näin tehtäessä nousee rasvakerros pintaan kypsymisen aikana ja viili saa sille tyypillisen keltaisen ja samettisen pintakerroksen.

Talkkuna on perinteinen kesäviilin lisuke. Talkkunajauho tehdään yleensä paahdetusta, karkeaksi jauhetusta viljasta – ohrasta, rukiista, kaurasta tai jopa vehnästä. Joillain paikkakunnilla siihen on lisätty myös esimerkiksi herneitä tai papuja.  Nykyisin viili syödään tavallisimmin kanelin ja sokerin, hillon tai marjojen kanssa.

Kesäviili

1 prk  (200 g) viiliä

1 l  (homogenoimatonta) täys- tai kevytmaitoa

  1. Jaa purkillinen viiliä neljään laakeaan annoskulhoon tai sekoita viili ja maito keskenään.
  2. Kaada jokaiseen kulhoon kaksi desilitraa maitoa. Sekoita kevyesti.Peitä viilikulhot liinalla ja anna viilin tekeytyä huoneenlämmössä noin 15-24 tuntia, kunnes viili on sakeaa.
  3. Nosta valmiit viilit jääkaappiin. Nauti tuoreiden marjojen kanssa.

Ps. Lisää klassikkoruokia ja niiden tarinoita löydät Klassikkoruokia – reseptit  & tarinat -kirjastani, Otava, joka ilmestyi tammikuussa 2018.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Kesäviili

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *