Klassikkoruoka: Merimiespihvit

 

Uunissa hitaaasti muhineet pataruoat kuuluvat talveen, myös merimiespihvit. Merimiespihvin nimi on vähän harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole varsinaisesti pihvi vaan pataruoka. Merimiespihveissä perunat, liha ja olut muodostavat kielenvievän liiton. 

Legenda väittää, että olut on päätynyt  merimiespihvien liemeksi siksi, että laivakokilla olisi ollut jäljellä enää yksi pullollinen olutta, ja tuota pullollista olisi himoinnut koko miehistö.  Kokki teki Salomonin ratkaisun ja kumosi pullon pataan merimiespihvien liemeksi. Suomi24:n keskustelussa väitetään, että laivaväen keskuudessa merimiespihviy tunnetaan lempinimellä ”Yksi on joukosta poissa” -ruokana.

Merimiespihvistä on erilaisia versioita, mutta useimmissa ohjeissa neuvotaan käyttämään naudanpaistia. Ulkofilee, sisä- tai  paahtopaistit menevät pitkään haudutettavissa ruoissa vähän hukkaan, joten tähän kannatta ehkä kysellä huokeampaa kulmapaistia. Mutta koska pakastimessani oli naudan ulkofileetä, käytin luonnollisesti sitä mitä oli.

Keittokirjoista ja netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita, mutta nimen alkuperästä puhuta sanaakaan. Todennäköisesti merimiespihvi on nimeltään pihvi siksi, että liha leikataan pihvin muotoon, ei paloiksi tai suikaleiksi.

Herkulliset merimiespihvit syntyvät myös riistasta, kuten peurasta tai hirvestä.

Peruna on vuoden 2018 trendiruoka, joten tässä on kaikki ruokasesongin parhaat palat samassa padassa. Itse kuorin perunat, mutta laiskemmat tai terveystietoisemmat voivat viipaloida perunat ruokaan kuorineen. Koska ruoka muhii pitkään uunissa, kannattaa valita kiinteä perunalajike.

Merimiespihvit

600 g luutonta naudan ulkofileetä tai sisä- , ulko- tai kulmapaistia

2 rkl öljyä tai voita

1 tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

1 1/2 -2 kg  perunoita (kiinteä lajike)

3 isoa sipulia

½ tl maustepippuria

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

( kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä)

3–4 valkosipulin kynttä

suolaa

2 dl vettä

1/2 dl riista- tai lihafondia

1 pullo (0,33 l) tummaa olutta

Lisäksi

etikkasäilykkeitä

  1. Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä/voissa, mausta suolalla ja maustepippurilla.
  2. Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.
  3. Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.
  4. Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 150-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä, säätimen asento kaksi tai kolme.
  5. Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.

Juomavinkki:

Merimiespihvit muhivat  uunissa oluessa. Niinpä padan seuraksi sopii luonnollisesti talviolut ja tumma tai vaalea lager.

Viininystävälle suosittelen chileläistä, Merlot-rypäleistä valmistettua, täyteläistä ja notkeaa  punaviiniä, MontGras Merlot Reserva 2015, 11,39 e.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Merimiespihvit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • #tbm #graffiti #buenosaires #visitargentina🇦🇷
  • Tapasimme tänään lounaalla Franz J. Loackerin, jonka perheyrityksen biodynaamisen Valdifalco Morellino di Scansano 2016 -punaviinin Viini-lehti palkitsi helmikuussa Vuoden punainen luomuviini 2018 -arvolla. Viini on ehdolla myös Vuoden viiniksi, mutta tuleeko jättipotti kotiin selviää vasta illalla Viini Wine Awards -gaalaillallisella. Alkon perusvalikoimasta 16,48 e hintaan löytyvä viini sopii loistavasti paitsi pukinkonttiin myös joulupöytään! Ehkä kannattaisi käydä Alkossa asap? #viinilehti #viiniwineawards2018 #vuodenluomupunaviini
  • Juustoinen, täytetty uuniperuna...syysruokaa parhaimmillaan! #swisscheese #appenzeller #himahella #comingsoon‼️
  • Glögiaika! #seasonal #glögi #kehitystyökäynnissä
  • Asado at Argentina! Photo: @kaivos_jp  #tbm #donapaulawines #winetravel #foodtravel
  • Sometimes I feel born to be a paparazzi! #puertavallarta #visitpuertovallarta #vallartaadventures
  • Amos Rex and Massless! #hartwall #taiteellistuukoruoka #whataexperience

blonditiina

X