Himahella

Merimiespihvit - hitaasti hyvää tulee

 

© Tiina Rantanen

Uunissa hitaaasti muhineet pataruoat kuuluvat syksyyn ja talveen, myös merimiespihvit. Merimiespihvin nimi on vähän harhaanjohtava, sillä kyseessä ei ole varsinaisesti pihvi vaan pataruoka. Merimiespihveissä perunat, liha ja olut muodostavat kielenvievän liiton. 

Legenda väittää, että olut on päätynyt  merimiespihvien liemeksi siksi, että laivakokilla olisi ollut jäljellä enää yksi pullollinen olutta, ja tuota pullollista olisi himoinnut koko miehistö.  Kokki teki Salomonin ratkaisun ja kumosi pullon pataan merimiespihvien liemeksi. Suomi24:n keskustelussa väitetään, että laivaväen keskuudessa merimiespihviy tunnetaan lempinimellä ”Yksi on joukosta poissa” -ruokana.

© Tiina Rantanen

Merimiespihvistä on erilaisia versioita, mutta useimmissa ohjeissa neuvotaan käyttämään naudanpaistia. Ulkofilee, sisä- tai  paahtopaistit menevät pitkään haudutettavissa ruoissa vähän hukkaan, joten tähän kannatta ehkä kysellä huokeampaa kulmapaistia.

Keittokirjoista ja netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita, mutta nimen alkuperästä puhuta sanaakaan. Todennäköisesti merimiespihvi on nimeltään pihvi siksi, että liha leikataan pihvin muotoon, ei paloiksi tai suikaleiksi.

© Tiina Rantanen

Herkulliset merimiespihvit syntyvät myös riistasta, kuten peurasta tai hirvestä.

Peruna on vuoden 2018 trendiruoka, joten tässä on kaikki ruokasesongin parhaat palat samassa padassa. Itse kuorin perunat, mutta laiskemmat tai terveystietoisemmat voivat viipaloida perunat ruokaan kuorineen. Koska ruoka muhii pitkään uunissa, kannattaa valita kiinteä perunalajike.

© Tiina Rantanen

Merimiespihvit

600 g luutonta naudan sisä- , ulko- tai kulmapaistia

2 rkl öljyä tai voita

1 tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

1 1/2 -2 kg  perunoita (kiinteä lajike)

3 isoa sipulia

½ tl maustepippuria

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

( kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä)

3–4 valkosipulin kynttä

suolaa

2 dl vettä

1/2 dl riista- tai lihafondia

1 pullo (0,33 l) tummaa olutta

Lisäksi

etikkasäilykkeitä

1.

1. Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä/voissa, mausta suolalla ja maustepippurilla.

2 Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.

3. Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.

4. Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 150-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä, säätimen asento kaksi tai kolme.

5. Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.

Juomavinkki:

Merimiespihvit muhivat  uunissa oluessa. Niinpä padan seuraksi sopii luonnollisesti talviolut ja tumma tai vaalea lager.

Viininystävälle suosittelen espanjalaista keskitäyteläistä luomupunaviiniä, Raimat Abadia Cabernet Sauvignon Tempranillo Crianza Organic 2018, 10,99 e.

© Alko

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Merimiespihvit - hitaasti hyvää tulee

Seppo

En tiedä miten torvi pitää olla että alkaa pataruokia tekemään fileistä saatika sisäpaistista.

Kokki

Miksi ei

Soppalyyli

Niin tuo nestemäärä ei kyllä peitä koko komeutta!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.