Kun mansikka-aika on nyt parhaimmillaan, esitellään jälleen yksi klassikkoruoka eli Romanovin mansikat.
Klassinen mansikkajälkiruoka on saanut nimensä Venäjän viimeiseltä tsaarisuvulta. Antonin Carême kehitti Romanovin mansikat tsaari Aleksanteri I:lle Pariisissa.
Marie Antoine (Antonin) Carême (1784 -1833) oli ranskalainen keittiömestari ja keittokirjailija. Hänet tunnetaan ”kokkien kuninkaana ja kuninkaiden kokkina”. Carême oli kuninkaallisten ja Pariisin äkkirikkaiden suosiman vaikean keittotaidon eli haute cuisinen varhainen edustaja. Carême painotti niin työssään kuin keittokirjoissaan ruoan esillepanon tärkeyttä. Carêmeta pidetään usein ensimmäisenä kansainvälistä mainetta saaneena julkkiskokkina ja hänen vaikutuksensa ranskalaiseen keittiöön oli suuri.
Romanovin mansikat
1 l (tuoreita) mansikoita
2 tl appelsiininkuoriraastetta
1 appelsiinin mehu
1 dl sokeria
1 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)
Lisäksi
kermavaahtoa
marenkimuruja
- Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu.
- Mittaa halkaistut mansikat muiden aineiden kanssa kulhoon ja nosta kulho jääkaappiin maustumaan 2-3 tunniksi.
- Tarjoa romanovin mansikat kermavaahdon kanssa ja koristele halutessasi murskatuilla marengeilla.
Juomavinkki
Sitrusliköörillä kruunatut Romanovin mansikat juhlistetaan lasillisella puolikuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä. Myös makea spumante sopii mansikoiden kaveriksi, kokeile vaikka italialaista Gancia Asti Dolce -kuohuviiniä, 12,29 e.
Kommentit (2)
Onko mitään tolkkua näiden makeiden ohjeissa.
Sokeria on niin, että korvissa narskuu ja suu jää auki.
Järlyttävää ns. Herkkuohjeilla vaikuttamista ihmisiä lihomaan, sairastumaan sokwrin ylikäytöstä ja ylipäätään makeilla mässäilystä.
Anteeksi, nyt puhutaan Romanovin Mansikoista!
Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Romanovin mansikat