Himahella

Klassikkoruoka: Samppanjahernekeitto eli Crème Ninon

Cremé Ninon on ranskalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Kuohuviinillä aateloitu hernesosekeitto eli Crème Ninon sopii keväisten juhlien alkukeitoksi. Silloin kun tyyli ratkaisee. Todellisuudessa pakasteherneistä valmistettu sosekeitto on helppo herkku, jonka kallein ainesosa on juuri se kupliva! Käytätkö soppaan samppanjaa vai edullisempaa, kuivaa kuohujuomaa,on ihan oma valintasi!

Créme Ninon eli samppanjahernekeitto on saanut nimensä Anne de Lenclos´n mukaan. Hän oli Ludvig XIV:n ajan merkittävin älykkö ja kurtisaani, jonka salonki Pariisissa veti puoleensa kaikkia 1600-luvun tärkeimpiä kirjailijoita, sotilaita, poliitikkoja ja kirkonmiehiä. Annen isä kutsui nuorta tytärtään lempinimellä Ninon ja opetti tälle laajalti filosofiaa, kirjallisuutta ja kieliä. Anne kasvatettiin itsenäiseksi ja vapaaksi naiseksi.

”Tiedän monta hyvää avioliittoa, mutta en yhtään herkullista”, Anne tuumasi, eikä koskaan avioitunut saati antanut rakastajiensa elättää itseään. Nainen oli siis monta sataa vuotta aikaansa edellä.

Vaikka hienostunut hernekeitto kantaa elämäniloisen nautiskelijan nimeä, ei Ninon oikeasti ollut mikään kulinaristi. Hän eli itse asiassa hyvin terveellistä elämää, söi kevyesti ja joi tuskin lainkaan alkoholia. Ninon löysi nautintonsa jostain muualta kuin ruokapöydästä, ja vielä yli kahdeksankymppisenä hän flirttaili, tapaili miehiä ja haisteli silloisia megatrendejä.

 

Cremé Ninon eli samppanjahernekeitto

neljä annosta

kasvis, gluteeniton

600 g pakasteherneitä

1 rkl voita

1  pieni porkkana

1  salottisipuli

2 tl kuivattua lipstikkaa

5 dl vettä

Lisäksi:

4 dl vettä

½ dl  kasvis- tai lihafondia tai 1 liemikuutio

1 rkl soijaa

suolaa

½  sitruunan mehu

2 dl vaahdotettua kuohukermaa

noin 3 dl  kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä

1.Silppua salottisipuli, kuori ja kuutioi porkkana pieniksi kuutioiksi.

2. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli kevyesti, lisää herneet, porkkana, lipstikka ja 1 tl suolaa. Lisää vettä sen verran, että se juuri ja juuri peittää herneet. Anna kiehua ja keitä hiljalleen noin 30 minuuttia.

3. Kiehauta vesi ja fondi.

4. Kaada herneiden keitinvesi pois ja soseuta herneseos. Hienoimman lopputuloksen saat painelemalla herneet siivilän lävitse.

5. Sekoita hernesose ja kasvisliemi, kiehauta seos. Mausta sitruunamehulla ja lisää suolaa maun mukaan.

6. Nostele pari desiä kermavaahtoa lämpimään hernekeittoon lempeästi sekoittaen, koska keitto näyttää kauniimmalta hieman raidallisena.

7. Kaada keitto lämpimään tarjoilukulhoon.

8. Tuo keitto pöytään, avaa samppanjapullo ja kaada kuohuviiniä keittoon. Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa kadota.

Tarjoile välittömästi lämmitetyissä kulhoissa.

Vilkaise alla olevalta videolta, miten soppa valmistuu!

Juomavinkki

© Alko

Samppanjalla tai kuohuviinillä höystetyn keiton kaveriksi sopii lasillinen samaa juomaa. Kokeile vaikkapa luxemburgilaista kuivaa kuohuviiniä, Bernard-Massard Cuveée de l´Ecusson Brut, 14, 99 e.

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Samppanjahernekeitto eli Crème Ninon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *