Himahella

Klassikkoruoka: Suutarinlohi ja Sitruunasuutari 2018

Suutarinlohi on perinteinen joulupöydän silakkaherkku. © Tiina Rantanen

Suutarinlohi on perinteinen suomalaisten pitopöytien herkku ja yksi Helsingin ja Uudenmaan nimikkoruoista. Suutarinlohi on kuulunut joulupöytään Suomen rannikkoalueilla, sillä onhan silakka yhä edelleekin tärkein Itämerestä saatava kala. Jotta kalaherkku olisi parhaimmillaan, se tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen joulua.

Suutarinlohen nimitys saattaa herättää ihmetystä, sillä ruoka tehdään silakasta. Nimi on Helsingin kaupunginkirjaston  Kysy.fi -palstan mukaan sukua ilmaisuille ”kuu on torpparin aurinko” ja ”Stalinin lehmä on vuohi”.  Köyhän on siis tyytyminen halvempaan ja vähäisempään kuin rikkaan ihmisen. Nykyisinhän tuo väittämä ei pidä paikkaansa, sillä silakan kilohinta on usein kasvatettua pussilohta korkeampi.

Suutarinlohen valmistukseen kannattaa varata aikaa. Vaikka suutarinlohi on tarjoilukelpoista jo seuraavana päivänä, kala pehmenee ja maku voimistuu kypsytyksen edetessä. Parhaimmillaan kala on oltuaan marinadissa 2–3 viikkoa. Suutarinlohi on tehty perinteisesti suolasilakasta, jota nykyään on harvoin saatavilla. Silakan voi suolata itse yön yli.

Puristit väittävät, että porkkanat ja laakerinlehdet ovat Suutarinlohessa silkkaa hienostelua, jos puhutaan aidosta perinneohjeesta. Alunperin suolasilakka sai etikkaliemen lisäksi mausteekseen vain sipulia ja pippuria.  Nykyinen Suutarinlohi on todennäköisesti saanut vaikutteita Lasimestarin silli -reseptistä.

 

Suutarinlohi

500 g silakkafileitä

3/4 dl karkeaa suolaa

1- 2 eriväristä porkkanaa

1 punasipuli

10 maustepippuria

1-2 laakerinlehteä

Etikkaliemi

1 dl väkiviinaetikkaa

3 dl vettä

1- 1 1/2 dl sokeria

 1. Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
 2. Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna liemen jäähtyä. Kääri yön yli suolalla maustuneet, valutetut fileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin, porkkanan, pippureiden ja laakerinlehden kanssa.
 3. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.
Blondikeittiössä suutarinlohi päivitettiin jouluun 2018 sitruunalla. © Tiina Rantanen

Suutarinlohi sai sitruunasta raikkaan twistin

Perinne- ja klassikkoruoat ovat trendikkäitä, mutta kotikokeilla tuntuu silti olevan tarvetta päivittää reseptiikkaa 2010-luvulle. Niin minäkin tein blondikeittiössä ja tuunasin perinteisen suutarinlohen sitruunalla.  Resepti muuten toimii, sillä sitruuna antaa kalalle mukavaa raikkautta.

 

Sitruunainen suutarinlohi

500 g silakkafileitä

3/4 dl karkeaa suolaa

1  luomusitruuna

1 punasipuli

10 maustepippuria

1-2 laakerinlehteä

Etikkaliemi

1 dl väkiviinaetikkaa

3 dl vettä

1- 1 1/2 dl sokeria

 1. Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
 2. Kiehauta etikkaliemen ainekset ja anna liemen jäähtyä.
 3. Irrota silakkafileistä nahka ja jaa fileet puoliksi pitkittäin.
 4. Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori. Leikkaa puolet sitruunasta viipaleiksi. Kuori ja viipaloi punasipuli. 5,
 5. Kääri nahattomat silakkafileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin, sitruunaraasteen ja -viipaleiden, pippureiden ja laakerinlehden kanssa.
 6. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

Klassikkoterveisin

Blonditiina 

PS.  Lahjavinkki pukinkonttiin!

 Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi tammikuussa 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 32,95 euroa.


  Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Suutarinlohi ja Sitruunasuutari 2018

Sinun täytyy kommentoidaksesi.