Himahella

Kolmen kauppahallin Helsinki

Ruokafriikkinä olen aina rakastanut kauppahalleja, niiden tunnelmaa ja tuoksuja. Ensimmäistä kertaa vuosiin Helsingin kaikki kolme kauppahallia ovat auki samanaikaisesti.

Vanha Kauppahalli


Vanhan kauppahalli avautui 9. kesäkuuta 2014. Uudessa hallissa toimii kahvila-ravintola Story., joka on perjantaisin ja lauantaisin avoinna kello 22. Café-Tienda España on espanjalaisiin herkkuihin erikoistunut kahvila-kauppa. Suosittu Soppakeittiö löytyy nyt kaikista kolmesta hallista.

Helsingin Vanha kauppahalli on taas avoinna

Kun vatsani viime maanantaina ilmoitti lounasajan olevan käsillä, päätin läiskäistä pari ruokakärpästä yhdellä iskulla. Minulla oli nälkä ja Vanha kauppahalli oli avannut ovensa yleisölle pari tuntia aikaisemmin puolentoista vuoden remontin jälkeen. Niinpä kävinkin tsekkaamassa onko Stadi viimeinkin saanut oman versionsa Tukholman mansikkapaikastani eli Östermalmin kauppahallista.

Etelärannassa vuodesta 1889 toimineessa kauppahallissa on nyt mehukas sekoitus Hietalahden hallista evakosta palannutta vanhaa kauppiaskuntaa sekä uuden sukupolven yrittäjiä raikkaine liikeideoineen. Herkkupuotien tuotteiden lisäksi niin ostereita ja samppanjaa, raakakakkuja kuin Lapin erikoisuuksia.

Museovirasto valvoi remonttia ja suurin asiakkaalle näkyvä muutos onkin lähinnä vaalentunut värimaailma. Avajaispäivänä en ollut ainoa utelias. Minun lisäkseni hallissa oli vieraillut 8799 muuta hyvän ruoan ystävää.

Mielenkiintoinen kahvila-ravintola Story

Etukäteen julkisuudessa on eniten hypetetty paraatipaikalla olevaa kahvila-ravintola Story. Ravintoloitsijoita on peräti neljä: Anders Westerholm, Matti Sarkkinen, Teemu Aura ja Markus Hurskainen. Kaikki merkittäviä staroja stadilaisessa ravintolagenressä.

Omistajat määrittelevät Storyn mukavaksi ja rennoksi hallikahvilaksi, jossa tarjotaan aamulla aamiaista, päivällä lounasta ja illalla päivällistä. Kyllä, luit oikein. PÄIVÄLLISTÄ. Se on jotain aivan uutta Vanhan kauppahallin tarjonnassa. Tavallisesti Vanha kauppahalli sulkee ovensa jo kuudelta illalla kuten muutkin Helsingin hallit, mutta Story pitää perjantaisin ja lauantaisin ovet auki iltakymmeneen saakka.

Päivällisen aion testata hyvässä seurassa, sillä jaettu ilo on kaksinkertainen ilo ruokapöydässäkin. Tällä kertaa tyydytin sen jo mainitun nälkäni Soppakeittiön mainiolla Bouillabaissella, 9,50 e, joka tarjottiin tuoreen leivän ja yrttiöljyn kanssa.
Soppaa lusikoidessani mietin vielä sitä Östermalmin hallia. Koska avajaispäivänä asiat olivat monessa kohtaa vielä vähän vaiheessa, palataan tähän pohdintaan kun halli on toiminut puoli vuotta.

Hakaniemen kauppahallissa asioivat lähialueen asukkaat

Vaikka Vanhasta kauppahallista paljon pidänkin, sydämeni sykkii Hakaniemen kauppahallille. Olenhan entisenä Sörkan ruusuna seikkaillut siellä melkein puoli vuosisataa. Hakiksen halli poikkeaa Vanhasta kauppahallista niin tunnelmaltaan kuin tarjonnaltaankin.

Hakaniemen kauppahalli


100-vuotiaan Hakaniemen kauppahallin asiakaskuntaa ovat kaikki kansankerrokset.

Hakaniemen halli on kaksikerroksinen ja siellä on lähes 60 erikoisliikettä, joissa myydään elintarvikkeiden lisäksi muun muassa vaatteita, lahjatavaroita, käsitöitä, kukkia ja koruja. Alakerrassa käydään ihan oikeasti ruokaostoksilla eikä pyöritä turistina tarjontaa ihmettelemässä. Hakiksen hallissa asioivat niin Kallion hipsterit kuin kulmakunnan penat. Hallikauppiaat ovat pitkän linjan ammattilaisia, joilta saa asiantuntevaa palvelua. Kauppiaille myynti ei ole vain paketin jakelua, vaan oikeasti ihmisten kohtaamista.

”Hakaniemen kauppahallin historiaan mahtuu monta menestystarinaa, paljon lujaa työntekoa ja mielenkiintoisia ihmiskohtaloita. Kaikki se on osaltaan muokannut hallistamme ihmisläheisen ja kaikkia kansankerroksia puhuttelevan kauppapaikan”, muotoilee Hakaniemen Ykköskauppiaat ry:n puheenjohtaja Pirjo Passinen asian virallisesti.

Pistäydyin Hakiksen hallissa myös 2. kesäkuuta, jolloin halli juhli 100-vuotis synttäreitään. Hallin kantiksia ja muita uteliaita oli paikalla kuin meren mutaa. Minä en ollut pelkästään juhlimassa, vaan kaipasin keittiööni tuoreita ahvenfileitä. Maistoin kuitenkin täytekakkua, jota oli kuulemma tarjottu päivän aikana 2000 asiakkaalle. Jos kemut jäivät tällä kertaa väliin, juhlallisuudet jatkuvat hallin juhlaviikolla 25.8. – 31.8. 2014, jolloin luvassa on jälleen monenlaista ohjelmaa.

Hietalahden kauppahalli on palautettu taas ruokahalliksi

Hietalahden kauppahalli on jäänyt minulle vieraaksi, vaikka olen sielläkin pyörähdellyt sen eri etsikkoaikoina. Hietalahden kauppahalli rakennettiin vuonna 1903 elintarvikehalliksi ja kauppa kävikin vilkkaasti vuosituhannen vaihteeseen saakka, jolloin hallikauppa hiipui.

Hallitoimintaa yritettiin elvyttää remontoimalla Hietsu Suomen ensimmäiseksi luomuhalliksi. Idea oli huipputrendikäs, mutta ehkä kuitenkin aikaansa edellä, sillä hanke ei noussut siivilleen ja luomuhalli sulki ovensa helmikuussa 2003. Tilalle avattiin antiikkihalli joulukuussa 2003. Niin luomu- kuin antiikkihallikin houkuttelivat alussa paljon väkeä, mutta vuosien saatossa kävijämäärät hiipuivat. Helmikuusta 2013 lähtien Hietalahden kauppahallissa on jälkeen myyty ruokaa kun Vanhan kauppahallin kauppiaat olivat Hietsussa evakossa. Osa heistä on nyt palannut kotiin Etelärantaan, mutta moni jäi myös Hietalahteen.

Onko kolmelle kauppahallille tilausta Helsingin kokoisessa kaupungissa? Ihan varmasti on, kyse on vain siitä, mitä tarjotaan. Myös hinnan- ja laadun on kohdattava, jotta kauppa käy ja kassakoneet laulavat. Pelkkiä elämyksiä näistä paikoista käydään hakemassa vain kerran tai pari vuodessa. Vaikka stadilainen olisikin.

Reinin lihatiskiltä


Reinin liha järjesti kilpailun, jossa asiakkaiden piti arvioida Iberico-possujen yhteispaino.

Herkullisia hallivierailuja Helsingissä toivottaa Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kolmen kauppahallin Helsinki

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *