Himahella

Kuolleiden päivä on Meksikossa karnevaali

Yhteistyössä Puerto Vallartan matkailutoimisto

Luurangot kuuluvat meksikolaiseen kuolleiden päivään. © Tiina Rantanen

Kuolleiden päivä Meksikossa oli pitkään tämän reissunaisen bucket listillä. Tuolle listallehan olen kirjannut asioita, jotka haluaisin kokea ennen kuolemaani.  Marraskuussa 2018 olin lehdistömatkalla Puerto Vallartassa juuri oikeaan aikaan.

Synkästä nimestään huolimatta 1-2. marraskuuta vietettävä Día de Muertos eli kuolleiden päivä, ei ole mikään meksikolaisten halloween, vaan lapsille ja kuolleille sukulaisille omistettu juhla. Se on pikemminkin sukua meidän pyhäinpäivällemme, mutta kyseessä on ennemminkin iloinen karnevaali kuin hartaushetki ilmavoimiin poistuneille.

Puerto Vallartan yritykset olivat tuoneet rantabulevardille omat ”alttarinsa”. © Tiina Rantanen

Kuolleiden päivän alkuperä voidaan yhdistää varhaisten intiaanikansojen, kuten asteekkien ja mayojen, elokuisiin rituaaleihin. Kun espanjalaiset konkistadorit saapuivat Amerikkaan 1400-luvulla, heitä pöyristyttivät intiaanien pakanalliset tavat. Yrityksessään käännyttää paikalliset asukkaat katolisuuteen, he siirsivät juhlan marraskuun alkuun, jotta se vastaisi katolisia vainajien muistopäiviä.

Kuolleiden päivä on koko perheen juhla, johon valmistaudutaan huolella. © Tiina Rantanen

Henget vierailevat rakkaidensa luona

Meksikolaiset uskovat, että näinä päivinä kuolleiden henget vierailevat perheidensä luona. Ja he ovat odotettuja vieraita, sillä vierailuun varaudutaan kuin suureen juhlaan.

Muistoalttarille tuodaan niin ruokaa kuin vainajalle mieluisia esineitä. © Tiina Rantanen

Kuolleiden päivänä haudat koristellaan kukkaseppelein ja vainajien muistoksi rakennetaan alttareita. Alttari on kuin buffetpöytä, sillä paikalle tuodaan kuolleen henkilön lempiruokia, perinneruokia, hedelmiä, samettikukkia ja kynttilöitä. Alttareilla poisnukkuneet ovat läsnä kuvina muistoesineidensä ympäröimänä. Lähes kaikilla alttareilla on kuolleiden päivän leipä, pan de muerto, sekä sokerista tehtyjä pääkalloja, calaveras. Kuolleille lapsille (los angelitos, pikku enkelit) tuodaan leluja, aikuisille tequila- tai mezcal-pulloja.

Sukulaiset huoltavat ja koristelevat hautoja Kuolleiden päivänä. © Tiina Rantanen

Kuolleiden päivä on Meksikossa värikäs ja iloinen juhla. Näitä juhlia vietetään yleensä perhepiirissä, mutta myös kaupunkifestivaaleina. Kodeissa kokoonnutaan joko kotialttarin äärellä tai hautausmaalla, jossa saatetaan istua sukulaisten kanssa läpi yön. Haudalla pidetään piknik ja ruokailun lomassa kerrotaan tarinoita kuolleista henkilöistä. Jos nälkä ei eväistä lähde, asiaa ei pidä ihmetellä. Väitetään, että ruoasta on kadonnut maku ja ravintoaineet, sillä vainajat ovat niistä jo syöneet niistä parhaat palat. Lapsille kuolleiden päivä on namipäivä, sillä he saavat juhlapäivänä sokerista tai suklaasta tehtyjä pääkalloja.

Sukulaiset kohtaavat hautausmaalla, jossa saatetaan viettää koko yö. © Tiina Rantanen

Lue myös:

Meksikolainen ruoka on ilotulitusta – Keittokurssilla Puerto Vallartassa

Kuolleiden päivän läheisyys näkyi Meksikossa kaikkialla! Myös keittiössä! © Tiina Rantanen

Meksikoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuolleiden päivä on Meksikossa karnevaali

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *