Himahella

Laatikkoviinistä on tullut salonkikelpoinen

Perinteisen joulupöydän antimet ovat todellista makujen sinfoniaa. Kun pöytään on usein vielä kokoutunut paljon ruokailijoita, paras valinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava, hedelmäinen ja tammitettu valkoviini tai helposti lähestyttävä, notkea punaviini. Hanapakkauksista on tullut salonkikelpoista tarjottavaa, jonka voi nostaa myös joulupöytään. Mutta  joulupöydässä suosittelen sen tarjoamista karahvista ihan tunnelman nostamiseksi.

jouluruokaa

Kinkun ja juustojen kaveriksi

Corvina-, Rondinella- ja Merlot -rypäleistä valmistettu, keskitäyteläinen punaviini,  Tommasi Graticcio Appasionato 2015 -hanapakkaus, 34,98 e/ 3 l, on joulun liharuokien  ja juustojen hyvä kaveri. Laadukas ja hyvin tehty viini.

Kalapöytään!

 

Uusi-Seelanti on synonyymi laadukkaille ja herukkaisille sauvignon blanc -viineille., josta myös Matua Sauvignon Blanc 2016, 22,93 e/ 1,5 lon kotoisin. Rypäleelle tyypillisessä tuoksussa on herukanlehteä, nokkosta, ruohoa ja yrttejä  Puhdas, pitkä ja kuiva maku toistaa rehevän tuoksun aromimaailmaa. Sitrusmainen hapokkuus ja mineraalisuus tuovat makuun ryhtiä ja tekevät viinistä loistavan yrttisten kalaruokien ja aromikkaiden äyriäisten seuralaisen. Mielestäni yksi parhaista hanaviineistä Alkon valikoimissa.

Kalkkunalle ja kinkulle!

Lindemans Bin 65 Chardonnay 2016 hanapakkaus, 34,94  e/ 3 l, on miellyttävän hedelmäinen ja keskitäyteläinen valkoviini kalkkunan tai kinkun kaveriksi. Se viihtyy myös merenherkkujen, broilerin ja pastaruokien seurassa. Maultaan viini on kuiva ja keskihapokas. Siitä voi löytää persikan ja trooppisten hedelmien aromeja.  Joulupöytään voi mainiosti istuttaa myös Chardonnayn punaisen veljen Lindeman’s Bin 50 Shiraz 2016  -hanapakkauksen, 34,9 e/3l

Rosee on yleisviini

Rosee ei kuulu enää pelkästään kesään, vaan se tekee tuloaan myös joulupöytään. Roseeviini onkin ns. yleisviini, joka toimii hyvin varsinkin sekalaisessa buffa-pöydässä ja varsinkin kalojen kanssa . Les Fumées Blanches Rosé 2016 -hanapakkaus, 34,98, on kuiva rosee, jossa maistuu aavistuksen myös herukanlehti. Hyvän hintalaatusuhteen omaava viini.

Viinillisin terveisin,

Blonditiina

Kuvat: Alko ja Norman Ojanen/OM-arkisto


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Laatikkoviinistä on tullut salonkikelpoinen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *