Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Voileipäkakku on 1960-luvun retroherkku, joka on palannut kevätjuhlien noutopöytään. Pari vuotta sitten trendikkäin voileipäkakku muistutti kukkakimppua, viime vuonna kääretorttua ja tämän vuoden hittikakku on helppotekoinen lämmin voileipäkakku. Se sopii tarjottavaksi myös monenlaisissa illanistujaisissa, joissa pöydän ääressä on enemmänkin porukkaa.

Voileipäkakku on siis eräänlainen voileipäruokalaji, joka kooltaan, muodoltaan ja koostumukseltaan muistuttaa pikemminkin täytekakkua kuin perinteistä voileipää.  Juustoinen voileipäkakku on uudenlainen versio lämpimistä voileivistä.

Tässä lämpimässä voileipäkakussa on juustoinen pinaatti-sienimuhennos, joka on koottu paahtoleipäpalojen kanssa uunivuokaan kakun muotoon. Maun salaisuus on tietysti sveitsiläinen Le Gruyére AOP -juusto, jota kakkuun on piilotettu 400 gramman verran.

 Lämmin voileipäkakku

750 g  (18 viipaletta) täysjyväpaahtoleipää

Juustoinen sienimuhennos

1 l tuoreita korvasieniä tai  200 g säilöttyjä korvasieniä

100 g voita

1 iso sipuli tai pieni nippu uusia sipuleita

250 g tuoretta babypinaattia

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 l  täysmaitoa

1 1/2-2 tl suolaa

ripaus pippuriseosta

1 1/2 tl currya

(2 tl dijoninsinappia)

400 g  Le Gruyére AOP -juustoa

(tilkka sherryä tai sitruunamehua)

Keitä korvasienet kahteen kertaan runsaassa vedessä, anna kiehua molemmilla kerroilla viisi minuuttia. Heitä keitinvesi pois.

Silppua sienet ja sipuli, kiehauta ne voissa. Lisää pannulle pinaatti ja sekoittele muutama minuutti.

Ripottele jauhot sienille ja lisää maito vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kypsennä muhennosta miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja currylla.

Raasta juustot. Lisää lopuksi joukkoon 200 grammaa raastettua Gruyére-juustoa ja sekoita hyvin. (Lisää muhennoksen joukkoon tilkka kuivaa sherryä tai purista joukkoon vähän sitruunamehua.)

Leikkaa paahtoleipäviipaleista pois kuoret. Tämä ei ole välttämätöntä. Lado kuusi leipäviipaletta tiiviisti leivinpaperilla vuoratun uunivuoan tai irtopohjavuoan pohjalle. Levitä 1/3 muhennoksesta leipäviipaleiden päälle. Ripottele päälle reippaasti juustoraastetta. Toista ja jätä muhennoskerros päällimmäiseksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta.

Pane voileipäkakku 200 asteiseen uuniin ja paista noin 20-30 minuuttia tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.

. Jos tarjoat kakun hieman jäähtyneenä, saat leikattua siitä kauniimpia paloja. Tarjoa lämmin voileipäkakku vihersalaatin kanssa.

Kylmän kakun voi lämmittää viipaleina mikroaaltouunissa, mutta se kannattaa jättää mielummin haaleaksi kuin mikrottaa tulikuumaksi.

Vinkki!

Mikäli haluat tehdä kalakakun, murentele sienimuhennoksen joukkoon 250-300 g savustettua lohta.

Viinivinkki

Lämpimän voileipäkakun kaverina maistuu italialainen kuiva ja mineraroseeviini  Pasqua 11 Minutes Rosé 2017, 15,29 e.