Himahella

Latva-artisokka - rapujuhlien vegevaihtoehto

Latva-artisokan seosnki alkaa elokuussa eli sopivasti rapukauden aikaan. © Tiina Rantanen

Kesä on jo ehtinyt siihen pisteeseen, että ravustuskausi on kuumimmillaan. Kaikki eivät saksiniekoista syystä tai toisesta piittaa, mutta itse bileistä harva kuitenkaan kieltäytyy. Siksi keitetty latva-artisokka on erinomainen vegevaihtoehto tarjottavaksi rapukekkereillä.  Latva-artisokan syöminen on nimittäin samankaltaista askartelua kuin rapujen kanssa näpertely.

© Timo Viljakainen

Latva-artisokka on veistoksellisuudessaan varmaan kaunein kasvis, jonka tiedän. Etenkin Roomassa herkutelleet eivät ole voineet olla törmäämättä artisokkaruokiin. Se kuuluu roomalaiseen keittiöön olennaisesti etenkin kevättalvella sekä koko kevään.

Maukasta latva-artisokkaa saa hyvin markettien hevi-osastoilta sekä hallien vihannesmyymälöistä. Suomeen se tulee useimmiten Italiasta tai Ranskasta. Loppukesästä saattaa jopa törmätä kotimaassa kasvatettuun latva-artisokkaan. Suomalainen latva-artisokka on sesongissa elo-lokakuussa.

Kokonaisena kypsennetyt artisokat syödään käsin ja lehti kerrallaan. Syötäväksi kelpaa lehden paksu osa, joka tulee näkyviin kun lehti nypätään irti, sekä sydän, joka ilmestyy lehtien syönnin jälkeen. Se syödään sitten veitsellä ja haarukalla.

Artisokka syödään usein kapristen ja sitruunalla maustetun voisulan kanssa. Sitä voi myös dipata erilaisiin maustekastikkeisiin. Itse pidän aiolista latva-artisokan kaverina.

Hyvälaatuinen latva-artisokka on kokoonsa nähden painava ja kiinteä. Mykerö antaa vain vähän periksi painettaessa ja suojuslehdet ovat pehmeitä.  Tarkista, että suomut ovat kiinni.  Pienet ja tuoreet latva-artisokat voi keittää suomuineen, isoimmista kannattaa napsauttaa uloimpia suomukerroksia pois ja hyödyntää latva-artisokan mehukas pohja.

 

Latva-artisokka ja limeaiolia

Keitetyt latva-artisokat 1 iso artisokka/ruokailija  vettä, suolaa 

  1. Poista artisokista sitkeä varsi. Murra varsi, älä  leikkaa. Keitä latva-artisokkia suolalla maustetussa vedessä noin 30–45 minuuttia. Veden on peitettävä latva-artisokat kokonaan, muuten ne tummuvat.
  2. Nosta latva-artisokka lämpimänä ruokailijan lautaselle ja tarjoa se limettiaiolin tai sitruunalla maustetun voin kanssa.
  3. Syö artisokka irrottamalla suomut yksi kerrallaan, dippaa aioliin tai sitruunavoihin ja nautiskele sormin hampaiden välistä vetäen. Lopulta lautasellasi on herkullinen artisokanpohja. Nyhtäise siitä parta irti ja nautiskele herkkupala viimeiseksi veitsellä ja haarukalla.

Vinkki Kun murrat artisokan varren poikki pöydänkulmaa vasten, kuidut lähtevät varren mukana. Jos käytät veistä, sitkeät kuidut jäävät kukkapohjukseen.

Helppo limettiaioli

1 dl kevytmajoneesia 1 dl ranskankermaa 1 limetin raastettu kuori ja mehu 1 valkosipulinkynsi 2 tl sinappia ripaus suolaa

  1. Sekoita majoneesi ja ranskankerma. Mausta kastike limetinkuoriraasteella, -mehulla, sinapilla ja ripauksella suolaa. Anna maustua jääkaapissa.

Mitä lasiin?

Kokeile latva-artisokan kaverina chileläistä, kuivaa ja hapokasta -valkoviiniä, 10, 90 e

Artisokka, kuten muutkin pelkistetysti tarjottavat kasvikset, ovat hiukan haastavia viinin kanssa.  Onneksi latva-artisokka viihtyy saman viinin tai oluen kanssa kuin rapukin. Joko aromikas sauvignon blanc-  tai hapokas riesling-valkoviini svengaa näissä kekkereissä. Voit kokeilla myös Gewürztraminer-rypäleestä valmistettuja valkoviinejä. Myös vehnäolut viihtyy latva-artisokan seurassa.

Herkullisia kesäisiä vegekekkereitä toivottaa,

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Latva-artisokka - rapujuhlien vegevaihtoehto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *