Himahella

Leena Kouhian Raaka Rå antaa ruoalle rouheat raamit

raaka_aloitus
© Tiina Rantanen

Helsinki Design Weekin tapahtuma Raamit Ruualle ­– Frames for Food avasi ovet punavuorelaiseen taitelijakotiin, jossa järjestettiin kahden muotoilijan, Leena Kouhian ja Marianne Huotarin (Studio smoo), suunnittelemien ja valmistamien astioiden myyntinäyttely. Lisäksi elektronista musiikkia ja jazzia yhdistelevä RinneRadio musiosi tapahtuman yhteydessä varsin erikoisen neljän keikan putken.

”Nykyihminen pohtii ruokansa alkuperää, laatua, puhtautta, ekologisuutta, ravintoarvoa ja terveellisyyttä. Halusimme nyt kääntää huomion ruokailuhetken muihin laatutekijöihin: esteettisiin ja toimiviin astioihin sekä pöytätekstiileihin, tunnelmaan sopivaan musiikkiin sekä ruokailuympäristöön.”, kertoi Raamit ruoalle -tapahtuman tiedote. Design Weekin- tapahtumassa oli tarjolla oli siis kokonaisvaltainen aistielämys.

raaka_pariskunta
© Tiina Rantanen

Näyttelypäivien iltoina taitelijapariskunta Leena Kouhian ja Tapani Rinteen huikea koti muuntui intiimiksi konserttisaliksi, jonne mahtui 30 henkeä.

”Asumme entisessä metallipajassa, ja tuntui kivalta ajatukselta ottaa yleisö kotiin ja kokea tiivis tunnelma yhdessä. Intiimi ympäristö heijastuu konsertin luonteeseen, ja onhan se muusikon kannalta myös mukavaa, kun on lyhyt keikkamatka”, 8-vuotiaasta klarinetin- ja saksofoninsoittoa opiskellut Tapani sanoo. Mies lukeutuu oikeutetusti arvostetuimpien pohjoismaisten instrumentalistien ”Hall of Fame”en.

raaka_miljoo
© Tiina Rantanen

Raaka Rå kolahti heti

Itse en valitettavasti ehtinyt konsertteihin, mutta piipahdin moikkaamassa Leenaa kun Raamit ruualle  -tapahtumaa on vielä yksi päivä ja yksi konsertti jäljellä. Olen tuntenut Leenan jo 1990-luvun alusta, jolloin työskentelimme samoilla studioilla.

Syy visiittiini ei ollut varsinaisesti Helsinki Design Week -tapahtuma vaan, Leenan Raaka Rå -astiat, joihin rakastuin ensi silmäyksellä viime keväänä. Paremmin juuri tätä aikaa ja trendejä henkivää muotoilua en vähään aikaan muista nähneeni.

” Aina pitää uusiutua, on mottoni. Kävin opiskelemassa Turun yliopistossa kolmannen tutkinnon Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa ja sain sieltä käteeni filosofian maisterin paperit puolessatoista vuodessa. Vuoden etsin tosissani alan töitä, mutta vastavalmistunut viisikymppinen ei ole työmarkkinoilla mikään herkkupala”, Leena kertoo. Jotain muuta oli keksittävä.

” Ajattelin, että kaikkea muuta olen jo ehtinyt kokeilla, paitsi keramiikkaa ja grafiikkaa. Niinpä purin turhautumistani työnhakuun menemällä keramiikkapajalle ajatuksenani, että teen itselleni astiaston. Minulle ehdoteltiin keramiikkakursseja, mutta päässäni takoi vain ajatus: ”Antakaa minulle nyt vain sitä savea!”, itseoppinut keraamikko kertoo.

”Kun katselin kätteni tuottamia töitä, ajattelin, että ne näyttävät ruttuisilta. Siitä lähti sitten nimi-ideakin: Raaka – Rå .”

raaka_kattaus
© Tiina Rantanen

Kyseessä on todelliset uniikit artesaaniastiat, sillä astiassa ei ole neliösenttiä, johon keraamikon sormet eivät olisi koskeneet.

”Voisin sanoa, että olen leiponut joka ikisen astian omin käsin”, Leena sanoo ja esittelee mukia, jonka työstäminen on huomattavasti hankalampaa kuin vaikkapa lautasten. Muki kootaan pienistä paloista muottiin. Vaikka jokainen esine on yksilö, niitä suunniteltaessa on otettu huomioon astioiden funktionaalisuus. Kaikki Raaka Rå astiat ovat pinottavia ja konepesunkestäviä.

Hypistelen käsissäni vaaleanpunaista lautasta, josta voisi syödä niin haarukka kuin lusikkaruokaa. Funktionaalisesti se tuo mieleen Arabian 24 h – pastalautasen rouhean pikkuserkun.

”Muutama näitä riittäisi hyvin vaikka opiskelijakeittiön astiastoksi.”, Leena huomauttaa. ”Vaaleanpunaista Råta tehdään vain yksi erä. Se on nyt trendiväri, mutta ensi keväänä astiat saavat taas uudet sävyt. Entisenä mainosalan ammattilaisena ymmärrän kyllä brändäyksen lainalaisuudet. Tietysti on seurattava ajassa olevia signaaleja omia juttujakin tehdessä. ”

Leena Kouhia ja Raaka Rå
© Tiina Rantanen

Leenan astioita voi testata käytössä jo parissa ravintolassa. Porvoon Meat District tarjoaa annoksensa Raaka Rålta, samoin Café Postres. Sicapelle saa heille suunnitellun astiaston marraskuussa. Astiaston tekeminen ravintolaan on noin 3 1/2 kuukauden työrupeama. Porvoolaiset ravintoloitsijat rohkaisivat Leenaa jättämään varsinaisen päivätyönsä ja keskittymään astiabisnekseen täyspäiväisesti. Kysyntä kasvaa ja hypeä on ilmassa, mutta vielä toiminta on yhden naisen pienyritys.

”Minulla on tällä hetkellä seitsemän jälleenmyyjää. Helsingissä astioita myy Lokal , Tre ja Nougat. Ja esimerkisi Postresissa on mahdollista ostaa astia, josta annoksensa on kahvilassa nauttinut!”

Aamuvisiittini myyntinäyttelyssä päättyi siihen, että naputtelin luottokorttini pin-koodia maksupäätteelle. Pienen kattauksen verran Raaka Råta muutti ruokatoimittajan keittiöön. Niitä tulee takuuvarmasti näkymään jatkossa myös Himahellan ruokakuvissa. Antaahan ne ruoalle raamit.

Terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leena Kouhian Raaka Rå antaa ruoalle rouheat raamit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *