Himahella

Leipäviikko 2019 - Kaura maistuu suomalaisille leipänä

Sydämelliset pesto-kaurasämpylät maistuvat teen kanssa tai keiton kaverina. © Tiina Rantanen

Suomalainen syö mieluiten terveellisen kauran kauraleipänä. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n teettämästä kuluttajakyselystä. Kyselyn mukaan jopa useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta pitää kauraleipää houkuttelevimpana kauratuotteena. Lähes 40 % kuluttajista on lisännyt kauraleivän syöntiä viimeisen vuoden aikana. Leipäviikkoa vietetään tänä vuonna 9.–15. syyskuuta #syönkauraa -teemalla.

Suomessa on maailman rikkain leipäkulttuuri. Täällä leipää leivotaan monista eri viljoista, kun muualla maailmalla pääosa leivästä on vehnäleipää. Suomalaisissa leipomoissa leivontateknologiaa on kehitetty siten, että myös leivontaominaisuuksiltaan haastavasta, mutta terveellisestä, kaurasta voidaan leipoa leipää. Kauraleipä onkin noussut lyhyessä ajassa suomalaisten suosikiksi. Suomalaisista 77 % haluaa syödä kauransa nykyisin leipää ja  perinteinen kaurapuuro on pudonnut nyt toiselle sijalle.

Täysjyväkauraleivällä suuri merkitys terveyteen

Kauran lisääminen ruokavalioon on terveyden kannalta suositeltavaa.

”Kauran ravintokoostumus on hyvä. Proteiini- ja rasvapitoisuus ovat korkeampia kuin muilla Suomessa viljeltävillä viljoilla”, kertoo Turun yliopiston apulaisprofessori ja OATyourGUT-tutkimushankkeen vastuullinen johtaja Kaisa Linderborg.  ”Osa kauran kuidusta on kolesterolia alentavaa beetaglukaania. Kauran kuidulla, pehmeällä rasvalla, vitamiineilla ja kivennäisaineilla on vaikutusta kylläisyyteen, vatsan toimintaan ja suoliston terveyteen, tarkkavaisuuteen ja keskittymiseen sekä sydän- ja verenkiertoelimistöön. ”

Kauran terveysvaikutukset näyttävät olevan suomalaisilla hyvin tiedossa, sillä suurin osa kuluttajista toteaa kauraleipään siirtymisen syynä olevan nimenomaan sen terveellisyys.

Lähteet: Leipätiedotus ry, Foodwest Oy (kuluttajatutkimus 06/2019, N=1000)

Kauraa kannattaa käyttää myös kotileivonnassa. Himahellan arkistoista löytyivät seuraavat ohjeet, joissa maistuu terveellinen kaura. Sydänmelliset kaurasämpylät maistuvat iltateellä tai keiton kaverina, pataleipä tai rapeakuoriset aamusämpylät taas maistuvat kiireettömänä viikonloppuaamuna.

Sydämelliset pesto-kaurasämpylät

(kuva aloituksessa)

12-16 kpl

kasvis

50  g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

5  dl maitoa

2  tl suolaa

2  rkl hunajaa tai sokeria

2  dl kaurahiutaleita

8 ½  dl vehnäjauhoja

1/2 dl rypsiöljyä

Täyte

3-4 rkl tuorepestoa tai 2  dl hienonnettua lehtipersiljaa

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, murskatut valkosipulinkynnet ja hiutaleet. Alusta joukkoon jauhot ja öljy.
  2. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  3. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pestokastike taikinalevylle.
  4. Kääri levyt rullalle siten. että rullaat taikinaa molemmista päistä kuten kääretorttua. Rullat kohtaavat keskellä ja muodostavat siten sydämen.
  5. 5 Leikkaa rullat noin 3 cm:n levyisiksi paloiksi. Nostele leivinpaperin päälle pellille, leikkauspinta ylöspäin. Kohota peitettynä.  Halutessasi voit ripsauttaa sydämille hieman vehnäjauhoja.
  6. Paista pestosydämiä 225 asteisessa uunissa 12- 15 minuuttia.
Yrttinen pataleipä
© Tiina Rantanen

Kaurainen pataleipä 

1 leipä

4 dl vehnäjauhoja

2 dl hiivaleipäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 tl suolaa

1/2 tl kuivahiivaa

3 ½ dl vettä

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä  puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2–3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä  puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista  ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä  vartin verran-
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Vinkki: Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi.  Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

Aamusämpylöiden maun salaisuus on jääkaappikohotus ja pitkä paistoaika. © Tiina Rantanen

Rapeakuoriset aamusämpylät

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

2 dl kaurahiutaleita

1,5 dl ruisjauhoja

8-10 dl vehnäjauhoja

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauot ja kaurahiutaleet. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja  ja paista uunissa 220 asteessa 35 min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

Kauraisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leipäviikko 2019 - Kaura maistuu suomalaisille leipänä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *